Home»First Class»Megújuló projektek tervezése 5 perc alatt

Megújuló projektek tervezése 5 perc alatt

0
Shares
Pinterest Google+

A „Zero Waste on Renewables” szemlélet újdonságnak számít a megújuló energia szektorban, azonban Szűcs Marcell, a Dimensim társalapítója, ügyvezető igazgatója, valamint Csapó Dániel társalapító szerint hatalmas potenciál van a megvalósításában. A zöld energia pazarlás elleni harcban élen járó startup informatikával és akkumulátor kutatással foglalkozó vezetőivel a nemzetközi piaci bevezetésük előtt beszélgettünk.

Mit jelent a „Zero Waste” szemlélet a zöldenergia szektorban és van-e ennek létjogosultsága? 


Szűcs Marcell: A „Zero Waste” egy olyan új irány a fenntarthatóságban, amely már az energetikai rendszerek tervezésének legelső lépésétől kezdve az optimalizációt, valamint az egyedi, személyre szabott megoldásokat helyezi középpontba.

Hamar felismertük, hogy az energetikában nincsenek ökölszámok: minden projekt egyedi. 

Rengeteg projektet látunk, ahol több hónapon át tartó tervezési folyamatot követően aránytalanul túl- vagy alulméretezett rendszerek épülnek. A probléma, hogy nem áll rendelkezésre az a fajta szoftveres támogatás a projektfejlesztők oldalán, amely lehetővé teszi az akkumulátorokkal kiegészített napelemes rendszerek optimális tervezését. A Dimensim fejlesztőcsapata egy olyan jövőben hisz, ahol minden projektben akkora mennyiségű és kapacitású napelem, akkumulátor és hőszivattyú épül, amennyit az adott fogyasztó igényel. Se több, se kevesebb.

Csapó Dániel: A „Zero Waste” nemcsak a projekt számára optimális rendszerméretben jelenik meg, hanem az előkészítő tervezési és szimulációs folyamatban is. Törekszünk rá, hogy az előkészítés, különböző változatok összehasonlítása az automatizáció révén minél gyorsabb és hatékonyabb legyen. Mérnökként az egyik legfontosabb célunk, hogy mind a megépített energetikai megoldások, mind a projektfejlesztés a lehető leghatékonyabb legyen, és a megépített projekt a lehető legjobban illeszkedjen a vevői és finanszírozói elvárásokhoz.


Ma mennyire tervezik meg a zöldenergiára épülő rendszereket? Mekkora bennük a veszteség?

Csapó Dániel: Ma is rendelkezésre állnak célszoftverek a napelemes rendszerek tervezésére, sőt elérhetők ingyenes online applikációk is. A napelemes rendszerek méretezése manapság nem okoz problémát a projektfejlesztőknek. Sőt, a legtöbb nagy napelem és invertergyártó külön gyártóspecifikus méretező szoftvereket biztosít a vevőknek a saját termékeikhez – igaz, ezek nem univerzálisak, tehát nem kompatibilisek más gyártók hardvereivel. Azonban az energiatárolók megjelenése jelentős komplexitást visz a projektekbe. Nemcsak az új felhasználási módok (use-case-ek) és funkciók – önfogyasztás optimalizálása, visszatáplálási veszteségek csökkentése, fogyasztási csúcsok levágása és kisimítása, termelés időzítése és kiegyenlítése, szigetüzemű működés – igényelnek speciális számításokat, de az akkumulátor cellák működése is csak különleges modellezési eljárásokkal képezhető le pontosan.


Szűcs Marcell: Míg egy egyszerűbb PV-rendszer méretezéshez elegendő lehet egy Excel táblázat vagy online kalkulátor, egy komplex energetikai rendszer műszaki és gazdasági modellezéséhez, és élettartam-számításhoz nélkülözhetetlen a speciális célszoftverek használata. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a megépített rendszer nem képes hozni a finanszírozó és a végfelhasználó által elvárt számokat, vagy adott esetben idő előtt tönkremegy. Sőt, kritikus esetben az is megtörténhet, hogy a megépített rendszer hosszú távon is csak veszteséget termel, és soha nem térül meg!


Mennyire lehet tökéletesre megtervezni egy rendszert?


Csapó Dániel:
A „tökéletesség” relatív fogalom: minden finanszírozónak, projektfejlesztőnek, és végfelhasználónak mást jelent. A projektben részt vevő felek számára teljesen más az a célfüggvény, amit el szeretnének érni. A finanszírozók a hosszú távú, kiszámítható hozamot, a biztos megtérülést, az alacsony kockázatokat, és a minimalizált villamos veszteségeket helyezik előtérbe. Sokszor pályázati forrásból valósulnak meg a beruházások, ahol minden esetben előírnak egy kötelező fenntartási időt, azaz egy minimális elvárt élettartamot. A projektfejlesztők számára a megalapozott számításokból adódó kedvező finanszírozási feltételek teszik lehetővé, hogy megvalósuljon a projekt. A vevő igényeihez igazodó rendszerméret elérésével pedig szakértői státuszt tudnak szerezni a piacon. A végfelhasználók szempontjából egy tökéletes rendszer képes gazdaságosan csökkenteni a hálózatból vásárolt energia mennyiségét, kihasználni a rendelkezésre álló tetőfelületet, és nagy hozamot generálni. További kiemelt szempont a lehető legrövidebb megtérülési idő, aminek illeszkednie kell az adott vállalkozás pénzügyi elvárásaihoz. Ezeket a különböző szempontrendszereket kizárólag megfelelő szoftveres támogatással lehet hatékonyan fedésbe hozni, és minden igényt kielégítő energetikai rendszereket tervezni, illetve felépíteni.


Mit csinál a Dimensim? Kik tudják felhasználni a vele készült riportokat? 


Szűcs Marcell:
A Dimensim segítségével öt perc alatt, a 99 százalékos pontosságú akkumulátor modelljeinknek köszönhetően rendkívül pontosan meg lehet határozni az optimális napelemes és akkumulátoros rendszerméretet, élettartamot, valamint a fedezeti pontot a lakossági, ipari, és erőművi napelemes és akkumulátoros projektekben. A szoftver a fogyasztási (igénybevételi) adatok alapján akár 500 különböző esetet („scenariot”) is meg tud vizsgálni néhány perc alatt, és a megadott szempontok szerint meghatározza az optimális napelemes teljesítményt és akkumulátor kapacitást. Emellett minden olyan műszaki és gazdasági kulcsparamétert is megállapít, ami szükséges a hatékony tervezéshez: várható élettartamot, fedezeti pontot, cash-flow modellt, belső megtérülési rátát, nettó jelenértéket, teljes beruházási összegeket, és még sok más KPI-t. A szoftver által automatikusan elkészített riportok segítségével a projektfejlesztők, napelemes és akkumulátoros tervező és kivitelező vállalatok, rendszerintegrátorok, EPC-k (Engineering, Procurement, Construction) egyrészt hatékonyan ki tudják értékelni a beérkező projekt javaslatokat. Másrészt a közérthető, világos magyarázatoknak és vizualizációnak köszönhetően a vevők és finanszírozók számára is könnyen feldolgozható ajánlást tudnak tenni a projektfejlesztés kezdeti szakaszában. A Dimensim segítségével azt is azonnal el tudják dönteni a projektfejlesztők, hogy az adott projektben szükség van-e egyáltalán energetikai beruházásra, vagy csak jelentős befektetés árán lehet elérni bármilyen hatékonyságnövelést. Így szinte azonnal ki tudják zárni a „rossz” projekteket, és minden erőforrást a „jókra” tudják fordítani.


A szoftver minden esetben több technológia kombinációjából állítja össze a javasolt rendszert? Nem lesz így drágább, mint egy „pazarló” rendszer?


Csapó Dániel: Épp ellenkezőleg. A Dimensim szimulációjából készült riport alapján minden ügyfelünk világosan látja majd a lehetőségeit és annak megfelelően tudja összeállítani a számára optimális rendszert. Amennyiben az alacsony bekerülési költség a cél, úgy a javasolt rendszer-kombinációk közül könnyedén kiválaszthatja a legkisebb, de a céljaihoz szükséges és elégséges rendszert. Amennyiben viszont például a nagyobb hozam vagy az elektromos áramszámla minimalizálása a cél, úgy igen, elképzelhető, hogy egy drágább kombinációt ajánlunk neki, azonban ez a hatékonyság szempontjából biztosan jelentősen jobb lesz.


Milyen piacra lépnek be a szolgáltatással? Kik és hogyan uralják? Miben hoz az változást, ha sikerrel járnak?


Szűcs Marcell: A szoftvert elsősorban az európai piacokra szánjuk, ahol az energiaválság, illetve az uniós tagállamok klímastratégiái miatt most hatalmas figyelem övezi a megújuló energiával kapcsolatos projekteket. A sok beruházás miatt kiemelt jelentősége van annak, hogy mennyi ideig tart egy projekt kiértékelése, és hogy hogyan használjuk fel a rendelkezésre álló erőforrásokat. A következő 2-3 évben szeretnénk a német, osztrák és svájci piacokra fókuszálni, majd a lengyel, spanyol és holland piacra is bevezetnénk a szoftvert. Számtalan ingyenes és licenszelt szoftver érhető el napelemes rendszerek méretezésére, viszont ezek nem tartalmaznak akkumulátorokkal kapcsolatos számítások elvégzésére alkalmas modulokat. A piacon előfordulnak komplex energetikai és általános modellező szoftverek is, de ezek használata speciális szaktudást igényel, és a komplexitás gyakran a felhasználói élmény rovására megy.


Csapó Dániel: A nagyobb, nemzetközi hátterű projektfejlesztő vállalatok közül sokan a saját, házon belül kifejlesztett szoftveres megoldásaikat használják, de ebből adódóan ezek nem is érhetők el a kisebb tervező és kivitelező cégek számára. A mai napig sok vállalat kénytelen saját Excel táblázatokat készíteni a számításokhoz. Ezek alighogy nyomon követhetők, nincsenek részletes műszaki modellekkel alátámasztva, nehezen prezentálhatók a vevők felé, és jelentősen pontatlanabbak, mint egy validált akkumulátorcella modellekre épülő célszoftver. Arra számítunk, hogy a Dimensim platform térnyerésével egyre több projektfejlesztő számára lesz fontos a „Zero Waste” megközelítés, és talán rövidesen a végfelhasználók oldalán is megfogalmazódik egy elvárás az optimálisan méretezett, egyedi igényekre szabott rendszerek tervezése iránt.


Honnan szerezték a tudást, tapasztalatot, bátorságot? Startup finanszírozással indultak? 


Szűcs Marcell: A csapatunk mérnökei a Siemens „eAircraft” divíziójában körülbelül hat éven át dolgoztak együtt hibrid és elektromos hajtású repülőgép-hajtásrendszerek tervezésén. Ezeket elsősorban villamos motorok, inverterek, akkumulátoros rendszerek, illetve a hozzájuk tartozó vezérlés alkotta. Ezen komponensek tervezése és modellezése volt az elsődleges feladatunk. A részlegünket 2019-ben felvásárolta a Rolls-Royce Electrical, ahol további műszaki és informatikai technológiákkal ismerkedtünk meg. A startup vállalkozásunkat 2021-ben alapítottuk, azzal a céllal, hogy a repülőgépiparban gyűjtött akkumulátoros tudásunkat kihasználva segítsünk a nehéz helyzetbe került energetikai, energiapiaci vállalkozásoknak az energiatárolók modellezésében.


Csapó Dániel: Az angyal befektetőnk évtizedes ipari tapasztalattal rendelkezik a naperőművek tervezése és kivitelezése területén. Ennek köszönhetően már abban az évben, mindössze hat hónap alatt sikerült beszereznünk és üzembe helyeznünk az első, saját vezérlésű akkumulátorunkat egy naperőmű parkban. Ezt azóta is a szimulációs modelljeink validációjához kapcsolódó mérésekre használjuk. A modellünk pontosságának alátámasztására több egyetemmel is együttműködve indítottunk egy validációs projektet. Ezt további befektetések követték, melyek segítségével képesek voltunk bővíteni a csapatunkat, felgyorsítani a fejlesztést, és az új piacokra való belépést.


Mikortól érhető el a szolgáltatás és mennyibe fog kerülni? 


Szűcs Marcell:
A szolgáltatás hivatalosan 2023. szeptember 1-jén lesz elérhető, de egy zártkörű béta tesztelés már most is zajlik. A júniusi InterSolar kiállítást követően szeretnénk lehetővé tenni a teszt lehetőséget olyan új partnerek előtt is, akik nyitottak az energetikai innovációra, és a visszajelzéseikkel hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy szeptemberben egy olyan megoldást tudjunk bemutatni, amely valóban segít az energetikai cégeknek a komplex rendszerek modellezésében. A szoftver “Pay-as-you-Go” modellben fog elindulni, két további csomaggal a nagyvállalati vevőink számára: a napelemes szimulációs modul havidíja 135 euró, a napelemes és akkumulátoros modul havidíja pedig várhatóan 400 euró lesz.

Előző cikk

“A mese mindig egy nagy álmom volt” - Interjú Szabó Simonnal

Következő cikk

This is the most recent story.