Home»First Class»IOT – HOL VAN EBBEN AZ ÜZLET?

IOT – HOL VAN EBBEN AZ ÜZLET?

0
Shares
Pinterest Google+

 

A digitális forradalom, amely évtizedek óta zajlik, jelentős változást eredményezett a világban. A digitalizáció felgyorsulása nagymértékben befolyásolja az üzleti, a tudományos és a társadalmi életet is. A dolgok internetre kerülése megváltoztatja a körülöttünk lévő világ működését, az infrastruktúrától kezdve az iparon át az egészségügyig. A jövő biznisze az emberiség és a technológia kapcsolatán alapul, ami az adatok intelligens feldolgozásával veszi kezdetét. Az ipar és a gazdaság fejlődéséhez – Széchenyi után szabadon – digitálisan kiművelt emberek sokaságára van szükség, hogy egy nemzet gazdasági ereje növelhető legyen.

AZ OKTATÁS A KULCS!

Ennek első megvalósítási pontja az oktatási rendszer megváltoztatásában van, hogy az alapkompetenciák elsajátítása, a felhasználói ismeretek bővítése és az informatikusképzés megújítása megtörténhessen. Az alapfelhasználói tudáson túl fontos a magasan képzett digitális szakemberek, informatikusok, mérnökök képzése is, hiszen

az ismert statisztikai adatok szerint 30 ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, ami az Ipar 4.0 programot is lassítja hazánkban,

hiszen a digitalizáció az iparban is hiányos. Emellett a hozzáadott értékkel bíró termelés tekintetében is fontos a digitális készségek, tudás elmélyítése. A digitális kompetenciák fejlesztése jó hatással van a vállalkozói kultúrára – nem csak az informatikusok szintjén –, hiszen a gazdasági élet minden szegmensét átjárja a digitalizáció, így az alacsonyabb képzettséggel rendelkezőknek is szükségük van digitális készségekre. Ha megnézzük, hogy a digitalizáció milyen új technológiákat hozott, melyek a negyedik ipari forradalmat kirobbantották, akkor azt látjuk, hogy ezeknek a használatához, továbbfejlesztéséhez bizony új szakemberekre van szükség. Vegyük akár a kiterjesztett, virtuális valóságot, a mesterséges intelligenciát vagy a szoftvereket, mindegyik esetében egyre bonyolultabb és újabb ismereteket kell megszereznünk, hogy prosperáljunk. Az automatizációval, a robotokkal kapcsolatban rendre felbukkan az az analógia, hogy miközben a robotok elveszik a munkánkat, új szakmákra is szükség lesz, olyanokra is, amiket ma még csak nagyjából tudunk elképzelni. A virtuálisvalóság-mérnök munkája még behatárolható: virtuális valóságokat tervez, de mit csinál egy mood menedzser? Felel azért, hogy a vállalatnál mindenki jól érezze magát. A digitális transzformáció hatása az emberekre, hogy egyre nehezebben dolgozzák fel a hétköznapokat, így coach-okra, terapeutákra és mindenféle furcsa szakemberre lesz szükségük. Vagy épp az orvostudományban is létrejöhetnek új szakmák, mint a bioinfomratikus – aki a testünkben lévő chipeket koordinálja, szervizeli –, vagy a preventív orvos, aki már azelőtt megelőző terápiát javasol, hogy tüneteink lennének, esetleg egy 3D nyomtatású szervet tervező mérnök, aki új májat, tüdőt vagy épp végtagot készít nekünk.

JÓ LESZ EZ NEKÜNK?

A Pew Research Center kutatóintézet 2014-ben közel kétezer, a digitális transzformációhoz leginkább értő embert kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak, inkább jó vagy inkább rossz lesz az emberek számára az automatizáció, a robotok térhódítása. Nagyjából fele-fele arányban gondolják úgy, hogy jó lesz, illetve hogy rossz. Előbbiek szerint az emberiség történelme során már annyiszor volt technológiai forradalom, ami inkább több munkahelyet teremtett, mintsem elvette volna az emberek állását. Míg akik szerint rosszabb lesz, azzal érvelnek, hogy a mostani technológiai fejlődés exponenciális ütemben zajlik, és feldolgozhatatlan a változás üteme, túl gyors ahhoz, hogy a szabályozók és a gazdasági szereplők megfelelő ütemben reflektálhassanak. Azok a vállalatok, akik a legkorábban lehetőséget biztosítanak vásárlóiknak arra, hogy egyedi elképzeléseiket megvalósítsák, digitális platformjaikon keresztül versenyelőnyre tesznek szert. Az ipari digitális transzformáció megteremti az intelligens gyárakat, üzemeket, termékeket és az innovatív üzleti modelleket.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin VIRTUDÁS című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Ember és technológia kapcsolatát vizsgálja a SMART 2018

Következő cikk

Csillagszemű Pásztor – Egy falat San Francisco