Home»First Class»Meghalt a nemzet producere

Meghalt a nemzet producere

0
Shares
Pinterest Google+

Életének 75. évében elhunyt Vajna András György, akit mindenki csak Andy Vajnaként ismert, továbbá aki többek között a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint a TV2 tulajdonosa volt. A nemzetközileg elismert producert nehéz elhelyezni a magyar oligarchák polcán, hiszen korántsem volt aggályoktól mentes a tevékenysége, viszont a kormánybiztosi működése alatt a hazai filmipar szárnyalni kezdett.

Andy Vajna 1956-ban hagyta el Magyarországot, először Kaliforniában telepedett le a családjával, végül pedig Hongkongban kötött ki, ahol többek között parókákat készített, továbbá mozik működtetésével és filmforgalmazással is foglalkozott. Tanult a Kaliforniai Egyetemen (UCLA), majd 1976-ban megalapította Carolco Pictures nevű cégét, amelynek olyan produkciókat köszönhetünk, mint a Rambo-sorozat. Nem ez volt Vajna egyetlen filmes cége, később megalapította a Cinergi Picturest, amely a Walt Disney-vel is gyártott közösen. Az említett társaságnak köszönhetjük a Terminator-filmeket, valamint a Die Hard 3-at is. Ekkor már kiderült, hogy Andy Vajna nem kerüli a mismásolást, az amerikai adóhatóság (IRS) arra jutott, hogy a Carolco Pictures 300 millió dollárt rejtett el, amiért 40 millió dollárt kellett volna visszafizetnie, végül mégis megúszta 6 millió dollárral.

Vajna olyan A kategóriás filmsztároknak egyengette a karrierjét, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis vagy Antonio Banderas. Sokat köszönhet neki Magyarország, több nagy filmes produkciót forgattak nálunk, többek között a Vörös zsarut is. 1989-ben megalapította az InterCom nevű cégét, amelyen keresztül nagy stúdiók filmjeit hozta el az országba. 1997-ben megcsinálta első hazai alkotását, a A miniszter félrelépet Kern Andrással és Dobó Katával, amelyet 750 000-en néztek meg a hazai mozikban. Később az animációs ipar felé is nyitott, a 2002-ben alapított DIGIC Picturesszel részt vett a Terminator 3 vizuális effektjeinek elkészítésében.

Habár Vajna fénye soha nem aludt ki teljesen Hollywoodban, a 2000-es évek táján már kénytelen volt erősebben nyitni szülőhazája felé. 2007-ben a szintén közelmúltban elhunyt Demján Sándorral megnyitotta a Korda filmstúdiót Etyeken, később pedig, miután a jelenleg is kormányzó Fidesz hatalomra került, kinevezték filmügyi kormánybiztosnak. Ezt a korszakot nyugodtan tekinthetjük a magyar filmipar egyik legeredményesebb időszakának, hiszen a Saul fia című hazai produkció elhozta az Oscar-díjat Hollywoodból, Cannes-ból pedig a zsűri nagydíját a Nemzeti Filmalap, valamint az ország számára. Összességében elmondható, hogy a regnálása alatt 130 nemzetközi díjat nyertek el a hazai filmek, ráadásul a Magyarországon forgatott külföldi produkciók száma is folyamatosan nőtt.

Mindazonáltal Vajnát itthon sem kerülték el a kényes ügyek: belevágott a kaszinóbizniszbe is, megkapta az összes kaszinókoncessziót, monopolhelyzetbe került az online kaszinózás piacán, sőt mi több, kivették a kaszinóit a NAV-hoz bekötendő cégek sorából, amihez nyilvánvalóan politikai háttér kellett. Ugyanezen okból megúszta azt is, hogy miután eladta az InterComban lévő részesedését, kiderült, hogy offshore cégeken keresztül továbbra is hozzá volt köthető a jövedelmező társaság. De talán ami a legnagyobb megosztottságot jelentette a számára, az az volt, hogy egy állami, eximbankos kölcsönnek köszönhetően megszerezte a TV2-t, amelyet a produkciókba öntött milliárdok ellenére nem sikerült nyereségessé tennie, a csatorna csupán néhány műsorával tudta legyőzni a továbbra is piacvezető RTL Klubot. Ezenkívül hozzákerült többek között a Rádió1, valamint a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadója, a Lapcom is.

Andy Vajna cégügyleteit még sokáig lehetne sorolni, azonban volt még valami, ami nagyon foglalkoztatta a közéletet: a magánélete. Többször volt nős, első feleségét, Cecília Mongot még Hongkongban ismerte meg, de a házasságuk nem tartott sokáig. Később összejött Dobó Kata színművésznővel és Tóth Éva modellel is, majd 2013-ban elvette a nála 38 évvel fiatalabb Palácsik Tímeát, aki mér Vajna Timiként kifejezetten aktív közösségimédia-jelenléttel borzolta a kedélyeket az utóbbi években. A közelmúltban az is kiderült Vajnáról, hogy egyetlen fia, Justin 2007-ben, 26 évesen öngyilkos lett, előtte évekig skizofréniában szenvedett. A betegségek őt sem kerülték el, 2009-ben rákot diagnosztizáltak nála.

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin JÁRMŰIPAR című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Az autó mint befektetés

Következő cikk

A Vajna-éra vívmánya