Home»Online»KONTENTBŐL ÜZLET – HASÍT A SZÍVECSKÉS KÉPMEGOSZTÓ

KONTENTBŐL ÜZLET – HASÍT A SZÍVECSKÉS KÉPMEGOSZTÓ

1
Shares
Pinterest Google+

Az Instagram nyújtotta lehetőségeket egyre több vállalkozó kezdi felismerni, de vajon tudják, miként célszerű ezen a közösségi platformon építkezni és értékesíteni? Szinte Romulus Loránd online marketing szakértővel a sikeres Insta-kampányok felépítéséről és a követők számának növeléséről beszélgettünk, illetve megvizsgáltunk néhány népszerű hazai profilt.

Egy jól felépített kampány alapja: a kreatívok

Az Instagram alkalmazást Kevin Systrom és Mike Krieger készítette 2010 októberében. A szolgáltatás nagyon hamar rendkívül népszerű lett, 2013 januárjában már több mint 100 millió felhasználóval rendelkezett, ezek száma mára pedig meghaladja a 600 milliót.
Szinte Romulus Loránd elmondása alapján az Instagram

„jelenleg a 3. legfontosabb online marketingeszköz a piacon, ami legfőképpen brand awareness (márkaismertség), engagement (elköteleződés) céljával image hirdetésekre, valamint virális kampányokra használható.

Azonban a perfomance-alapú kampány nem lehet elsődleges értékesítési csatorna. Bár generál eladást, nem nevezhető direkt sales fókuszú eszköznek.” Érdeklődésünkre elmondta,

„egy jól felépített Instagram-kampányt csak jó kreatívokkal (képekkel, videókkal, üzenettel) lehet elkezdeni, mert különben nagy kudarc lesz a végeredmény. Ha gyors és intenzív elköteleződés, figyelemfelkeltés a cél, és van rá anyagi fedezet, akkor érdemes egy ismert személy (színész, modell, sportoló) profilját bevonni, de ez igaz akár egy Insta-sztárra vagy YouTube-vloggerre is.

Fontos, hogy az influencer (befolyásoló személy) minimum 100.000 követővel rendelkező legyen” – fejtette ki az online marketing szakértő, példaként hozva fel Rubint Rékát, akit több mint 140.000 felhasználó követ és már rengeteg Insta-szponzori szerződése van.
Érdeklődésünkre hozzátette, az influencerek használata mellett fontos, hogy a termék vagy a szolgáltatás legyen trendi és „instaképes”, hogy a userek fel tudják kapni és azt el tudja adni az adott márka vagy egy ismert celeb. A folyamat ismerős: az adott személy betegeli (címkézi) az adott terméket a fotóján, és a felhasználók azon keresztül tudnak eljutni a márkáig, majd a vásárlásig. A bejegyzések számával kapcsolatosan a szakértő úgy véli, hetente 2 posztnál többet nem érdemes megosztani, mert az már túl sok lenne a felhasználóknak.
Bár már hazánkban is egyre elterjedtebb az Instagram marketingcélú használata, a felhasználók mennyisége jóval kisebb, mint a Google vagy a Facebook esetében, mivel csak okostelefonnal, illetve mobilnettel rendelkezők tudják elérni. Éppen ezért „sok esetben a direkt megtérülés és a szigorú ROI-központúság (a befektetés megtérülésének mutatója) miatt nem kap helyet a médiatervekben az Instagram-megjelenés” – magyarázta a szakértő. Hozzátette: „másrészről a megfelelő szakértők hiányában kevés vállalkozás mer egy ilyesfajta kampányra pénzkeretet elkülöníteni, illetve a korosztály is sokkal szűkebb az említett online hirdetési felületeknél: a magyar felhasználók 80%-a 15–35 év közötti nők.

„Influencer” születik

Gyakran civil személyek szenvedélyből, hobbiból elindított Instagramját annyian kezdik követni, hogy már cégek keresik fel őket termékeik eladásához. Minket az is érdekelt, hogyan működik ez a folyamat. Amint azt Szinte Romulus Loránd is kifejtette beszélgetésünk kezdetén, ahhoz, hogy egy vállalkozás profilja több tízezer követőt érjen el, sztárokra vagy ismert személyekre van szükség. De hogyan lehet valakiből influencer?

„Ezek a kezdetben ismeretlen személyek általában hobbiból kezdik a posztolást, majd amikor komolyabbra duzzad a követőtáboruk, elkezdenek komolyabban, immáron tudatosan foglalkozni ezzel: csapatot alakítanak ki, és hivatásszerűen kezdik űzni a tartalommegosztást. Fontos, hogy fiatalos vonalat képviseljenek és olyat nyújtsanak a felhasználók számára, ami egyedivé teszi őket

(például a sok fashion blogger mind a divat miatt híres, mégis mindegyiküket más témakör miatt követnek a felhasználók).” Hozzátette, ha valaki elért egy bizonyos számú követőt, különböző márkák keresik fel őt, hogy szponzorált tartalmak megjelenítésére kössenek vele szerződést. A bloggerek arra törekednek, hogy minden hirdetett termék illeszkedjen a profiljukba, ezért annak ellenére, hogy rengeteg cég keresi meg őket, nem mindegyik ajánlatot fogadják el.
Másfelől ott vannak a celebek, akikkel biztosabb sikert érhetnek el a cégek vagy szolgáltatások.

Magyarországon jelenleg a legnépszerűbb Instagram-profilok: Lévai Adrienn (követők száma: 399.000), Dukai Regina (követők száma: 234.000), Istenes Bence (követők száma: 232.000), Hosszú Katinka (követők száma: 225.000), Sarka Kata (követők száma: 212.000), Tóth Gabi (követők száma: 79.000), Berki Krisztián médiaceleb (követők száma: 177.000) és Csobot Adél (követők száma: 164.000).

Ami érdekesség, hogy az átlagos lájkok száma alapján a legtöbb reakciót Polla kapja, amely profil a YouTube-videósok körében vált népszerűvé, és ma már a közösségi média legígéretesebb tehetségeit, illetve modelleket és fitnessversenyzőket képviselő social influencer ügynökséghez, a NuHeadz Talent Managementhez tartozik.
A legtöbb követővel rendelkező magyarországi márkák is influencerek segítségével érték el követőiket, mint például a Sugarbird (követők száma: 74.800) vagy a BP Shop (követők száma: 38.600).

Instagram-profilból anyagi haszon

Szinte Romulus Loránd érdeklődésünkre elmondta, az influencer értéke a követők számával nő és tehet szert egyre több szponzorációs lehetőségre, hiszen a segítségükkel eladásokat lehet generálni.

Példaként hozta fel azt az esetet, amikor nemrég egy magyar YouTube-vlogger bement egy teaszaküzletbe, közzétett egy fotót az Instagram-profilján, amelyen belinkelte az üzletet. „A sok követő révén, a bejegyzés hatására érezhető volt a megnövekedett forgalom az üzletben. Nagyjából 3000 ember ment el a következő 2 hétben teákat kóstolni ebbe az üzletbe.”
Másik példaként érdemes megemlítenünk egy budapesti kávézó, a Cinnamon okos lépését, aki megosztott egy fotót az Instagramon a városban ideiglenesen tartózkodó Ashton Kutcher és Mila Kunis sztárpárossal az alábbi bejegyzéssel: „Na kik voltak ma a vendégeink?” Mindössze 20 nap alatt több mint 17.000 lájkot sikerült begyűjtenie az egyébként alig 1000 követővel rendelkező, eddig kevésbé ismert vendéglátóegységnek. Az ismert sztárok valóban jó húzóerők, azóta ugyanis megugrott a kávézó forgalma.
Hogy mennyi anyagi hasznot húznak a bloggerek egy-egy Insta-posztból, az függ a követőik számától és a népszerűségüktől. A Mashable.com adatai alapján az instázók átlagosan 100-200 dollárt (20-25 ezer forintot) kapnak posztonként, a legalább egymillió követővel rendelkező hírességek pedig több mint 6000 dollárt kereshetnek egyetlen reklámcéllal készült fotó feltöltéséért. Egy valóságshow sztárja név nélkül elárulta, hogy nemrég több mint 20.000 dollárt kapott néhány Instagram-posztért és tweetért, egy több millió követővel rendelkező sztár pedig akár 6 millió forintnál is többet kaphat egyetlen képért. A Page Six szakértői szerint 400 ezer dollárt (körülbelül 110 millió forintot) kap például a hírhedt valóságshow-szereplő, Kim Kardashian West.
A 19 éves Tori Levett és a 17 éves Alex Hayes ausztrál Instagram-felhasználók a Mashable-nek adott interjúban elárulták, hogyan lehet pénzt keresni egy profillal. A közel 70.000 követővel rendelkező fiatalok gyönyörű tájakkal, divatos ruhákkal, a szabadság, egészség, sport és szépség, vagyis a „felhőtlen élet” érzetével érték el ezt a számot. Ezután következett a marketing, immáron teljesen tudatos tartalomképzéssel, hashtagekkel, kiszámított statok alapján. A brandépítés akkor veszi kezdetét, amikor a követők száma – ahogyan arra Szinte Romulus Loránd is felhívta a figyelmet – meghaladja a 10.000-et, és elkezdődnek a megkeresések ruházati illetve sporteszközöket forgalmazó cégektől, de különböző fesztiválok is felkérik őket, hogy hashtageljék be a cégüket a rendezvényeiken készült fotókhoz. Alex Hayesnak például 5000 dollárt (egymillió forintot) fizetett egy müzliket gyártó cég csak azért, hogy márkájukkal hirdesse a highlife-életérzést. „Rengeteg cég akarja, hogy promotáljuk szörfdeszkáikat, fesztiváljaikat, sportfelszereléseiket, kiegészítőiket. Az autentikus tartalom a fontos számukra, ugyanis a direkt promóciós anyagok a követőink kevesebb mint felét érik el” – vallotta be a fiú a Mashable-nek adott interjúban. A titok tehát: ügyesen átadni, majd menedzselni egy életérzést.

Hogyan használjuk az Instagramot marketingcélokra? – lépésről lépésre
Miután megszületett egy profil, hű kell maradnia ahhoz, amiben a vállalkozás hisz, másképp nem fog működni a marketingstratégia. Ezt követően be kell mutatnia, hogy mit tesz a terméke a vásárlóval, és mitől válik jobbá az élete a szolgáltatástól. Fontos kihasználni az Instagram funkcióit, a hashtaget, amely úgy szolgál, mint a SEO-ban a kulcsszó, a felhasználói tag-et (@), amellyel másokat lehet bejelölni (együttműködő partnereket), illetve érdemes beállítani a webprofilt is, hogy ne csak az appon keresztül legyen látható a fiók. A posztolt tartalmakat pedig meg lehet osztani más közösségi csatornákon is, mint például a Facebookon vagy Twitteren. Ahhoz, hogy a követők tudják, hogy a vállalkozás aktív, rendszeresen kell posztolni, de fontos, hogy ne vigyük túlzásba, ezért elég heti 2 bejegyzés. Ezek mellett a vállalkozás profiljának érdemes megkeresni más potenciális követők profilját, lájkolni és kommentelni, hiszen ez a legjobb módszer a követők növeléséhez – látják, ki reagált a bejegyzésükre, megkedvelik a tartalmat és elkezdik viszontkövetni. Végezetül pedig alkalmazkodni kell a követők igényeihez: megfigyelni, hogy képeket vagy videókat szeretnek-e nézegetni, és megpróbálni hasonló tartalmakat előállítani.

(Forrás: BSM, wpkurzus.hu, mashable.com)

A cikk az SZÍVÜZLETEK című lapszámunkban olvasható.
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Elindult a Soundtrash - Kovács Kati és a posztapokalipszis

Következő cikk

„A COOLSÁG ESZMÉLETLENÜL FONTOS FOGALOM” – TÓTH ÁRPÁD KARNAGY ZENÉRŐL ÉS PEDAGÓGIÁRÓL