Home»Startup»E-fizetés kényelmesen és biztonságosan: Barion

E-fizetés kényelmesen és biztonságosan: Barion

1
Shares
Pinterest Google+

Egy új magyar startup, a Barion egy elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatást kínál, amellyel kényelmesen és biztonságosan lehet bankkártyával vagy előre feltöltött egyenleggel fizetni online áruházakban, illetve mobil alkalmazások esetében. Bíró Tamás alapítóval beszélgettünk a Smart konferencián tartott előadását követően.

Sikeres üzleti modell

A Sense/Netből kivált Barion hazánkban e-pénzre építő mobilfizetési megoldásáról lett ismert, a 2014-ben indított szolgáltatásról azonban az elmúlt két évben a kereskedőknek szánt online fizetőkapukra terelődött át a cég fókusza. „Eleinte nagyon népszerűek voltunk, de idővel az ügyfeleink elkezdték hiányolni a szolgáltatásunkból a bankkártyás fizetést”, osztotta meg a mára már sikeres startup felépülésének kezdeti lépéseit Bíró Tamás. Így aztán átalakították a rendszert, az árazást, és beépítették az új szolgáltatást. „Az újításoknak köszönhetően hirtelen elkezdett exponenciálisan nőni az ügyféltáborunk, az online kereskedők lecsaptak az ajánlatra, mivel jóval alacsonyabb áraink voltak a versenytársainknál”, tette hozzá.

Ahhoz, hogy tartani tudják áraikat anélkül, hogy csődbe menne a cégük, a versenytársaktól radikálisan eltérő egyedi üzleti modellre volt szükségük. „Kiss Sándor üzlettársamnak született meg az az ötlete, hogy társítani kellene a Google és a PayPal üzleti modelljét, hasonló szolgáltatást nyújtva az utóbbival, csak jóval alacsonyabb áron, így egymás után jönnek át hozzánk a kliensek”, magyarázta az alapító.

A cég nagyon kedvező jutalékrendszert és feltételeket kínál a kereskedők számára, cserébe a vevő vásárlási szokásaira vonatkozó adatokért, amelyekre aztán rendkívül pontos, célzott marketingszolgáltatást építhet.

A Barion a világ valaha volt legnagyobb vásárlói adatbázisát szeretné felépíteni. „A reklámot a vevők általában nem szokták szeretni, mert tolakodónak és megtévesztőnek érzik azokat. Tőlünk azonban olyan ajánlatokat kapnak, amelyek tényleg érdeklik őket, mi pedig úgy gondoljuk, hogy a hirdetési bevételből nagyobb összegekre tudunk szert tenni, mintha magasabb tranzakciós díjat számolnánk fel”, fejtette ki Bíró Tamás.

A Barion az egyetlen magyar fintech startup, amely elektronikuspénz-kibocsátóként MNB-engedéllyel rendelkezik – tehát továbbra is abban hisz, hogy nem magából a kártyaelfogadásból kell profitot szereznie. Abból elég a nullszaldó, ezért tud jóval az átlagos piaci ár alatt dolgozni, ami segíti a gyors növekedést, ügyfélszerzést. „Magyarországon már 3100 kereskedőt tudhatunk partnereink között”, árulta el érdeklődésünkre az alapító.

A szolgáltatás előnyei

A sikeres üzleti modell eredményeként tehát a Barion jóval alacsonyabb áron érhető el versenytársainál. Emellett számos más előnye is van a szolgáltatásnak. Ilyen például a közösségi gazdaságra építő kereskedőknek szánt megoldás, amely elsősorban azoknak a startupoknak kedvezhet, ahol az üzleti kapcsolat nem a cég és a vásárló között van, hanem a vállalat csak közvetít a felek között – és természetesen leveszi a saját jutalékját a gazdát cserélő összegből –, a fizetés megoldása nem egyszerű számára. A Barion pontosan ezt a problémát vette célba a C2C Payment termékével:

a fizetőkaput használó startupok maguk kezdeményezhetik a kijelölt összeg levonását a vásárló kártyájáról, amelyet aztán a Barion rendszere a hozzájuk regisztrált eladó számláján ír jóvá

– leszámítva a cégnek járó jutalékot, amely a startup saját számlájára kerül. A Barion Smart Gateway fizetőkapus mobilalkalmazásba és webes felületbe egyaránt integrálható. A kereskedőnek továbbá lehetősége van a rendszert használva „tárolni” a vásárlók fizetési adatait, így azokat a felhasználóknak nem kell minden alkalommal megadniuk. A mentett adatok ténylegesen persze egyáltalán nem jutnak el a kereskedőhöz: a Barion azokat PCI DSS biztonsági minősítésű szerverein tárolja, továbbá biztosítja, hogy a kereskedő csak valóban indokolt esetben vonjon le pénzt. A Smart Gateway-en keresztül a vásárlásra közvetlenül bankkártyáról, illetve a Barion felhasználók számára a Barion fiókból is van mód.

A Barionosok pénzt is tudnak utalni egymásnak, díjmentesen. „Az ügyfeleink 10-15 százaléka használja aktívan ezt a szolgáltatást. Van, aki ezen az úton ad pénzt a gyerekének, vagy így fizeti a lakbért, de vannak például cégek, akik ezen gyűjtik a kávépénzt” – tudtuk meg Bíró Tamástól.

A leghasznosabb fejlesztésük a Barion Fraud Buster, amely az online kártyás fizetési csalások visszaszorítására kínál megoldást. A bankkártyás fizetési csalásokért a jelenlegi szabályozás értelmében a kereskedők felelnek, tehát visszaélés esetén vissza kell téríteniük a kártyatulajdonosnak a vásárlás összegét, még akkor is, ha az áru már kiszállításra került a csalónak. A világszerte egyre égetőbb probléma súlyosságát jól jelzi, hogy tavaly globálisan megközelítette a 7000 milliárd forintot a visszaélések összértéke. A Barion fizetési rendszerébe épített eszköz a kártyás visszaélési kísérletek több mint 80 százalékát képes kiszűrni. Egy algoritmus segítségével a csalás kockázatának esélye szerint osztályozza a vásárlásokat, és amennyiben nagy a csalás valószínűsége, a rendszer automatikusan blokkolja a tranzakciót. Kisebb csaláskockázat esetén pedig e-mailben jelzést küld a kereskedőnek a gyanús vásárlási kísérletről, ilyen esetben érdemes a cégnek más csatornán, például telefonon keresztül megbizonyosodni, hogy valóban a kártyatulajdonos próbált-e a kártyával fizetni. (Ezzel kapcsolatban bővebben olvashatnak ugyanebben a lapszámunkban a Seon startupról!)

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ROBOTOK ÉS EMBEREK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

A technológiától való félelem legyőzésének legjobb eszköze a hatékony kommunikáció

Következő cikk

Az e-sporté a jövő?