Home»Startup»Okos evezőgép kajak-kenusoknak

Okos evezőgép kajak-kenusoknak

1
Shares
Pinterest Google+

A KayakFirst magyar startup vállalkozás célja, hogy saját fejlesztésű eszközével helyettesítse a sportágspecifikus mozgásformák – így a kajakozás és a kenuzás – gyakorlását a téli időszakban. Hosszabb távon szeretnék, ha a teljesítménymérő applikációval ellátott innovatív okosevezőgép általános fitneszeszközzé válhatna, akárcsak egy szobakerékpár. Weimper József alapítóval beszélgettünk fejlesztésük hatékonyságáról, befektetésekről, terveikről.  

Télen kajakozni? Miért is ne?

A legtöbb kültéri sport évszaktól függően űzhető, a specifikus mozgások télen-nyáron végezhetők, hogy az egyes sportok kedvelői megfelelő, akár versenyképes kondícióban tartsák magukat. A vízi sportolóknak – mint a kajakosoknak, kenusoknak, sárkányhajósoknak vagy evezősöknek – azonban nincs lehetőségük az egész éves edzésre, így a vízi evezésre nekik csak az edzőterem marad. A jó pár hónapos száraz edzés és alapozás ellenére elveszíthetik specifikus erő-állóképességüket, nem beszélve a klasszikus mozgásforma hiányáról. Ennek megoldására fejlesztett ki egy helyettesítő eszközt Weimper József – ez lett a KayakFirst nevet viselő okosevezőgép. A startup alapítója, aki maga is aktívan kajakozik, egy olyan ergométert álmodott meg, amely hatékonyságában és jellegében a lehető legjobban mintázza a vízen elvégzett edzésmunkát. „Már egy ideje elérhetőek hasonló eszközök a piacon, de azok a gépek túl nagyok, nehezek és drágák, ezért azon kezdtem el gondolkodni, hogyan lehetne kisebbet, olcsóbbat és hatékonyabbat fejleszteni.” Kifejtette, hogy míg a hátrafele haladó evezősöknek már 40 éve van ergométerük, amit a téli felkészülések alkalmával használhatnak, a kajakosoknak csak 15 éve áll rendelkezésükre ilyen eszköz, amelynek az előállítása bonyolult, költséges és ráadásul ez az eszköz meglehetősen hosszú (3 méter) és még nehéz is. Ebből adódóan csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy beruházzanak erre a gépre, amely ennek következtében nem is tudott igazán elterjedni. Az alapító szerint ez annak tudható be, hogy a kenus és a kajakos mozgást nehezebb imitálni, mint az evezőst. A probléma megoldására és a piaci rés betöltésére

Weimper József az eredeti terv szerinti kajakos ergométernél jóval összetettebb eszközt hozott létre, ugyanis az általuk fejlesztett gép nem csupán a kajakos, de a kenus, a sárkányhajós és bármely más evezős mozgás beltéri helyettesítésére is alkalmas.

„Eleinte egy barátommal kezdtünk bele a gép kitalálásába, aki evezős volt, majd kajakozni kezdett, de egy idő után jelezte, hogy nem tud foglalkozni a projekttel. Mivel nekem épp megszűnt a munkaviszonyom a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél, ahol akkoriban dolgoztam, elkezdtem vállalkozásszerűen felépíteni az ötletet, szolgáltatók bevonásával. Legjobban akkor ment a fejlesztés, a grafikai és gépészeti tervezés, amikor olyan személy csinálta, aki kajakozott is” – emlékezett a kezdetekre.

Miben jobb a KayakFirst versenytársainál?

Weimper József, miután felismerte, hogy egy 3 méteres gépnek nincs elegendő helye a kajak-kenu klubokban, elsődleges célja az eszköz méretének csökkentése lett, hiszen így az amatőr sportolók számára is lehetőség nyílt az otthoni használatra is.

„Ha a méret csökken, akkor megnő a kereslet. Ha megnő a kereslet, akkor lehet nagyobb volumenben gyártani. Ha nagyobb számban gyártjuk, akkor az előállítás is olcsóbbá válik, amelynek egyenes következménye, hogy olcsóbban adhatjuk el. Ezzel nyitottunk egy óriási piacot”

– fejtette ki az alapító.
A termék egyediségét az adja, hogy ez a piacon fellelhető legkisebb ilyen jellegű teljesítménymegőrző eszköz, amely ráadásul okostelefonos alkalmazással oldja meg a teljesítmény mérését, vagyis nem tartozik hozzá más kijelző. A géphez tartozó alkalmazás ráadásul nemcsak a gépen méri a teljesítményt, hanem kültéren (vízen) is, emelett komplex felületet nyújt az evezős edzésmunkák monitorozására, és az edzésterv összeállítására is. A másik előnyös tulajdonsága, hogy ez egy „minden az egyben” gép, amely a feltaláló megfogalmazása szerint azt jelenti, hogy „egy alappadra bármilyen gépet fel tudok építeni, csak a tartozékokat kell cserélni rajta. Ezért ez egy költséghatékony szerkezet, hiszen nem kell külön kajak-, kenu-, sárkányhajó- és evezőgépet venni.” Elmondása alapján a terméket minden évben fejlesztik, törekedve a gyártási költségek további racionalizálására. Általában télen zajlik a tervezés, a nyári versenyidőszakban pedig a modernizált gépet a különböző versenyeken mutatják be. A termékek gyártását követően pedig ősszel dobják piacra az új modelleket. Érdekesség, hogy a jól behatárolható célcsoportnak köszönhetően a KayakFirst esetében a marketingmódszerek leginkább a közösségépítésre, a közösségi médiára hagyatkoznak.

Teljesítménymérés okosan

„Gyakran tapasztaltam a régi gépeknél, amelyeket használtam, hogy ha elromlott a kijelzője, nagyon nehezen tudtuk elérni, hogy a gyártó küldjön helyette egy másikat, amire további 2-3 hónapot kellett még ezután is várnunk. Arra gondoltam, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha az eszköz egy tablet kijelzőt kapna, ami bármikor könnyedén cserélhető lenne. Akkor jöttem rá, hogy a funkciókat is tovább lehetne fejleszteni, hogy ne csak kijelezze, hanem tárolja is az adatokat.” Az adatokat a szoftver felhasználói fiókban tárolja, sőt, naptári napokhoz rendelt edzésterveket is létre lehet hozni a segítségével. A felhasználónak ezekről az adatokról van egy grafikus és egy számsoros kimutatása, amelyeket egyrészt követhet a telefonján, másrészt szerverszinkronizálással a honlapra belépve is megnézheti a teljesítményét. Az alkalmazás fejlesztése itt nem állt meg: az ergométeres teljesítmény mellett a vízi teljesítményt is méri és tárolja az eszköz „A termékünket a teljesen unikális hardveres műszaki újítás teszi eladhatóvá, a piaci előnyt pedig valószínűleg a szoftverrel fogjuk tudni megőrizni, tehát mindkét vonalon elég erősek vagyunk”, mutatott rá az ötletgazda. Az applikáció ingyenes, ergométerre csatlakozva természetesen csak a KayakFirst eszközön működik, de vízen bárki használhatja.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin SPORTSZÍV című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

„Mindig azt tettem, amit tennem kellett” – Interjú George F. Hemingway-jel

Következő cikk

Mindent látni akarunk