Home»Gasztro»Kívül borsófőzelék, belül torta, mi az?

Kívül borsófőzelék, belül torta, mi az?

2
Shares
Pinterest Google+

Élethű ételtortákkal robbant be a piacra Sabján Adrienn, a Cake to go Budapest alapítója és tulajdonosa, aki bebizonyította, hogy kreativitással és kitartó munkával ki lehet tűnni a tömegből – és alig 10 hónap alatt felépített egy országos szinten ismert vállalkozást.

Sabján Adrienn, a Cake to go Budapest alapítója pénzügyi- és üzleti pozíciókat töltött be közel két évtizeden át. Mintegy tizenöt évig a telekommunikációs szektorban dolgozott (az akkori Pannon GSM, az Invitel, később pedig a Vodafone csapatait erősítette), majd két évig egy nemzetközi gyógyszeripari cégnél nemzetközi projektmenedzserként egy pénzügyi rendszer bevezetését koordinálta nyolc országra kiterjedően. 

Munkája mellett több évet is beletett a cukrászatba, és elmondása alapján jó ideig nem tudott dönteni, így párhuzamosan foglalkozott éjszaka a tortákkal és nappal a szakmájával, mindent egyedülálló édesanyaként két gyerek mellett.

„A multis időszakomban előre gondolkodtam az anyagiakról, tettem félre, nappal dolgoztam, gyereket neveltem, éjjel pedig a vállalkozásommal foglalkoztam. Az üzlet akkor indult be igazán, amikor a média felkapta az ételtortákat, ha ez nem történik meg, valószínűleg egy lennék a sok másik tortás vállalkozás között. De az is katalizálta a dolgokat, hogy miközben ezek a típusú torták egy-két éve váltak a globális trend részévé, nekem már legalább öt év előnyöm volt ezen a piacon. Ki is derült hamarosan, hogy a két munka együtt nem megy tovább, így döntenem kellett” – emlékezik vissza. 

Az első alkotás egy csirkepörkölt-torta volt az Alma együttes énekesének, Buda Gábornak a megrendelésére, de

az igazi sikert a borsófőzelék torta hozta meg számára, ami most is szerepel a kínálatukban egyszemélyes desszertként.

Azóta számtalan konyha jellegzetes fogását elkészítette már.

Hobbiból menő vállalkozás

Amikor végre úgy döntött, megpróbálkozik a hobbiját a hivatásává alakítani, feladta a jól fizető munkáját, kiadott egy hobbicukrászoknak szóló könyvet, majd tavaly augusztusban megnyitotta a Cake to go Budapest cukrászdáját a 13 kerületi Petneházy utca egy saroképületében. Sabján Adrienn szerint a saját vállalkozás indítása előtt mindenkinek érdemes pár évet dolgoznia a multik világában, ahol ő maga is sokat tanult többek között a kommunikációról, az együttműködésről. 

Kezdetben csak ismerősöknek készített tortákat, nem vállalt el minden megbízást. Az volt a szabálya, hogy minden tortát egyszer készít el, de ez azóta már változott, hiszen a vállalkozása a koronavírus alatt is gyors ütemben fejlődött – és ma már öt betanított cukrásszal dolgozik együtt. „A csirkepörkölt tortát imádták az emberek a Facebook-on és Instagramon is, és elkezdtek olyan ötletekkel jönni, hogy készítsek pacalt vagy húslevest, én meg kifejlesztettem a borsófőzeléket, ami azóta is az egyik nagy kedvenc” – meséli.

Miután megjelent néhány cikk a tortáiról, rögtön érkezett körülbelül kétszáz megrendelés.

Közben készült a cukrászvizsgájára, ahol a borsófőzelékes tortát adta le, ennek a fotója megint bejárta az internetet, és annak hatására megint rengeteg megrendelés jött tortákra és könyvekre is. „Megcsinálni egy gyerektortát nem annyira bonyolult, de egy kajatorta, ami úgy néz ki, mint az igazi étel, ez teljesen más, sokkal kreatívabb feladat” – véli. 

Hamar rá kellett jönnie, hogy egyedül nem tudja teljesíteni a megrendeléseket, ezért azt kellett csinálnia cukrászként, mint korábban pénzügyesként: építeni egy csapatot. Korábban projektmenedzsmenttel, üzleti tervezéssel foglalkozott, végül már 21 embert irányított, így volt már tapasztalata. Tökéletesítette a kidolgozott koncepciót, képzéseket tartott, megtervezte a folyamatokat, összerakta az üzleti tervet, beszerezte a gépeket és ma már ott vannak, alig 10 hónappal a nyitás után, hogy az üzlet bővítésen gondolkodnak. „Ki akartam szállni a tortakészítésből, mert folyamatosan növekszünk, be kell indítanunk a honlapot, pénzügyi részre kell figyelnem, és jön még egy cukrászom, ha őt is betanítom, akkor én már csak tartalékos leszek. 

Vicces, de ízléses

A torták koncepciója kezdetektől a meghökkentésre, és picit a megbotránkoztatásra épülnek – és úgy tűnik, bevált! Mégsem tartja magát művésznek. Elmondása alapján gyerekkorában is másolt és most is, szerinte mindent meg lehet tanulni, csak szorgalom és idő kell hozzá. „Általában a Google képkeresőjével keresek valami szép kompozíciójú ételt, figyelve a színekre, az arányokra, meg az állagra is – avat be minket a cukrászati szemfényvesztés alapjaiba Adrien. Az elsődleges szempont számára egy torta elkészítésekor, hogy élményt okozzon, legyen vicces de legyen ízléses is. „A tortáim jó témát szolgáltatnak a szülinapon.

Multiban dolgoztam és a karácsonyi bulira készítettem egy gesztenyés pulykatortát, és az adott egy nagyon jó hangulatot az estének, ezt szeretem, élményt akarok adni.

Olyant is meséltek már, hogy valaki annyira nem tudta összeegyeztetni az ízt meg a látványt, hogy csukott szemmel ette meg a tortát. Nem egyszer előfordult már, hogy kitettem egy-egy tortafotót a Facebookra, és írtak a követők, hogy megkívánták az eredeti kaját. Velem is megesett már, hogy elkészítettem egy harcsapaprikást túrós csuszával ábrázoló tortát, és utána azt éreztem, megőrülök, ha nem főzök ilyet magamnak.” 

Mivel az egyediségre törekszenek, csak akkor vállalják el a kicsit sablonosabb tortákat, ha bőven belefér az idejükbe. Már gyerektortákat is csak a közeli barátok gyerekeinek vállal.„A mi stílusunk minimál, nem szeretem a túldíszített dolgokat, és igyekszem megmaradni az én világomnál. Nem vállalunk csicsás, giccses tortákat, se közönséges 18 pluszos tortákat” – kapjuk meg a választ arra a kérdésünkre, hogy hol húzzák meg a határt a megrendelői kérésekkel. „Amire határozottan és azonnal nemet mondtam, az egy szülés ábrázolása volt.” 

Kedvenc munkája egy valósághű szívtorta volt, ami mellett készített egy vörösbársonyos, cuki valentin napi tortát is és „megversenyeztette” őket a közösségi média felületein. Magasan a valósághű szívtorta nyerte a versenyt. „Az emberekben benne van, hogy ne hagyományos tortát kapjanak, hanem kicsit megbotránkoztatót, bevállalósabbat, és mi ezt a réteget fedjük le” – emeli ki Adrienn.  

A közösségi oldalain főleg a magyar konyha ételeit formázó tortákat lehet látni, de készített már gyrost, szusit és bolognait is, a legkülönbözőbb országok konyháiból rendelnek a követői. „A torták külseje csak egy csomagolás, a belső így bármilyen íz lehet. Én amúgy a savanykás-kesernyés krémeket szeretem, nem bírom, ha egy sütemény nagyon édes. Ha veszel egy tortát egy átlagos cukrászdában, leginkább a cukor ízét érzed. Émelyítő. Nem értem, miért nem lehet mondjuk harminc százalékkal kevesebb cukrot használni” – mondja, nem véletlenül. Ugyanis

odafigyelnek a cukorbetegekre és olyan alapanyagokkal dolgoznak, amelyek nem tartalmaznak fruktózt, nem használnak finomlisztet vagy margarint.

„Amikor először kértek tőlem tejérzékeny gyereknek szánt tortát, beleástam magam a témába, ez azóta nem probléma, tudok csinálni gluténmentes változatot is.” A mindenmentes sajttortát emelte ki, amiért távoli kerületekből is jönnek vendégek. 

A torták mellett sütiket is készítenek, vannak klasszikusok, de a legtöbb recept saját fejlesztésű Adrienn könyvéből. Általában négy napra előre vesznek fel tortarendeléseket, de előfordul, hogy le kell zárniuk egy hétre előre a rendeléseket, ezt mindig közlik a Facebook oldalukon. A Cake to go kiváló példa arra, hogy a koronavírus alatt is lehet gyorsan növekvő, sikeres üzletet indítani, ha sikerül kitűnni a tömegből. „A torták által sok vendéget be tudunk vonzani és jó a lokáció is.” 

Az cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/6. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

„Vannak még csontvázak a szekrényben”

Következő cikk

Evolvens – Tervezd meg a saját órád!