Home»Cross»„A Red Bull az egyetlen prémium termék”

„A Red Bull az egyetlen prémium termék”

1
Shares
Pinterest Google+

Takács Ákos szerint a fogyasztók tudják, hogy ha megvásárolják a társaság valamely termékét, azzal hozzájárulnak egy tehetséges sportoló vagy egy kulturális kezdeményezés támogatásához, esetleg egy egyetemista álmainak megvalósításához. A Red Bull marketingmenedzsere úgy véli, az energiaitalok funkcionális termékek, nem szomjoltásra találták ki őket, a „véleményvezérekkel” való marketing-együttműködés nem új keletű dolog, továbbá figyelik a konkurenciát, de a saját dolgaikkal vannak elfoglalva, valamint azt is megtudtuk, hogy már dolgoznak a Pilvaker visszatérésén.

Mit szólt akkor, amikor meglátta a Bruce Willis-reklámot a tévében?
Bírom az Armageddont. (nevet)

A viccet félretéve, mennyire fontos a társaságnak a magyar piac?
Egyrészt a volumen szempontjából is egyre inkább látható méreteket ölt a hazai cég a nemzetközi palettán, másrészt érzelmileg, valamint a vállalat történelmét tekintve kifejezetten fontos ország vagyunk a Red Bull világán belül.

Globálisan a társaság a piacvezető, ugyanakkor Magyarországon a Hell Energy. Ők azzal magyarázzák a sikerüket, hogy a minőséget elérhető áron tartják. Ez abban a tekintetben igaznak tűnik, hogy sok helyen egy Red Bull ötszáz forint körül mozog, míg  a többi gyártó árucikkei olcsóbbak. Adódik a kérdés: miért ilyen drága egy Red Bull, illetve hogy ez az árkülönbség megmutatkozik-e a minőségben?
A hazai energiaitalok körében a Red Bull az egyetlen prémium árkategóriába sorolható termék. Mindez a magas minőségből, az előállításhoz használt technológiák és alapanyagok prémium színvonalából, valamint a társaság által közvetített „Why?” üzenet együtteséből adódik. A fogyasztó tudja, hogy egy doboz Red Bull megvásárlásával hozzájárul egy tehetséges sportoló vagy egy kulturális kezdeményezés támogatásához, esetleg egy egyetemista álmainak megvalósításához.

A konkurenciánál maradva, nemrégiben megjelent egy új termékcsalád a piacon, a Skybaby. Az ágazatban eddig is számos márka mérette meg magát több-kevesebb sikerrel, ugyanakkor az imént említett forgalmazásáért a Szentkirályi–Kékkúti felel, amely többek között arról is ismert, hogy az alapítója, Balogh Levente egy cseh vállalattal közösen megvásárolta a Pepsi magyar leányvállalatát. Éreznek fenyegetést
Minden konkurens termékre odafigyelünk, de elsősorban a saját feladatainkra fókuszálunk.

A társaság egyik népszerű terméke a sugarfree változat, ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy egy energiaitalnak a „feladatából” adódóan cukrot kell tartalmaznia. Mekkora piaci rést tudnak kiszakítani a cukormentes termékek?
Egyre nagyobbat, hiszen az elfogyasztott cukor mennyiségének minimalizálására irányuló étkezési trendek egyre inkább a sugarfree termékek fogyasztása felé terelik a vásárlói szokásokat.

A Red Bull – sok más sikeres vállalathoz hasonlóan – erős marketingtevékenységet végez. Ugyanakkor az energiaitalok mindig megosztó termékek lesznek. Hogyan tudja a társaság a legcélravezetőbben elérni a közönségét, illetve kik a potenciális fogyasztók?
Mi úgy gondoljuk, hogy az energiaital egy funkcionális termék. Minden kommunikációs csatornánkon igyekszünk hangsúlyozni, hogy akkor érdemes fogyasztani, amikor fizikai és/vagy szellemi felfrissülésre vágyik az ember. Amikor csak szomjas, akkor elég, ha vizet iszik. (nevet) Kifejezetten hangsúlyos a kommunikációnk során a funkcionalitás kiemelése, valamint a fogyasztási szituációk ismertetése. Ebből kifolyólag a fő célcsoportunk minden olyan, 16. évét betöltött nő vagy férfi, akinek szellemi vagy fizikai energiára van szüksége.

Talán nincs még egy olyan társaság a világon, amely ennyi forrást áldoz a sportmarketingre, ráadásul nem is akármilyenekbe: labdarúgás, Forma–1, műrepülés. Miért pont az ilyen és ehhez hasonló sportágakban látja a fantáziát a Red Bull?
A tömegeket vonzó mainstream sportoktól kezdve a kisebb underground közegeket megmozgató sportokkal bezárólag egyre szerteágazóbb a palettánk. Számunkra az a fontos, hogy akárhol is jelenünk meg, az hiteles legyen, ne csak a logónkat tegyük oda.

Az idei nyár egyik legfontosabb eseménye a labdarúgó-világbajnokság. Hogyan készült a tornára a társaság? (Az interjú 2018. június 12-én készült – a szerk.)
A részt vevő országokban dolgozó kollégáink helyi aktivitásokkal, consumeraktivációkkal szóltak a futballkedvelő honfitársaikhoz.

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin POPSZAKMA című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

„Nem lehet az összes fesztivál a miénk” – Interjú Palkó Andrással, a Heineken Hungária marketingigazgatójával

Következő cikk

Szobakonyhából Viktor Bisztró – Spontán, négy évszakos vitálkonyha az Egyetem téren