Home»First Class»Hangközlekedés – Beszélünk vagy pötyögünk?

Hangközlekedés – Beszélünk vagy pötyögünk?

0
Shares
Pinterest Google+

Formálódik a mobiltelefon-piac, sorra jelennek meg a pár dolláros készülékek, továbbá vannak találmányok, amelyek kifejezetten az „okosőrületet” kívánják megakadályozni, és akkor még nem is beszéltünk az eltűnő roamingdíjakról. A szegmenst érintő dinamikákról a Vodafone-t, a vezetékes telefonpiacról az Invitelt kérdeztük.

„A Vodafone Magyarország az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva, folyamatosan fejleszti szolgáltatáscsomagjait, és mind kedvezőbb ajánlatokkal van jelen a piacon.

Az uniós roamingdíjak kivezetése önmagában nem lesz nagy hatással a Vodafone EU csomagjaira, mivel azok használatával már jó ideje nem kell külön fizetni az országok közti telefonálásért.”

– reagálta megkeresésünkre a Vodafone. A telekommunikációs óriás ügyfelei már évek óta élvezhetik az Unió területén a külön roamingdíjak nélküli kommunikációt: a Red EU-t használók 2015 áprilisától, a többi előfizető pedig 2016 áprilisától válthatott át azokra a csomagokra, amelyekben a Vodafone EU Roamingszolgáltatással az Európai Unió területén díjak nélkül telefonálhatnak és mobilinternetezhetnek. „Ügyfeleink ezt a lehetőséget kihasználva, az EU és további 5 érintett ország területén 2015 áprilisától 2017. február végéig több mint 312 millió megabájt adatot forgalmaztak, 148 millió percet beszéltek, és ezzel csak a vizsgált időszakban az Unió által szabályozott tarifákhoz képest több mint 21,2 milliárd forintot spórolhattak meg” – összegezte a vállalat.
Álláspontjuk szerint jelentős hatással vannak az ágazatra a chat és VoIP (internetprotokoll feletti hangátvitel) applikációk, valamint a közösségi médiumok, továbbá az, hogy ma már a mobilinternet gyakorlatilag mindig, mindenhol rendelkezésre áll. A cég folyamatosan fejleszti hálózatát, és egyre növeli az előfizetők számára elérhető adatmennyiséget is: 2016 tavaszán a legtöbb csomagjukban megduplázódott az elérhető adatmennyiség, majd bevezették a fiataloknak szóló You platformot, ami a 25 év alatti előfizetőiknek, számos egyéb kedvezmény mellett, havi két gigabájt plusz adatot kínál minden csomag mellé. Mindezek mellett április 26-án indította el a Vodafone az Adatmilliomos-kampányt, aminek keretében egymillió megabájt adatforgalmat kap az első 3 hónapra minden új lakossági és üzleti Red-ügyfél, valamint azok, akik megújítják előfizetésüket. A Red-előfizetését 2 évvel meghosszabbító, és az új kétéves hűségidejű előfizetést kötő ügyfelek számára a megkötéstől automatikusan jár az Adatmilliomos opció, amit a díjmentes Vodafone EU Roamingnak köszönhetően, akár az Unió területén is használhatnak. A meglévő, hűséges redes ügyfeleikről sem feledkeznek meg: ők az aktiválástól számított 30 napig vehetik igénybe az egymillió megabájtos keretet.
Ugyanakkor a Vodafone kínálatában ma is szerepelnek feature phone-ok (közismertebb nevükön butatelefonok), s szerepelni is fognak, ameddig ügyfeleik igénylik ezeket a készülékeket.
„Felhasználóink szeretnek beszélni, SMS-t küldeni és természetesen mobilinternetezni is. A készülékek folyamatosan fejlődnek, újabb és újabb eszközök kerülnek a piacra. A Vodafone-nál mindig megtalálhatóak lesznek a legújabb csúcstechnológiát képviselő készülékek, valamint a megbízható, de ezeknél olcsóbb telefonok is. Készülék-portfólióját a Vodafone az előfizetői kívánalmak alapján állítja össze, így az elérhető, megvásárolható telefonok listáját – az innováció mellett – elsősorban az ügyféligényeknek való megfelelés határozza meg.”

Kíváncsiak voltunk arra, hogy miben különböznek a más szolgáltatók által kínált, hasonló szolgáltatásoktól, amelyre a cég képviseletétől azt a választ kaptuk: „A Vodafone Red csomagok az elmúlt években számos piaci innovációt hoztak. A Red volt az első korlátlan csomag a magyar ágazatban, valamint az ő ügyfeleik élvezhették elsőként a roamingkorlátok lebontását is, hiszen a Red EU-felhasználók már több mint 2 éve úgy használhatják előfizetésüket az Unió területén, mint itthon. Az ügyfelek (ahogy természetesen a többi Vodafone-ügyfél is) élvezhetik továbbá a cég kiterjedt nemzetközi hálózata nyújtotta előnyöket, így a 110 országban elérhető 4G-roamingot.”

Vezetékekre hagyatkozva

A lakossági vezetékes hangpiac hosszú ideig folyamatosan szűkülő képet mutatott, amelyért főleg a hagyományos, analóg (PSTN) hangcsatornák számának csökkenése volt a felelős. Az elmúlt években azonban a piac technológiai szerkezete jelentősen átalakult, és az IP-alapú (Internet Protocol-cím) technológiák, megoldások (VoIP, VoCa) megjelenésével – elsősorban a technológiai migrációnak köszönhetően – a helyzet 2009 után kezdett stabilizálódni – nyilatkozta lapunknak Bognár Ádám, az Invitel cégcsoport műszaki igazgatója. Elmondása alapján a vezetékes hangcsatornák számának csökkenését az IP-alapú technológiák, megoldások egyre nagyobb térnyerése állította meg, és bár értékében a teljes lakossági vezetékes telefonpiac közel felét ma még a hagyományos, analóg telefónia alkotja, a nagyobbik részét már az IP-alapú technológia teszi ki. Ez utóbbi térhódításával a 2015–2016-os időszakban a vezetékes telefonszolgáltatások penetrációja kis mértékben tovább nőtt. Az IP-alapú fix telefonmegoldások közül jelenleg a kábeltelefónia (VoCa) számít a legelterjedtebbnek, a háztartások 27%-a fizet elő kábelplatformra épülő vezetékes hangszolgáltatásra. Emellett a hagyományos analógról IP-alapú technológiára váltó felhasználók számának bővülése miatt a „szolgáltatói” VoIP-szegmensben is egyre dinamikusabb növekedés tapasztalható, ami azt mutatja, hogy a szélessávú hozzáférésekhez (például az optika) kapcsolódó IP-alapú hangszolgáltatásokban még jelentős potenciál van.
Ügyfeleik körében végzett saját kutatások és más hazai piacelemzések alapján éppen ezért arra számítanak, hogy a következő években enyhe mértékű penetrációbővülés továbbra is jellemző marad a lakossági vezetékes hangpiacon, amely főleg az analóg szolgáltatást is nyújtó szolgáltatók „megtartó” törekvéseinek, illetve a csomagban értékesített VoCa/VoIP-szolgáltatások terjedésének köszönhető. Az cég mindkét IP-alapú szegmensben jelen van, a bővülő VoCa-piacon, illetve a VoIP-szférában is érdekelt, ezért részben a fentiek, részben pedig a hálózatfejlesztéseinknek köszönhetően, mára elmondhatják, hogy a vezetékes hangszolgáltatások piacán sikerült megállítani részesedésük csökkenését.
„Úgy gondoljuk, hogy a vezetékes hangpiac »nyertesei« a jövőben is azok a szolgáltatók lehetnek, akik a tv-szolgáltatás mellett szélessávú, nagy sebességű hozzáférésre épülő – és tipikusan vezetékes hangot is tartalmazó – szolgáltatásokat, csomagokat lesznek képesek kidolgozni a lakosság számára.” – hangsúlyozta a szakember. Felméréseik szerint a vezetékes telefont jellemzően olyan, több szolgáltatást egyben tartalmazó csomagban veszik igénybe, amelyben a hangszolgáltatásnak nagyon alacsony az előfizetési díja, illetve a kedvező percdíjú vagy a havi díjban benne foglalt hívások miatt megéri a vezetékes telefont fenntartani. Éppen ezért az emellett szóló érvek továbbra is a kedvezőbb árfekvés, a megbízhatóság, de – főleg az idősebb korosztály körében – jellemző még a megszokás, illetve ehhez kapcsolódóan az a magyarázat is, hogy bizonyos személyeket (például a külön élő idősebb családtagokat) csak vezetékes telefonon érnek el, vagy a család egyik tagja csak vonalas telefont szeret használni. A vezetékes telefont használók körében legnépszerűbbek a hálózaton belüli díjmentes hívásokat kínáló díjcsomagok – a fix telefont használók jelentős része ilyenre fizet elő. Ez utóbbi lehetőségre az Invitel is nyújt megoldást, amelyet főleg azoknak az ügyfeleiknek ajánlják, akik sokat használják a vezetékes telefonjukat, minden hívásirányba sokat beszélnek és magasak a havi forgalmi adataik. Az ő számukra kínálnak olyan szolgáltatáscsomagot, amely határozott idejű szerződéskötés esetén, hálózaton belül és kívül is korlátlan helyi, helyközi, távolsági beszélgetéseket tartalmaz.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin KAPCSOLATÉPÍTŐK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

ÜGYESKEDŐK RÉGEN ÉS MOST: MLM, PIRAMISOK, BRÓKERMARCSIK ÉS KRIPTOPÉNZEK

Következő cikk

Kinyitották a pofonládát