Home»Cross»Magyarország, Európa Hollywoodja

Magyarország, Európa Hollywoodja

0
Shares
Pinterest Google+

Miért is nevezhetjük Magyarországot Európa Hollywoodjának? Ebben a cikkben végigvesszük, hogy miért választják a világ legnagyobb stúdiói is hazánkat forgatási helyszínnek.

Csak az elmúlt években olyan filmeket forgattak hazánkban, mint a Vörös veréb, az Inferno vagy az Atomszőke. Többször is járt már nálunk Arnold Schwarzenegger vagy Angelina Jolie, aki azt nyilatkozta, hogy imádja Magyarországot, és csodálatos élményekkel gazdagodott nálunk. Az egész estés filmek mellett előszeretettel forgatnak Magyarországon nemzetközi sorozatokat, rövidfilmeket, dokumentumfilmeket, reklámokat, de még videóklipeket is, például itthon késztette el egy klipjét Katy Perry, Gwen Stefani és a Depeche Mode is.
A 90-es és a 2000-es évek elején a külföldi filmipar szempontjából Prága mellett még eltörpült Budapest és Magyarország szerepe. Az évek alatt szépen fokozatosan egyre több és több produkciót kezdtek el forgatni nálunk, amely fejlődés az elmúlt évtizedben töretlenül folytatódott, és valószínűsíthető, hogy folytatódni is fog. Ez a siker több szempont kölcsönös hatásának köszönhető, amelyeket alább részletesen megvizsgálunk.

A csodálatos helyszínek 

Azt hiszem, egy magyar embernek sem kell bizonygatni, hogy milyen gyönyörű országban is élünk mind az építészet, mind a természeti adottságok tekintetében. Erre felfigyelt az európai és az amerikai filmipar is. Remek helyszínek a történelmi kastélyok, paloták, szállodák, termálfürdők. Bővelkedünk folyókban, borvidékekben, gyönyörű tájakban, de nálunk található Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton is. Vannak modern és középkori épületek is, de több száz éves bérházakban is forgathatnak, ha éppen arra van szüksége a rendezőnek. Előszeretettel használják a filmesek az újabb és a régi aluljárókat, metróútvonalakat is.
Budapest kiemelt szerepet játszik abban, hogy Magyarországra jönnek forgatni a filmesek, hiszen nagyon sok más városnak is el lehet adni. A filmekben Budapest megjelent már mint Moszkva, Amszterdam, Róma, Párizs, Bécs, Berlin, London, de már Buenos Aires utcáit is „eljátszotta” az Evitában. A város sokszínűsége tagadhatatlan, és az elmúlt évtizedben ezt is egyre több hollywoodi produkció ismerte fel.

Magyarországon szinte bármilyen filmet le lehet forgatni, legyen az egy posztapokaliptikus zombifilm, mint a Z világháború Brad Pitt-tel a főszerepben, egy fantasy film, mint az Eragon Jeremy Ironsszal vagy egy thriller Tom Hanksszel (Inferno). Megjelent a Gellért fürdő az Én, a kémben, a Nyugati pályaudvar a Kémjátszmában, a Keleti pályaudvar A bűn útjaiban, a New York Kávéház A szépfiú című filmben, vagy a Bálna a Mentőexpedícióban mint a NASA főhadiszállása.

Kiváló magyar szakértelem

Számos producer, stúdió és a színészek is kiemelik a magyar filmes szakértői gárdákat, amikor arról kérdezik őket, hogy miért jöttek hazánkba forgatni. Egy jól működő, rendszerben gondolkodó, problémák megoldásában kiváló szakértői gárdának híre megy a világban.
Az itthoni filmiparban dolgozó magyarok jól beszélnek angolul, az elmúlt évek filmipari fellendülésének köszönhetően nagy tapasztalatuk is van, és nem riadnak vissza a kemény munkától, és attól sem, ha egyszer-egyszer túlórázniuk kell. Elmondásaik alapján a szakmában dolgozók talpraesettek is, tehát mindent megoldanak és elintéznek.
Minden egyes sikeres film, amelyben a magyar stúdiók is közreműködtek, öregbítik a hazai filmgyártás hírnevét, így nem csoda, hogy hazánk mint forgatási helyszín egyre több filmgyár radarjára felkerül.

Számos kiváló film- és hangstúdió cég van Magyarországon, ahol professzionális munka folyik. A Korda Filmstúdió Etyeken található, és egy hatalmas komplexum, amely hat műteremből áll. Ezek közül a legnagyobb 5975 négyzetméteres, amely a legnagyobb a világon. Itt született meg a nagy sikerű Ridley Scott-film, a Mentőexpedíció, Matt Damonnal a főszerepben. Persze nemcsak külföldi projektek készülnek itt, hanem magyarok is, mint például Goda Krisztina filmje, a Kaméleon.
Az Origo Filmstúdiót pedig olyan produkciók választották, mint a Keanu Reeves fémjelezte 47 Ronin vagy a Terminátor 6. Reevesnek annyira megtetszett Budapest, hogy azt nyilatkozta: „Egyszerűen le vagyok nyűgözve, nagyon szép város! A forgatások végeztével, ha marad időm, szeretném még jobban megismerni.” Szintén ezt a stúdiót választották a hatalmas kasszasikert arató Szárnyas fejvadász 2049 forgatására Ryan Goslinggal és Harrison Forddal a főszerepben.
Lehet, hogy kis ország vagyunk, de itt sok filmet lehet készíteni egyszerre. Körülbelül 25 000-en dolgoznak a filmes szakmában nap mint nap. A hazai stúdiók a különlegesebb kéréseknek is eleget tudnak tenni, legyen szó akár kaszkadőr kereséséről, állatok használatáról a filmekben, hangmérnökökről vagy vágókról. Érdemes megemlíteni még azt is, hogy könnyű extrákat hívni a forgatásra egy-egy tömegjelenethez, itthon az emberek szeretnek részesei lenni a különböző filmeknek.

On location in Jordan, Ridley Scott directs Matt Damon, in THE MARTIAN.

Kiemelkedő adókedvezmények

Természetesen nagy hívószó a filmkészítőknek az adókedvezmény. Hazánkban a különböző filmalkotásokra 30% adókedvezményt lehet igénybe venni a Magyarországon kifizetett gyártási költségek után.
Erre a támogatásra azok jogosultak, akik a filmgyártási költségük legalább 80%-át nálunk fizetik ki. Ilyen kiadások lehetnek a stúdió bérleti díjai, a munkadíjak, de akár a színészek és a stábtagok díjazása is. Az adó-visszatérítést a Nemzeti Filmiroda bírálja el, és a Magyar Nemzeti Filmalap keretéből fizetik ki. A Filmalapnak pedig a társasági adót fizető cégek felajánlásaiból van pénze az adókedvezményekre. 2018-ban a Filmalap kerete a támogatásokra 33 milliárd forint volt.
Az adókedvezmények mellett is megéri az országnak támogatni a külföldi filmes produkciókat, hiszen például a Mentőexpedíció 11,8 milliárd forint, míg a Die Hard 5 10,4 milliárd forint bevételt jelentett a hazai gazdaságnak.

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin JÁRMŰIPAR című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

„Abban a székben szeretnék ülni, amiben ülök” – Interjú Lajos Tamás producerrel

Következő cikk

„Hálás vagyok ezért a lehetőségért, de meg is fizettem az árát” – Interjú Dobó Kata rendezővel