Home»Cross»Kinyitották a pofonládát

Kinyitották a pofonládát

16
Shares
Pinterest Google+

Sokan még fel sem ocsúdtak a vizes világbajnokság óta, a tengerentúlon már egy másik hatalmas buli bontakozott ki az elmúlt napokban. A medencék helyett a ringben estek egymásnak a felek, korántsem megszokott módon, ezzel újabb fejezetet nyitva a sporttörténelem enciklopédiájában.

Az MMA (jelen esetben nem összekeverendő a Fekete György nevéhez fűződő Magyar Művészeti Akadémiával) feloldása a mixed martial arts-nak, tehát a kevert harcművészeteknek felel meg. Ennek a sportágnak az ismertebb neve a ketrecharc, amely állatias kifejezés nem fedi a valóságot:

a közhiedelemmel ellentétben nem szociálisan érzéketlen, adrenalin túltengésben szenvedő férfiak (illetve nők) csapnak egymásnak a küzdelem során, hanem több harcművészetben is magasan képzett versenyzők.

Az MMA-szabályrendszer lényege, hogy a való életben előforduló tettlegességek kimeneteleihez igazodik, természetesen szigorú szabályok szabta keretek között: a harcot állva, illetve a földön „gurulva” is meg lehet nyerni. Engedélyezve vannak ütések, rúgások, földrevitelek, valamint karfeszítések, lábfeszítések, illetve fojtások is.
Az MMA napjaink leggyorsabban fejlődő sportága, amely az elmúlt pár évtizedben hatalmas változásokon ment keresztül. Az első nagyobb szervezet, a kilencvenes években fénykorát élő japán Pride Fighting Championship még komikus párosításokat (75 kg vs 270 kg), illetve brutális elemeket is magába foglalt (engedélyezve volt az ún. soccer kick, tehát a földön fekvő ember fejének a rúgása is, ezt a legtöbb mai szervezet mára betiltotta), de kinevelte a sport ikonikus alakjait, akik közül számos még manapság is versenyzik.
Ezzel párhuzamosan alakult meg az Egyesült Államokban bejegyezett Ultimate Fighting Championship (UFC), amely szervezet nevét sokan összemossák magával a sportággal. Dana White elnök üzletpolitikájának része, hogy a legjobb harcosokat szerzi meg, a legnagyobb konkurens szervezeteket pedig bekebelezi, majd később leállítja őket (ez történt a Pride-dal, illetve a WEC-szel és a Strikeforce-szal is). Dana White ellentmondást nem tűrő személyiség, ugyanakkor sokakban váltott ki ellenszenvet anyagiassága, amely számos alkalommal felülírta az erkölcsi normákat, annyi viszont bizonyos, hogy a jelenléte nélkül nem jutott volna el idáig a sport, amely szombat este egy újabb lépcsőfokot lépett.

Mindenben jónak kell lenni
Mivel az MMA-szabályrendszerben több szinten folyik a küzdelem, felkészültnek kell lenni mind állva, mind földön fekve. A versenyzők általában egy alapsportággal érkeznek a ketrecbe, amelyek mentén több csoportba lehet őket osztani: vannak a strikerek (álló-harcosok), akik különleges rugó- és ütőtechnikákkal operálnak, vannak a wrestlerek (birkózok), akik eszméletlen erejük révén, nincsenek zavarban talpon sem, de a földrevitelek, illetve a ground and pound technikák (a földön a megfelelő pozíció megszerzése után ütéseket mérnek a fejre és a testre) a legkedveltebb fegyvereik. Végül, de nem utolsó sorban vannak a grapplerek (föld-harcosok), akik kifejezetten a lábfeszítésekre, karfeszítésekre, illetve fojtásokra mennek rá.

Trash Talk király

Történt ugyanis, hogy egy ír mert nagyot álmodni. Conor McGregor az első UFC-harcos, aki egyszerre lett két súlycsoportban (pehely-, illetve könnyűsúly) is bajnok. Tette ezt úgy, hogy két igazán erős és veszedelmes ellenfelet utasított maga mögé, illetve alá.


McGregor Dublin külvárosában született, és – mint ahogyan az lenni szokott – a labdarúgással próbálkozott először, csak később kezdett el bokszolni. Az MMA-beli debütálására 2007-ben került sor, amikor is egy első menetes technikai kiütéses (TKO) győzelmet aratott. Ezt követte profi pályafutásának kezdete, amely korántsem volt hibátlan, két vereséget is szenvedett.
A nehézségek után viszont egy nyolc mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatot ért el, és nem mellesleg két súlycsoport bajnoka is lett. Ennek fényében Dana White UFC-elnök szerződtette,.
A világ legelismertebb szervezeténél is rögtön bekezdett egy TKO-győzelemmel, ekkorra már sokaknak feltűnt tehetsége. Viszont, ha ez nem is lett volna szembetűnő, a sajtótájékoztatókon „nyújtott teljesítményére” a legtöbb MMA-drukker biztosan felkapta a fejét: a média előtt jellemzően a legtöbb bunyós „nagyot mondással” próbálja magát eladni, hiszen a matchmakerek (mérkőzéspárosítók) nemcsak az oktagonban (ketrecben) mutatott szereplés, hanem a harcosok köré gyártható hype alapján is döntenek. Ebben a műfajban Conor McGregor messze túlszárnyalt mindenkit, ráadásul a mérkőzéseken is hozta a tőle elvárt eredményeket. A számos megszégyenítő diadal után megérkezett az első igazi ellenfeléhez, a zsinórban tizennyolc győzelmet maga mögött tudó José Aldóhoz.

Az oktagon meghódítása

A jóval esélyesebbnek tartott brazilnak mindössze tizenhárom másodpercébe telt a többéves regnálásnak a megsemmisülés, ugyanis Conor McGregor egy jól időzített balegyenessel kiütötte ellenfelét. Ezzel új korszak kezdődött az ír harcos életében: előtte, hiába nyerte meg a meccseit, legtöbbször kiütéssel, általában leírták, ettől kezdve viszont a közvélemény abszolút favoritként kezelte.
A következő két mérkőzése, amelyeket Nate Diaz ellen vívott, talán a legemlékezetesebbek mind közül. Két igazán szerethető, nagyszájú versenyzőről van szó, akik nem riadnak vissza egyetlen párosítástól sem. Ez a felfogás nem vált Conor javára, mert kénytelen volt eggyel nagyobb súlycsoportban, váltósúlyban megküzdeni Diazzal, aki a második menetben lefojtotta őt, ezzel sokkolva a világot. Mégis McGregor történelmet írt a sportág és a szervezet életében, hiszen egymillió dolláros meccspénzt kapott a szponzori, illetve pay-per-view részesedések nélkül. A visszavágón egy parás küzdelemben pontozással verte ellenfelét, amelyet sokan megkérdőjeleznek, ezzel fent tartva a harmadik, mindent eldöntő összecsapást.
Utolsó mérkőzését MMA-szabályrendszerben Eddie Alvarez ellen vívta, amikor gyakorlatilag megismétlődött a José Aldo elleni forgatókönyv. Bár nem tizenhárom másodperc, hanem két menet kellett, hogy abszolút dominánsként legyőzze az addigi bajnokot, többször is leküldte ellenfelét a földre, majd végül kiütötte. Ezzel Conor McGregor két súlycsoportban is bajnok lett, de ami még ennél is fontosabb: egy új kaput nyitott meg a sportág, és saját életében.

Freak Show

Ezen történések után sokaknak feltűnt, hogy McGregor – különleges stílusa révén – nagyon komoly álló-harcosokat semmisített meg játszi könnyedséggel. Ekkor, csak elméleti síkon, felmerült egy mérkőzés lehetősége Floyd Mayweather profi bokszoló ellen, amely hamarosan valósággá vált. A két sportoló a sajtón keresztül üzengetett egymásnak, majd tárgyalások történtek a színfalak mögött, amelyek kimeneteléről sokáig csak találgatni lehetett. Végül megérkezett a sokakat felkavaró bejelentés, miszerint 2017. augusztus 26-án szombaton, ökölvívó szabályrendszerben egymásnak feszülnek.

Az MMA-rajongók mindig is vártak egy ilyen küzdelemre, az igazi bokszfanatikusok viszont méltatlannak találták a párosítást (Mayweather megküzdött már Manny Pacquiao és Canelo Álvarez ökölvívó fenoménokkal is, amely párosításokhoz képest egy másik szabályrendszerből érkező versenyző képességei aggodalomra adnak okot). Ez cseppet sem érdekelte a két főszereplőt, akik eddig soha nem látott médiakampányba fogtak a nyáron.
A May-Mac Press Tour Los Angelesben kezdődött, itt találkoztak először egymással az ellenfelek, aztán utaztak Torontóba, New Yorkba, illetve Londonba. Az sokszor előfordult már, hogy a mérkőzés hype-ja szórakoztatóbb volt, mint maga az ütközet, ebben az esetben magasra lett téve a mérce: a verbális inzultálás az alaptársalgást jelentette, de volt itt félmeztelenkedés, pénzdobálás, zászlógyalázás, fejtető paskolás. Mayweather és McGregor tenyérbemászó viselkedése nem maradt szó nélkül, a hazai és külföldi sajtó egyaránt foglalkozott a látott jelenetekkel, amely megalapozta az évszázad mérkőzésének kikiáltott bokszmeccset (amelyből két-három évente megrendeztek egyet, és általában Floyd Mayweather volt az egyik főhőse).

A Paulie-sztori
Paulie Malignaggi volt profi ökölvívó felajánlotta McGregornak a lehetőséget, hogy segít felkészülni Floyd Mayweather ellen. El is utazott az edzőtáborba, hogy segítse az ír versenyzőt. Ezt követően olyan képek kerültek ki az internetre, ahol Conor hátra tett kézzel küzd ellene, illetve, ahol Malignaggi a földön fekszik, látszólag leütve. Természetesen kitört a botrány, Paulie Malignaggi sérelmezte, hogy olyan képeket tesznek ki róla, ahol aránytalanul ábrázolják. Később felkerült egy videó, ahol látható, ahogyan McGregor a földre küldi a bokszolót (bár a felvétel alapján nehéz eldönteni, hogy lökésről vagy ütésről beszélünk-e). Ezt követően egy utcai sajtótájékoztató alkalmával találkozott egymással a két sportoló, de a szokásos „anyázáson” kívül több nem történt. Slusszpoénként megjelent a történetben Mayweather, aki megosztott egy videót, amelyben Malignaggi is szerepel. Ebben elmeséli, hogy az egészet azért találták ki, hogy egy embere elmenjen és felmérje Conor képességeit, és kidolgozzák ellene a stratégiát. Azt már csak találgatni lehet, hogy Floyd egy régi baráton segített vagy tényleg előre kitervelték, mindenesetre a mérkőzés végeredményét tudjuk.

Ki volt ez találva

Könnyű utólag okosnak lenni, mégis ki lehet jelenteni, hogy a legracionálisabb végeredmény született. McGregor jóslata, miszerint kiüti két menet alatt a nála tizenegy évvel idősebb, negyvenéves Mayweathert beteljesületlen maradt. Bár Conor sokak – leginkább az MMA-szkeptikusok – meglepetésére az első pár menetben bevitt pár látványos találatot, és hozta a szokásos show-elemeket (a hangulat fokozása érdekében hátra szokta tenni a kezét, ezzel szabadon hagyva az arcát), a bunyó második felére kijött a technikai és erőnléti különbség. Floyd defenzív stílusa szépen lassan felőrölte az ír játékát, akinek a nyolcadik, kilencedik menet környékén elfogyott a levegője. Ilyenkor minden bevitt ütés kétszer annyit számít, Conor többször is megrogyott, a bíró pedig megállította a küzdelmet a tizedik menetben egy nagyobb roham után. Így Floyd Mayweather megnyerte a meccset technikai KO-val, és ezzel veretlenül, 50-0-ás mérleggel zárta karrierjét.
McGregornak sincs mit szégyellnie, élete első profi bokszmeccsén, a kor legjobbja ellen majdnem bírta a végéig, ráadásul a híresen védekezésre beálló Mayweathert támadásra kényszerítette. Ugyanakkor, ami még ennél is fontosabb, sporttörténelmet írt, a rendezvény betudható egy hatalmas MMA-marketingfogásnak is.

Ki és mit nyert?

Az egyértelmű nyertes Floyd Mayweather, akinek sikerült tökéletesen zárnia a karrierjét. A bunyó után elmondta, hogy végleg visszavonul, mert már öregnek érzi magát a versenyzéshez.
Jó lenne tudni, hogy ez a precedens további boksz–MMA párosításokat fog-e maga után vonni. McGregor – a mérkőzést megelőző nyilatkozata szerint – párhuzamosan fog a két szabályrendszerben küzdeni, kérdés, hogy a végeredmény tükrében is így vélekedik-e. Ha ez nem szegte kedvét, akkor számos cápa van a tengerben, aki megmérettetné magát vele, főleg, hogy tudjuk, van még mit tanulnia az ökölvívásról.

Az biztos, hogy McGregor bokszdebütálása nem jöhetett volna létre sztársága nélkül, és jelenleg nincs olyan kompetitor az UFC és más szervezetek berkein belül, aki hasonló mértékű hype-ra és támogatásra számíthatna. Így a további versenyzők kalandozására nincs sok esély.
Szokás szerint jól jött ki a buliból Dana White UFC-elnök, akinek sikerült bebizonyítania, hogy az MMA vizein is vannak elég képzett versenyzők, akik képesek a ringben is bizonyítani. Így várhatóan a jövőben magasabb nézettséget tudnak biztosítani a saját rendezvényeiken.

Mennyi az annyi?
A biztos számokat nem lehet tudni, egyes hírforrások szerint viszont  csak a bunyóért százmillió dollár, a szponzori pénzekből pedig további 250 millió dollár üti Mayweather markát. Ez összesen körülbelül 90 milliárd forintot jelent. Conor McGregornak be kell érnie egy „szerényebb”, 75 millió dolláros, átszámítva húszmilliárd forintos gázsival. A kettőjük fizetése majdnem kitesz egy teljes budapesti rendezésű vizes világbajnokságot.

Előző cikk

Hangközlekedés – Beszélünk vagy pötyögünk?

Következő cikk

Digitális princípium: Hogyan használják a technológiát a friss anyukák?