Home»Gasztro»EGY CSALÁD AZ EGYEDI MINŐSÉG SZOLGÁLATÁBAN – A ROSENSTEIN VENDÉGLŐ

EGY CSALÁD AZ EGYEDI MINŐSÉG SZOLGÁLATÁBAN – A ROSENSTEIN VENDÉGLŐ

1
Shares
Pinterest Google+

„Minden étel íze rosensteines legyen” – mondja el a 20 éves fennállást ünneplő kisfilmben Rosenstein Tibor, a Rosenstein vendéglő tulajdonosa. Sok mindent idézhetnék még tőle, az idős úr elvei az ételekkel kapcsolatban magának az étteremnek az arculatát is erősítik. Minden, ami mozgatórugója ennek a vállalkozásnak, két szóban megfogalmazható: hagyomány és család.

„MINDENT, AMIT AZ ÉTELEKRŐL ÉS A VENDÉGLÁTÁSRÓL TUDOK, A NAGYMAMÁIMTÓL TANULTAM”

„A Rosenstein Vendéglő egy családi vállalkozás, és ennek szellemében úgy gondolom, hogy azok a kötelékek, melyek egy családot összetartanak, az éttermet mint vállalkozást is összefogják. Úgyszólván nagyon egyszerű az egész:

a szeretet, ami ezt a családot működteti, az ételekben reprezentálódik.

Persze ez eléggé megfoghatatlan, és azt hiszem, csak akkor értjük meg, ha megkóstolunk valamit a kínálatból.” Mindenesetre a 20 éves fennállásra készült videó-összeállításból és Rosenstein Tibor narrációjából ez derül ki. Nyilván a piacon sétáló, és a hentessel kezet fogó bácsi, vagy a boldog unokákat mutató családi idill képe a marketing része is, mégis hihetetlenül őszinte, egyszerű, és kétségtelenül igaz. Egy igaz történet – mondhatnánk –, szinte népmesébe illő, holott semmi különös dolog nincs benne – a vállalkozást nem akarja tönkretenni a hétfejű sárkány.
Adott egy család, ahol a vendéglátással és az ételekkel kapcsolatos elvek apáról fiúra öröklődnek, mint ahogy a szlogenné vált mondás is: „minden kóser, ami jó”. De a kulcsmondat talán mégis inkább ez:

„Az étterem nemcsak lakomahely, hanem a lélek és a szellem feltöltődési helye is egyben”.

Aki így áll hozzá a főzéshez, az valószínűleg túl akar mutatni azon, hogy az ember egy jót egyen. Ez a túlmutatni akarás pedig a Rosenstein Vendéglőre is jellemző. De Tibor azt is elmondja, hogy a „hagyományos ételeket és ízeket” képviseli. Az étteremben pedig a családias, bensőségesebb hangulatot az is biztosítja, hogy a családból mindig ott van valaki, akivel lehet beszélgetni. Az étterem honlapján az apától, a fiútól és menytől is van egy-egy idézet. Tibor fia, Róbert az apja mellett nőtt fel a konyhában, így gyerekkora óta szívhatja magába a vendéglátás csínját-bínját. „Célom, hogy mindazt a hagyományt, amit Apu megteremtett, továbbvigyem, és ha kell (…) fejlesszem, és egyúttal megmutassam a saját stílusomat is” – mondja. Tibor. Róbert után Tímea, Róbert felesége szerényen nyilatkozik: a férjén kívül a sütés-főzés is az élete részévé vált, az étterem desszertjeinek megalkotásán, új receptek és tálalási formák kidolgozásán fáradozik – mondja. Végül persze nem maradhat el a videóból már ismert családi idill szövegváltozata sem: az unokákkal való hétvégi együtt főzés öröme. A gyerekek már kétéves koruk óta a konyhában sürögnek-forognak… de hát egy ilyen családban miért ne lenne így?

ŐSTERMELŐK ÉS ÖKOFARM

Működik cateringszolgáltatás: előzetes megállapodás alapján az étterem vállalja családi vagy baráti társaságok, céges rendezvények részére az ételek házhozszállítását. A választékot egyedi megrendelés alapján is összeállítják. Az elmúlt években a vendéglő ennek a szolgáltatásnak köszönhetően több sikeres esküvőt, kerti partit, céges rendezvényt és fogadást bonyolított le. Az étteremnek hat, rendezvényekre is alkalmas különterme van.
Érdekességként még elmondhatjuk, hogy a Rosenstein Farm is elkezdte működését a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Apaj környékén. Egy ökofarmmal megállapodást kötve az ottani őshonos, magyar szárnyasok és vágóállatok húsából készítik ételeiket. Kertészetüket is elkezdték kialakítani, ahol sokféle zöldséget termesztenek – a kiváló minőség érdekében.

POLGÁRI LETISZTULTSÁG – AZ ÉTTEREM KIALAKÍTÁSA

A Rosenstein Vendéglő a Keleti pályaudvartól nem messze, a Mosonyi utca 3. szám alatt található. A józsefvárosi miliőből azonban – szinte elemelkedve annak valóságától – egy egészen más jellegű térbe lépünk be.

Mint egy szalon eleganciája, úgy ölel minket körbe a vendéglő sárga színeivel,

félgömb alakú lámpaburáival, belső téglafalaival. A vendéglő otthonos hangulatot teremt, nem a fényűző, csillogó-villogó berendezést erőlteti, hanem inkább

egy régi vágású, polgári letisztultságot, egyszerűséget mutat.

Ez párosul a nagyfokú udvariassággal: az elegánsan felöltözött, mellényes-nyakkendős pincérek le- és felsegítik a kabátunkat, és a ruhatárba viszik, csak a kényelem kedvéért. Azonnal rendelkezésünkre állnak, és türelmesek. A szögletes, sötétkék székek, mondjuk, inkább irodai hangulatot idéznek, de a szalvéták origamihajóként való elhelyezése megint csak az igényesség érzetét növeli.

Ebbe a térbe jó beülni, megnyugszik az ember, elfogja az otthon és a melegség hangulata.

Körülnézve, hogy azért mégis kik járnak ide, a 40–50 közötti korosztályt láthatjuk inkább, ebédidőben főleg üzletemberek ülnek be, de szemfülesen politikusokat is felfedezhetünk a Rosenstein vendégei között.

ÉTELKÍNÁLAT 

„The cozy restaurant where the owner is the Chef” – mondja a honlap tetején látható szlogen. Ha ez így van, a videóban elmondottak tényleg hitelessé válnak – az éttermet meghatározó család és hagyomány fogalma szinte láthatóvá válik. De láthatóvá válik-e vajon az ételkínálatban is? Azt gondolom, igen. Az étlap részletes és kifogástalan: hét nyelvre lefordítva olvashatjuk a kínálatot, indításként pedig az éttermet meghatározó idézetet: „Egy kitűnő étkezés után a test és a lélek határozottan valami különös jólétet élvez” – Brillat-Savarintól (francia gasztronómus). A kínálatban a magyar és a zsidó konyha egyaránt érvényesül.

A konyhafőnök ajánlata után, ami olyan különlegességeket kínál, mint a Konfitált borjúpofa tejszínes vargányamártással, vagy a Kacsamell rozéra sütve, kelkáposztaraguval, napi ajánlatokat is a figyelmünkbe ajánlanak – ezek 3000 Ft körül mozognak. Szerdán ehetünk Töltött káposztát, pénteken pedig Sóletet minden belevalóval. A levesek árai 1200 Ft körül mozognak, itt is jellemző a különleges ajánlatok sora: például Tárkonyos őzraguleves, vagy Hideg citromkrémleves. Napi krémlevest is kérhetünk, mely – értelemszerűen – napról napra más és más. A hideg és meleg előételek között a hazai ízek kedvelőinek ajánlhatjuk a Friss lecsót, a zsidó ízekre vágyóknak a Zsidótojást háziasan. Aki pedig valami igazán különlegesre vágyik, a Fokhagymás csigát is kipróbálhatja. Mindezek után a főételek választékosan, húsfajta szerint szerepelnek az étlapon, úgymint: hal-, vad-, szárnyas-, bárány-, borjú-, marha-, és sertésételek. Nem maradhat el a vegetáriánus ételek kínálata sem, majd a saláták, a desszertek, és végezetül természetesen az étterem itallapja. Én narancsos szarvasfilét rendeltem burgonyaropogóssal. Az étel ízlésesen, de egyszerűen volt elhelyezve a tányéron, a húsok leöntve mártással, a narancsgerezdek szépen rárakva, díszítésnek valamiféle ehető virágszirom. A tányér szélén a burgonyafánkok, és köretként még Friss káposztasalátát is rendeltem. Nagyon finom volt minden – de ez alapján – egy főétellel jóllakni nem lehet. A desszertkínálat azonban elsőrangú, a hagyomány kedvelőinek ott a palacsinta, de napi ajánlatként egy karamelles-csokimousse-os finomságot lehetett kapni, ami édesszájúaknak kitűnő, ahogy a kétféle lekvárral felturbózott császármorzsa is. Amit kipróbáltam, abban nem csalódtam. Tényleg minden megtalálható itt – a hagyományos ízektől a különlegességekig, magyaros konyhától a zsidó ételekig. A desszertek 1000, a saláták 7–800, a vega ételek 2500 Ft körül mozognak, a hús- és halételek pedig 3000 Ft-tól 10.000-ig mennek felfelé.

ITALKÍNÁLAT
Rendkívül választékos az italkínálat is, van itt például saját főzésű Rosenstein Szilvapálinka, rengetegféle whisky, rum, koktél és még sorolhatnám. Nagyon finom a helyi Rosenstein-sör, melyek közül az egyik nagyon szellemesen a Kipa névre hallgat. Természetesen van külön borlap is – ez is hatalmas kínálattal.

(Forrás: BCM, rosenstein.hu, index.hu, fotók: Rosenstein)

Előző cikk

A KALIFORNIAI ÁLOM: EGY MAGYAR FILM IS ESÉLYESE A 89. OSCARNAK

Következő cikk

EGY MAGYAR STARTUP JEGYZI A RÁKGYÓGYÍTÁS TALÁN LEGFONTOSABB ALGORITMUSÁT