Home»Lifestyle»Betekintés, milyen autóval járnak a világ legbefolyásosabb cégvezetői

Betekintés, milyen autóval járnak a világ legbefolyásosabb cégvezetői

11
Shares
Pinterest Google+

Mindig izgalmas megnézni, hogy milyen autókat hajtanak a világ leggazdagabb emberei, különösen azok a tehetséges cégvezetők, akik önerőből jutottak a csúcsra.

A világ leggazdagabbjai is nagyon hasonló logika alapján hozzák meg döntéseiket, mint a kevésbé tehetősek, legfeljebb őket nem kötik anyagi szempontok a választásnál. Ezért nagyon izgalmas látni, hogy ki milyen autót vásárol akkor, amikor jóformán a bolygó bármelyik járművét megvehetné magának. A most bemutatott emberek nemcsak gazdagok, de mindegyiküknek saját vállalkozása van, amelyeket ők vittek sikerre. Az ilyen emberek mindig inspirálóak.

Elon Musk: a BMW-től a Tesláig

A Tesla Motors alapítója és irányítója, Elon Musk a világ egyik legbefolyásosabb embere. Na nem úgy, ahogy Donald Trump amerikai vagy akár Vlagyimir Putyin orosz elnök, és nem is olyan formában, ahogy Kim Dzsongun észak-koreai diktátor hozza izgalomba a világot újra és újra. Sőt valószínűleg még nagyobb hatású is, mint ők, ugyanis gondolatai és vállalkozásai alapvetően befolyásolják az emberiség jövőjét. A Tesla Motors a semmiből kezdett saját elektromos autókat gyártani, a Hyperloop nevű projektje pedig – amelyben légritkított csőben száguldó kapszulákban szállítanának embereket akár 1200 km/h-s sebességgel – már 2020-ban valósággá válhat. De ez semmi ahhoz képest, hogy a SpaceX projektben olyan űrhajót tervez, amellyel turistákat szeretne felvinni az űrbe. A Falcon Heavy űrhajója pedig azért különleges, mert „újrahasznosítható” rakétái a munka végeztével visszatérnek a Földre, így a szállítási költségek a töredékére csökkenthetők.
De milyen autója, autói vannak egy ilyen zseninek? Az első gépjárművét 1994-ben vette potom 1400 dollárért, amely egy 1978-as BMW 320i modell volt. Ezt a kocsit két évig használta, egészen addig, amíg az egyik kereke ki nem esett. A következő autóját a testvérével közös szoftverfejlesztő vállalkozás, a Zip2 első bónuszából vásárolta meg. Ez a négykerekű sem volt új, de az 1967-es E-Type Jaguar kétségtelenül stílusos választás volt Musk részéről. Ennek is megvan a maga története, ugyanis Musk állítólag 17 éves korában kapott egy könyvet, tele lenyitható tetejű autókkal, amelyek közül az E-Type Jaguar tetszett neki a legjobban. Ez persze már költségesebb darab volt, kerek 40 ezer dollárt fizetett ki a brit műremekért.

„Olyan volt az autó, mint egy rossz barátnő, aki sokszor az őrületbe kergeti és bajba keveri az embert”

nyilatkozta egyszer a kocsiról.

Úgy tűnik, Musk autói együtt változnak a karrierjével, ugyanis az általa kitalált és létrehozott online fizetési rendszer, a PayPal eladásáért kapott pénzből vette élete legdrágább kocsiját, egy McLaren F1-et. Az 1992 és 1998 között gyártott sportverda sokáig a világ leggyorsabb autója volt a maga 391 km/h-s végsebességével, újkori ára pedig 1–1,2 millió dollár lehetett. Ez az autó zseniális befektetés egyébként, hiszen egy tízéves, keveset futott, jó állapotú modell akár 3–5 millió dollárt is kóstálhat mostanság. Musk imádta a McLaren F1-et, amelyet naponta használt Los Angelesben, és összesen 11 ezer mérföldön át hajtotta, egészen addig, amíg össze nem törte egy balesetben.
2007-ben Musk egészen más vizekre evezett, ugyanis megvásárolt egy Hamann BMW M5 sportot, amely egy kicsit lassabb a McLaren F1-nél, ám az M5 sport 650 lóereje azért kevésnek éppen nem nevezhető.
2013-ban egy újabb izgalmas kocsira csapott le. Egy londoni aukción vásárolt meg 886 ezer dollárért egy Lotus Espritet, de nem ám akármelyiket, hanem azt, amelyet James Bond használt az 1977-es A kém, aki szeretett engem című filmben.
Ezzel még koránt sincs vége Musk autós kalandjainak, ugyanis 2012-ben épp egy Audi Q7-est használt, amely különösen inspiráló hatású volt számára. Ugyanis a Q7-es harmadik sorába kisebb bűvészmutatvány bemászni, ezért arra gondolt, hogy milyen jó lenne a Tesla Model S-t felfelé nyíló, szárnyas ajtóval felszerelni. De van más kocsija is az autómániás Musknak, és ez sem éppen egy kispályás modell, hiszen a tűzpiros Porsche 911 igazi remekmű.

Jeff Bezos – Honda és magánrepülő a garázsban

Jeff  Bezos, az Amazon alapítója és elnök-vezérigazgatója a világ leggazdagabb embere a maga 108 milliárd dolláros vagyonával, legalábbis az amerikai Forbes magazin gazdagokat rangsoroló listája szerint. Amikor Bezos 1994-ben elkezdte a vállalkozását, akkor egy 1987-es Chevrolet Blazert vezetett, amelyet három évvel később, amikor már 12 milliárd dolláros vagyona volt, egy Honda Accordra cserélt le.
A Chevrolet Blazer igazi öszvér nagy térrel és erővel, amit Bezos ki is használt, ugyanis ezzel vitte a postára az Amazonról rendelt csomagokat. Jeff Bezos mindkét autója fura választás, hiszen a Blazer és a Honda Accord egyaránt tipikus szürke eminenciások, amelyek az alsó középosztály kedvencei. Viszonylag olcsók és megbízhatóak, de mutatósnak éppen nem mondhatók. A dolog érdekessége, hogy Bezos nemcsak a világ leggazdagabb embere, de extravagáns dolgairól is ismert. Csak az amerikai Medinában lévő háza 25 millió dollárt ér. Közben Bezos mániája az űrutazás, az általa alapított Blue Origin nevű vállalkozás célja pedig az, hogy turistákat vigyen fel az űrbe. Úgy tűnik, a világűr izgatja a milliárdosok fantáziáját, hiszen Elon Musk SpaceX és Richard Branson Virgin Galactic projektje egyaránt az űrutazásról szól, pontosabban arról, hogy ez a lehetőség bárkinek elérhető legyen, feltéve, hogy van rá elég pénze.
Az Amazon vezetőjének nemcsak autója, hanem egy 65 milliós magánrepülője is van. Ennek ellenére a Honda Accord még mindig ott áll a garázsban.

Bill Gates – a Porsche-mániás

Bill Gates, a Microsoft szoftvercég alapítója és vezetője sokáig volt a világ leggazdagabb embere, és bár Jeff Bezos jelenleg megelőzi, 90 milliárdos vagyonával igazán nincs szégyenkeznivalója. Gates alapvetően szerényen él, már amennyire ilyen vagyonnal az lehetséges, ám a luxusautók a gyengéi, közülük is különösen a Porschék.

Van egy 1988-as Porsche 959 Coupéja, amely korábban a leggyorsabb utcai autó volt a világon, egy egyénre szabott Porsche 911 Carrerája és egy Porsche 930-a. Természetesen mindhárom jármű különleges luxusbelsőt kapott.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin VEZETŐK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Aki megváltoztatta az öltözködési szokásokat – Coco Chanel

Következő cikk

A zöldülés hajnalán vagyunk