Home»Gasztro»Hintázz Badacsonyon!

Hintázz Badacsonyon!

0
Shares
Pinterest Google+

Jöhetsz családdal, biciklivel vagy kutyával, a Hintában megtalálod a legkényelmesebb zugodat, ahol fesztelenül megpihenhetsz egy fröccs mellett vagy bekaphatsz egy bisztró jellegű ételt. Míg a kicsik játszhatnak a számukra kialakított gyereksarokban, te egy hintáról gyönyörködhetsz a badacsonyi tájban, kinyúlhatsz a kényelmes kanapén vagy akár leheveredhetsz a szőlősben a biciklid mellé. Kipróbáltuk és a tulajdonosokkal is beszélgettünk. 

Becker Péter és párja, Bartalfi Fruzsina már több mint 10 éve beleszerettek a környékbe. Először csak egy wellness-hétvégére látogattak Badacsonyban, majd egyre gyakrabban kezdtek járni ide, mindig különböző helyeken ettek és ittak, és mindig máshol szálltak meg. „Miután tematikusan fölfedeztük a helyet, körvonalazódott, hogy szeretnénk itt valamit létrehozni. Hat éve megvettünk egy szűk hektárnyi szőlőst, majd lassan ideköltöztünk Budapestről” – meséli Péter egy habos speciality kávé mellett. Mivel azelőtt sosem foglalkoztak borkészítéssel, a terület előző tulajdonosa velük maradt három-négy hónapig, hogy átadja tudását és tapasztalatait. „Innentől kezdve nem volt megállás, évről évre tanultunk és fejlődtünk, míg három évvel ezelőtt hivatalos bírálatokon átesve megkaptuk azokat a szükséges minősítéseket, hogy piacra dobhassuk a saját borunkat.” Természetesen mi is megkóstoltuk a Becker-Bartalfi Pincészet nagyon kellemes, üde Olaszrizling, Róza és Nonó boraikat, és merjük ajánlani! A Nono egy könnyed ottonel muskotály és olaszrizling házasítását takarja (nekem ez a kedvencem), a Róza pedig egy markáns, szürkebarát és olaszrizling cuvée, magas alkoholfokkal. A pár év alatt sikerült igazi minőséget letenniük az asztalra. 

Badacsonyon találkoztak Horváth Gergővel, tavaly pedig kitalálták, hogy hárman belekezdenek valamibe, ahol kiélhetik a gasztronómia iránti rajongásukat. Gergő már 8 éve él Badacsonyban, több családi pincészetnél, többek között a Válibornál is dolgozott már, a szőlőtől a pincén át egészen a vendéglátásig. Péter azelőtt egy underground zenés klubot vezetett Budapesten, emellett műemlék épületek felújításával, restaurálással foglalkozik, Fruzsina pedig kávékkal és sütikkel foglalkozott, így adott volt, hogy egy új vendéglátóhelyet nyitnak Badacsonyban, ahol a saját boraikat bemutathatják. „Egy food truck megnyitásáról indult az ötletelés, majd egy kis fabódét terveztünk, a végén lett belőle ez a 130 négyzetméteres terasz a játékos csíkos dizájnnal, a kényelmes kanapéval és a hintákkal, amik mindenkiből előhozzák a fiatalkori énjét.” 

Hinta, palinta

„Egy nyaralás közben meglátogatott tengerparti bár ihlette a Hinta nevet , ahol a vendégek egy hosszú pult mellett hintákban ülve kortyolgatták a koktéljukat” – meséli Péter. A hinta a szabadságot és az önfeledtséget jelképezi, és persze azt is, hogy egy hintából a feje tetejére állhat a világ, és Badacsony is. „A színek kitalálásában volt némi tudatosság, azt szerettük volna elérni, hogy a tengerparti feelinget adja a természetazonos festett fa felületeivel. A teret is úgy alakítottuk ki tudatosan, hogy bármekkora társaság átrendezhesse magának.” A teraszt valóban nem zsúfolták tele ülőhelyekkel, inkább szellősebben voltak elhelyezve az asztalok, érezhetően nem profitorientált, hanem az a cél, hogy kényelmesen érezzék magukat a vendégek. A hintákból a felettünk magasodó Badacsony hegy dűlőiben gyönyörködhetünk, miközben kortyolgatjuk a borunkat. 

Több, mint borterasz

A koncepció alapján nem akartak egy komolyabb, meleg konyhával felszerelt éttermet, de a ropinál és a fornettinél sem szerettek volna megállni, így egy olyan laza, bisztró jellegű helyet hoztak létre, ahol az ételek alapanyagait kilencven százalékban helyi termelőktől szerzik be. „Az étlapra olyan ételek kerültek fel, amiket az előkészített alapanyagokból hevítve, pirítva egy friss produktumot tehetünk az asztalra” – mondja Péter, miközben Gábor már hozza is a kóstolókat: zsíros deszkát és egy termelői sajtos sonkás tálat. A „Zsíros deszka szerintünk” nevet viselő fogás egy mangalicazsírban lesütött háztáji malactarja marinált hagymával és Péter elmondása szerint egy kis optikai tuninggal. Az egész vadkovászos bagettbe kerül, és zöldségkörítést kap. Van még az étlapon vietnámi bánh mì szendvics által inspirált street food, a MalacBanh: a szendvicsbe kecsketúró, tépett malac és többféle marinált zöldség kerül. 

A sajtot, sonkát és tejet Kinga Farmjáról szerzik be. „Egy környezettudatos kis tanya, ahol ismerjük a termelőket és tudjuk, hogyan gondozzák az állatokat. Csak adalékmentes ételeket készítünk.” Az ebédünket isteni baracklekváros túrógombóccal nyomtattuk el.

A termelői sajtokhoz és sonkákhoz a legjobb borok dukálnak, a tulajdonosoknak sikerült is egy színes és minőségi borkínálatot összeállítani. Megpróbálták azokat a tételeket összegyűjteni, amikért érdemes idejönni: vannak célzottan Gergő korábbi kapcsolataival összefüggésben kiválasztott borok és vannak olyan helyi kis pincészetek tételei, amiket az elmúlt években kóstoltak a környéken. „Önző módon azokat a borokat válogattuk össze, amiket mi is szeretünk” – és meglehetősen jól sikerült! Javarészt egyébként száraz, fehér helyi borok vannak a borlapon, néhány vörösbor és most már egy-két unikális édes tétel is megjelenik. „Nyilván egymáshoz hasonló, egymással araszhajszálon rivalizáló tételeket nem tartunk, az volt a cél, hogy lehetőleg eltérő karakterűek legyenek. „Egyszerre edukáljuk a közönségünket és örömet szerzünk nekik, ezt az egyensúlyt igyekszünk fenntartani” – mondja Gergő, aki szaktanácsadóként vesz részt a tételek kiválasztásában.

A tulajdonosok elhatározták, hogy a legvadabb tél kivételével nyitva tartanak, a hidegben hütte jelleggel, forralt borral, bográcsos ételekkel, örömfőzésekkel készülnek. És természetesen nem maradhatnak el a borkóstolók sem! „Badacsonynak nem csak a nyári arcát érdemes felfedezni. A szüreti időszak után még jön a vénasszonyok nyara, azt követően rengeteg programmal készülünk: borvacsorákat, borkóstolókat szeretnénk, ahol bemutatjuk a környék borászatait” – zárja beszélgetésünket Péter.

Előző cikk

Saját házból milliárdos üzlet - Eco Tiny houses

Következő cikk

“Nem akarok multicéget, mert nem lenne önazonos”