Home»Lifestyle»Evolvens – Tervezd meg a saját órád!

Evolvens – Tervezd meg a saját órád!

1
Shares
Pinterest Google+

2018 novemberében megjelent lapszámban, aminek tematikája címe „Magyarok” volt, már megemlítettünk három magyar órakészítőt. Az egyik a letűnt kor időmérőit új köntösbe építő Phestom Watch Works volt, a másik egy igen különleges svájci szervezet, pontosabban akadémia, a független órásmestereket tömörítő AHCI tagja – óráit világszerte csodálják, valóban egyedülálló darabok, ő Becsei Áron a Bexei márkanév mögött, a harmadik pedig a Mezei István által alapított Evolvens, ebben az epizódban ez utóbbi márkáról lesz szó. 

A 2011-ben ötletként kipattant, ’14-re már prototípusig, ’16-ra pedig az első eladott darabig eljutó márkával 2018-ban kezdtem foglalkozni. A portfóliójuk egészen eltérő az átlagos, hétköznapi, megszokott óráknál. Masszív, nyers, indusztriális jellegű órákat készítettek, többé-kevésbé elfogadható áron, 100-250 ezer forint. Persze ilyenkor felmerül, hogy ha egy Tissot-t, vagy Certinát is megvehetünk ennyiért, akkor miért vennénk egy magyar órát, japán szerkezettel? Egyrészt ne menjünk túl mélyen bele abba, hogy mit jelent a svájci óra, mert gyorsan csalódás érhet minket, ha megértjük a „swiss made” címke 60%-os kritériumait, másrészt mégiscsak némi öröm és büszkeség tölthet el minket, hogyha hazánk szorgos, kreatív, iparos gyermekét támogatjuk. 

Egy korai modell

Bár foglalkozhattam volna többet a márkával a nyilvánosság felé, úgy éreztem, hogy érnie kell még kicsit, van benne még néhány év, néhány modellciklus, hogy meglássuk, hogy ez csak egy elhaló próbálkozás volt, vagy valóban hosszú távon is lehet belőle valami. Előbbi érzést erősítette az alapító, Mezei István rém rossz szereplése a Cápák között c. RTL-es tévéműsorban, ahol vallom, hogy akár valami nagyon jó is kisülhetett volna, pusztán nem egy mérnöknek kell stand-uppolnia, még akkor sem, ha az ő gyermekéről van szó. Az ugrás így elmaradt és folytatódott az, ami a magyar kisvállalkozásokat legnagyobb mértékben meggátolja a fejlődéstől, a saját farkába harapó kígyó esete. 

Mindegy, hogy honnan indítjuk a kígyót: Az igény nagy, több órát kell gyártani – ez több dolgozóval jár – ami több pénzzel, ami nincs, mindaddig, amíg nem adnak el több órát, amit a több dolgozó állít elő, azok közül a dolgozók közül többen foglalkoznak a megrendelésekkel, többen a marketinggel, többen a könyveléssel, az árazással, az alapanyagok megrendelésével, és az alapító-ügyvezető-kitalálónak, akinek ez a gyermeke, pusztán ellenőriznie kell, hogy minden úgy történik, ahogy megálmodta. Ehhez két dolog kellene: 1) némileg (el)engedni, és megszokni a gondolatot, hogy egy jó alkalmazott jól el tudja végezni a munkát, 2) pénz. 

Mühelyrészlet – Fotó forrása: Evolvens.com

István, mint rendes mérnökember ezt a HR dömpinget egyetlen huszárvágással oldotta meg – legalábbis nekem, mint külső szemlélőnek így áll össze -, készített egy új weboldalt, ami egy konfigurátorra épül. Ha a fent említett problémát ez nem is oldja meg, de egy időre mégis nagy segítség lehet. És egyébként is, mi más gyártó kínál még olyat, hogy konfiguráld össze az órád? Nincs sok. A legismertebb ilyen, a szintén alsó kategóriát képviselő hongkongi Undone, viszont még ott sincs annyi variációs lehetőség, mint az Evolvensnél. Bár ez így erős kijelentés, ugyanis az Undone-nál több tokformát lehet kevesebb variációval ellátni, az Evolvens esetében pedig egyetlen tokformát lehet számtalan módon modifikálni – ezt úgy tudom legjobban bemutatni, ha készítünk egy órát. 

Az evolvens.com kezdőoldalra érve máris kapunk egy képnyi ízelítőt, hogy miket szabhatunk pár gombnyomás múlva személyre, de a kánaánnal akkor szembesülünk, amikor megnyitjuk a konfigurátort. Az óra 8 különböző paraméterét változtathatjuk meg, van amit csak színében, van amit formájában is. A főelemmel kezdődik, ezt én inkbb nevezném az óra tokjának. Itt a forma adott, méretet még az előző ablakban kellett választani, 41 és 44 milliméteres lehet az óra. Az egyszerű, bevonat nélküli acéltól kezdve a homokszórton át a fekete DLC-ig válogathatunk. A felhúzókoronának szintén a színét választhatjuk csak ki. 

Ezután kezdődik csak az igazi variálhatóság, a számlap körüli gyűrűvel. Van sűrű percosztásos, ritkább, fekete, ezüst, üres, szinte bármi, és továbblépve a számlapokra is, 13 féle közül választhatunk. Tehát ha a három tokszínt, a tizenhárom számlapot, és nyolc gyűrűt nézzük, máris 312 változatot készíthetünk, amik valóban eltérnek egymástól. 

Aztán jön a mutatók formája és színe, a másodpercmutató színe, a szíj anyaga és színe, valamint a tüskecsat színe – lehet fekete, vagy acél színű. Végigzongorázva a konfigurátort, tényleg számtalan különböző órát készíthetünk el, és ami felteszi az i-re a pontot, az az, hogy egyedi feliratot is kérhetünk az órára, szinte bárhova, ahova lehet feliratot nyomni, vagy lézergravírozni. 

Az órák 100 méterig egészen biztosan vízállóak, ezen a nyomáson minden elkészült darabot nyomáspróbáznak átadás előtt, a menetes korona biztosítja ezt. 

Sokáig a szerkezet volt az egyetlen valódi problémám az Evolvens óráival, mivel a legtöbb esetben, sőt egy idő után kizárólag 8-as szériájú Miyota werket használt. A Miyota a Citizen alá tartozó szerkezetgyártó cég, megbízható werkeket készítenek, de a 8-as sorozat tényleg a belépő volt, még ebbe a kategóriába is, nagjyából a Seiko 7s szériájával egyezett meg – az sem volt a kedvencem. Az Evolvens és a Miyota mellett szóljon, hogy az alapwerket kivezették, a látható felületek kaptak némi felületkezelést, hogy valahogy legalább kinézzen, ne úgy, mintha egyszerű fémlemezeket pakoltak volna csak egymásra, és kapott a szerkezet másodperc stoppot (a felhúzókoronát kihúzva megáll az óra másodpercmutatója is), és már a koronáról, kézzel is fel tudjuk húzni, ez a 821A szerkezet. A Caliber Corner nevű, szerkezet-összefoglaló weboldal alábbi képén kiválóan lehet látni a különbséget a korábbi és a jelenlegi változat között, így talán az olvasó is megérti, miért gondolom teljesen méltatlannak a baloldali szerkezetet olyan órába, aminek átlátszó hátlapja van. 

Miután végiglépegettem a konfigurátoron, összeraktam a lelkemnek éppen hiányzó, rendkívül zsúfolt órát, a megjegyzés rovatba leírtam, hogy melyik gyári feliratok helyére milyen feliratot szeretnék, milyen betűtípussal, mettől meddig érjen, és milyen logót kérek a hátlapra, és feliratot a szerkezetre, kaptam egy visszaigazoló levelet, hogy hova küldjem a logót png formátumban és a következő levél másfél héttel később már arról szólt, hogy elkészült az óra, mehetek az Andrássy úti iroda-műhely élménykombinátba átvenni. Egy vintage hatású fa dobozban, a konfigurált szíjjal, sorszámozott plasztikkártyával 160 ezer forintért, úgy, hogy az alapító adja át személyesen, és mesél szívesen egyéb projektekről is. És nem csak nekem, minden vásárlónak. 

Az cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/6. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

Kívül borsófőzelék, belül torta, mi az?

Következő cikk

A hangsebesség határán