Home»Gasztro»Magyarországon is megjelent a Székely Konyha és Kert gasztronómiai magazin

Magyarországon is megjelent a Székely Konyha és Kert gasztronómiai magazin

0
Shares
Pinterest Google+

Pünkösdi ínyencségek, csirkés-zöldséges energiafogások, sajtkészítő műhelytitkok, szentgyörgyi grillparti és szakácsunk kertésznaplójának legfrissebb bejegyzései – íme néhány téma a Székely Konyha és Kert gasztronómiai magazin legújabb lapszámából.

Egyre többen vágyakoznak falura a városból, noha gyakran halvány elképzelésük sincs arról, hogyan működik ez az idill. A lapindító publicisztikában Sarány Orsolya – aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy már több mint egy éve élvezheti új otthona rurális környezetét – a falusi élet mindennapi szépségeire, kihívásaira és lehetőségeire hívja fel az olvasók figyelmét. A májusi lapszám témái a vidéki nyugalmat és harmóniát, de az ehhez szükséges kemény munka különböző aspektusait igyekeznek bemutatni.

Szőcs Előd, a Székely Konyha és Kert szakácsa a több éve felépített fóliasátrában már szüreteli a friss zöldségeket és megmutatja, milyen ételeket érdemes főzni az energiadús tavaszi alapanyagokból – ez alkalommal csirkével.

Sándor Huba homoródalmási sajtkészítő már a tökéletesség szintjére emelete a falusi idillt: önellátó gazdálkodásba kezdett. A farmja a család mindennapi betevője mellett egyben a jövedelemforrása is, a tejből készült sajtot eladja, a maradék savót megeteti az állatokkal – egy csepp sem mehet kárba.

A farmokról származó élelmiszerek természetesen nem csak a falusiak étvágyát csillapíthatják: a Székely Konyha és Kert Sepsiszentgyörgyre látogatott, hogy részt vegyen egy tavaszindító grillpartin, ahová elismert magyarországi és helyi séfek hozták tudásuk legjavát elképesztő ételkülönlegességekkel. Günther Ottó az azonos című tévéműsor vezetője az eseményről műsort is készített, ami megtekinthető a magazin honlapján és youtube csatornáján is.

Megnyílt Székelyföld első gasztroakadémiája Székelyudvarhelyen, ahol nem csak szakácsokat és szakácssegédeket, de hamarosan pincéreket és szobalányokat is képeznek. Részletek a magazinban.

Az állandó rovatok is érdekfeszítőek, a májusi lapszámban Kozma Mária ezúttal a babérlevél kultúrtörténeti hátteréről ír, Berszán-Árus Csilla pünkösdi receptekkel készíti fel az olvasókat a vendégek fogadására, András Zsuzsi látványos gyümölcsös süteményeket készített, Vitos Dorottya pedig a változatos húsfogyasztásra hívja fel a figyelmet, beleértve a pulykát, fürjet és nyulat is.

Korántsem tanácsadási, sokkal inkább naplószerű kertészsorozatában Orbán Ferenc főszerkesztő a kezdő kertészek szemszögéből mutatja be saját fóliasátoros kertjének építési és gondozási tapasztalatait.

A székelyföldi gasztromagazin megvásárolható a Relay és Inmedio üzleteiben, illetve megrendelhető online a magazin weboldalán.

Előző cikk

Prémium bisztró Angyalföld szívében

Következő cikk

Felnőni a Balatonon - Interjú Kerékgyártó Yvonne-nal, az Együtt kezdtük című film rendezőjével