Home»Startup»Filmes kések replikái a váci műhelyből

Filmes kések replikái a váci műhelyből

3
Shares
Pinterest Google+

Minden felnőttben él még az a gyerek, aki egy nehéz hét után előkapná a sufniból kedvenc hősének kardját, és „párbajra hívná” barátait egy város melletti erdőben. Ezt az élményt nyújtják a klasszikusnak számító akciófilmekben megjelenő fegyverek tökéletes másolatai – a Sító kések. Az egyszemélyes vállalkozás kreatív tulajdonosával, Seres Lajossal az ötletéről beszélgettünk, és arról, hogyan jutott el a céljáig, miközben kipróbáltuk a Rambo-kések éles pengéit, magunkra kaptuk Amerika Kapitány pajzsát, és próbáltuk megemelni Thor vaslemezekből hegesztett, súlyos pörölyét.

Vág az esze – mint a kése

A klasszikus akciófilmek újabb aranykora mellett a képregénypiac, és ezzel együtt a Marvel-filmek gyártása is megugrott az elmúlt években, a rajongók pedig egymást túllicitálva igyekeznek minden relikviát beszerezni – megnyitva itthon is a harci eszközök Nyugaton már kifejlődött piacát. Ezeket a kellékeket általában két kategóriában fejlesztik: vannak a prémium minőségű, exkluzív termékek, amelyek a hétköznapi ember számára szinte megfizethetetlenek, és a jóval alacsonyabb árkategóriájú, 3D-ben nyomtatott vagy fröccsöntött műanyag vagy habszivacs termékek. Ezt a szakadékot hidalja át Seres Lajos, aki

termékeivel olyan minőséget nyújt, hogy annak szó szerint érezzük a súlyát, élmény megfogni a kés markolatát, vagy belecsúsztatni a tükörfényesre polírozott, éles pengét a bőrből megmunkált hüvelybe

– mégis a rajongóknak megfizethető áron.

Az elmúlt hónapokban fellendült üzlet Vácon található, a tulajdonos egy kis műhelyben egyenként, kézzel gyártja a termékeket. „22 évesen megtanultam a kovácsmesterség alapjait, de végül szerkezetlakatosként dolgoztam több nagy projekten is. Ám három évvel ezelőtt egy sérülés következtében fél évet itthon kellett maradnom. Akkor kezdtem el hobbiból, saját magamnak késeket készíteni” – emlékezik vissza Seres Lajos, akit a barátai Sítónak becéznek. Mivel már fiatal korában nagy rajongója volt az akciófilmeknek, többek között a Rambo-filmeknek, szeretett volna magának is vásárolni olyan fegyvereket, amelyekkel a filmek főhőse felvette a harcot az ellenségeivel. „Pár évvel ezelőtt még nem lehetett behozatni az országba ilyen késeket, ezért úgy döntöttem, magam készítem el őket. A jól sikerült első példányokat feltöltöttem a Facebook-oldalamra, ahol a siker nem maradt el: egymás után kezdték rendelni az eszközöket eleinte ismerősök, majd más rajongók is.”

Rozsomák karmaitól Thor pörölyéig

Seres Lajos azt állítja, bármilyen kést el tud készíteni – ez nyilvánvalóvá vált számunkra, amikor végigmutatott az egyedi kollekciókon. Érdemes kiemelni többek között egyik nagy kedvencünket, Logan karmait: két hengerre erősített három-három hajlított, éles penge, amelyek, ha a használója megmarkolja, az ujjai között kivillannak, akárcsak a filmben. Egy másik különleges darab Thor masszív vaslapokból összehegesztett harci kalapácsa, a Mjölnir, amely a „valósághoz” hűen 4,5 kilogrammot nyom, a markolata pedig olyan precízen van kidolgozva, hogy valódi élményt nyújt megragadni. Sorra próbáltuk ki a filmekből ismert fegyvereket: Blade kardját, Riddick harci késeit, a szöges markolatú Cobrát, a Feláldozhatók méretes késeit, Krokodil Dundee bowie-ját, a Becstelen brigantyk mára ikonikussá vált késével pedig ananászt és vizespalackokat szeltünk át egy csapásra, végül pedig Batman-féle batarángokat dobáltunk egy fa céltáblába. Seres Lajos méretben és formában is képes tökéletesen lemásolni a nagy klasszikusokban megjelenő fegyvereket, ráadásul úgy, hogy ne csak egy gyűjtődarab legyen a falon, hanem használni is lehessen. A vállalkozónak rengeteg egyedi ötlete is van, az egyik kést például az Alienből ismert szörny farkáról mintázta, egy másik, villám formájú pedig Zeusz nevét viselte. Érthető okokból az elsődleges vásárlóközönsége férfiakból áll, de nem hanyagolja el a női célközönséget sem: nekik tökéletes választás lehet az apró, tőr formájú marokkés kis szívvel a közepén. Egyedi stílusa már egyre inkább kiforrott; védjegyévé váltak a „fűrészfog”-szélű és a „pikkelyezett” felületű pengék. Miközben kipróbáltuk a késeket, részletesen megtudtuk, hogyan is készülnek ezek a mesterművek.

A folyamat úgy zajlik, hogy a megrendelő megírja, melyik filmből melyik kultikus eszközt szeretné a gyűjteményébe. Seres Lajos megkeresi annak az adatait az interneten, letölti, megrajzolja az eredeti méretében, kinyomtatja, azt ráhelyezi egy speciális acéllemezre, lefújja, majd kivágja lángvágóval. Az így kapott darabot lecsiszolja, kiképezi az élét, fölpolírozza a felületét, vagy rusztikusra munkálja – az adott kés stílusától függően –, majd leedzi. „A folyamat során a vasat tűzben fölhevítem ezer fokig, amelyet aztán háromféleképpen lehet leedzeni: vízben, edzőolajban vagy használt motorolajban, amelyben van korom. Amikor az beletapad a külső szövetszerkezetbe, egy egyedi, fekete pengét kapunk” – magyarázta, hozzátéve, hogy ezzel a módszerrel a vas nem rozsdásodik. A világos pengék több lépésben vannak polírozva: az alapjuk szénacél, amelyet legalább tíz lépésben lecsiszol a durvától egyre finomabb csiszolópapírral, amíg végül eléri a kívánt tükörpolírt.
A kések általában bőrtokban vásárolhatóak meg, de készít limitált kiadású, egyedileg tervezett, Sító logóval ellátott, fa díszdobozokat is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a vevők nemcsak a késeket, hanem a megfelelő csomagolást is sokra becsülik.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin GAMES&COMICS című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Stratégiai társasjáték magyar fejlesztőktől

Következő cikk

„Megérkeztünk a legjobb ligába”