Home»First Class»TAPASZTALAT, TUDÁS, TEHETSÉG – A CV KÉSZÍTÉSÉNEK MŰVÉSZETE

TAPASZTALAT, TUDÁS, TEHETSÉG – A CV KÉSZÍTÉSÉNEK MŰVÉSZETE

8
Shares
Pinterest Google+

Az álláskeresők segítésével foglalkozó JobAngel portál alapítójával, a Jól-Lét Alapítvány személyes tanácsadójával, Fazekas Évával beszélgettünk a munkaerőpiacon való elhelyezkedés nehézségeiről, illetve arról, hogy a felsőfokú végzettségeket igazoló diplomák, a különböző, akár online kurzusokon is elsajátítható tudás, vagy a tapasztalat a fontosabb egy állásinterjún való részvételkor.

Mutasd meg, ki vagy! – De mennyire?

A JobAngel internetes portál 5 évvel ezelőtt indult azzal a céllal, hogy segítse az álláskeresőket a magyar munkaerőpiacon. Fazekas Éva alapító megkeresésünkre elmondta, az elmúlt 20 év során ő is megtapasztalta a diszkrimináció negatív hatásait, az álláskeresési nehézségeket, a sablonos kommunikációt, és szakmai tanácsadóként szeretné átadni tapasztalatait. Emellett a két éve megalapult Jól-Lét Alapítványon keresztül ingyenes felkésztőket is tart, főleg – de nem kizárólag – GYES-ről vagy GYED-ről visszatérő anyukáknak. Az elmúlt 5 év alatt már 3000 álláskeresővel került kapcsolatba, akiknek segített megírni önéletrajzukat és sikerrel támogatta álláskeresésüket. Fazekas Éva úgy véli, a fenntartható munkavállalás korunk egyik nagy problémája, amit a folyamatosan jelentkező munkaerőhiány mellett hosszú távon szintén meg kell oldani. Ma már nem csak arra kell tudnia választ adnia egy álláskeresőnek, hogy miért alkalmazzák, hanem arra is, hogy miért tartsák meg a cégnél. A szakember tevékenységei közé tartozik az online önéletrajzjavítás, és mi bízva eddigi sikereiben, megkérdeztük, milyen információkat szükséges tartalmaznia egy CV-nek, illetve miket ajánlott belefoglalni.

„A legfontosabb a tudás, a személyiség és az az igényesség, amivel készült az önéletrajz”

– emelte ki a szakember, hozzátéve, tudásunk bemutatására több technika is létezik. A végzettségek mellett a jelentkező önéletrajzába belefoglalhatja diplomamunkájának tárgyát. Abban az esetben, ha valakinek nem sikerült megszereznie a tanulmányait igazoló okiratot, a köztes évek sem veszhetnek el, ilyenkor ajánlott a szakirányú végzettség kiemelése nélkül megemlíteni a főiskolát, vagy kiemelni, hogy folyamatban van a szakdiploma megszerzése. Az önéletrajznak – sok tévhittel ellentétben – nem kell tartalmaznia a lakhelyet, a születési időt, sőt még a nemet sem, hiszen ezek az információk nem jellemzik a jelentkezőt szakmailag és nemi illetve kort érintő diszkrimináció érheti. A kötelező adatok mindössze a név, az e-mail-cím és a telefonszám, minden más információ a szakmai tudást, tapasztalatot kell hogy tartalmazza. Ajánlott egy rövid motivációs levél csatolása is, amelyben az álláskereső ismerteti céljait, és hogy miért jelentkezett arra az állásra. „Fontos az információk sorrendisége: vagy azzal érvelek, hogy 10 éve ezt a munkát végzem, és akkor a szakmai tapasztalataimat, eredményeimet írom le, vagy azzal, hogy ezt tanultam, jó vagyok benne, akkor pedig a tanulmányi eredményekkel kezdek” – fejtette ki a szakember. „A kompetenciaalapú önéletrajzoknál nem szükséges az adott szakmai tudás teljessége, elég, ha az illető kiragad belőle néhány témát, speciális feladatot, amit képes elvégezni, és pont ezzel érheti el, hogy ő legyen a kiválasztott.” – tette hozzá. Tanácsát egy példával is alátámasztotta: egy alkalommal egy asszisztens beleírta az önéletrajzába, hogy korábbi munkája során 600 cégautóból álló flottát is menedzselt, melynek köszönhetően flottamenedzseri pozíciót tölthetett be a következő munkahelyén. Ez a stratégia – magyarázta a szakember – nagyon sok olyan esetben működik, amikor valaki karriert váltana vagy egy másik szakmára specializálódna. Fazekas Éva kiemelte, hogy szerinte fontos megmutatni személyiségünket is az önéletrajzunkban, ehhez pedig szükség van egy nem hivatalos fényképre, amely jobban kifejezi a pályázó személyiségét, valamint a hobbik megadása is segítheti a jelentkező sikerét a kiválasztás folyamatában, hiszen amikor nagyon sok hasonló végzettségű és tapasztalatú személy pályázik ugyanarra az állásra, gyakran ezek a plusz információk segíthetik a HR-est a döntésben, egyszerűen egyéniségük megmutatásával. A kreatív, látványos önéletrajzok is jól működnek, csak arra kell vigyázni, hogy ne vesszen el benne a tartalom, ami mindennél fontosabb.

Fotó: Kiss András

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÉN-KÉPZÉS című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

Zyntern – egy magyar startup az Y és Z generációs munkakeresőknek

Következő cikk

Erasmus, az elvándorlás előszobája – Önmegvalósítás vagy menekülés?