Home»Online»Codecool – Légy egy év alatt alkalmazott programozó!

Codecool – Légy egy év alatt alkalmazott programozó!

3
Shares
Pinterest Google+

Van egy országos szinten teljesen egyedülálló programozói képzés, amely az egyetemeken megszerzett elméleti tudás és a munkaerőpiacon elvárt gyakorlati tudás közötti szakadékot igyekszik kitölteni, egyszerre segítve a szakemberhiányban szenvedő IT-cégeket és a munkát kereső, kódolásra fogékony, motivált munkaerőt – hiszen minden végzősnek állást biztosítanak. Boda Józsefet, a Codecool alapítóját és ügyvezetőjét kérdeztük, hogy miben tér el az ő szemléletük más szoftverfejlesztői kurzusokat szervező cégek nézeteitől, kik jelentkezhetnek, milyen tudást kapnak, és milyen területeken van lehetőségük elhelyezkedni a résztvevőknek a tanfolyam elvégzése után.

Munkaerőhiány a piacon – felismerni a szakadékot és pótolni

A Codecool alapítói realizálták azt a tényt, hogy jelenleg Magyarországon 20.000 betöltetlen programozói állás van, mégis a fiatalok csupán 8%-a jelöli meg első helyen ezt a területet továbbtanuláskor. Úgy vélik, a kódolást bárki elsajátíthatja, a hagyományosan erős elméleti tudást biztosító egyetemek nélkül is, mert ez egy olyan terület, ahol tényleg nem a papír számít egy állásinterjún, hanem hogy mire képesek a jelentkezők a próbafeladat során. A képzés éppen a valódi munkára igyekszik felkészíteni a résztvevőket. Boda József alapító ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, a cég alapítói 10-15 évet dolgoztak különféle IT-vállalatoknál felső vezetői pozícióban, ahol néhány évvel ezelőtt ráeszméltek, hogy ahhoz képest, hogy hány embert tudtak volna alkalmazni, egyre kevesebben jelentkeztek. Ezzel párhuzamosan pedig azt tapasztalták, hogy gyakran az informatikai végzettségű fiatalok nem tudták megmutatni gyakorlati tudásukat, vagy gyenge idegennyelvi képességekkel rendelkeztek. „Az oktatási rendszer nem készítette fel a jelentkezőket, hogy ténylegesen úgy programozzanak, ahogy egy igazi cégnél kell. Arra gondoltunk, hogy valószínűleg lehet ezt másképp is csinálni, és akkor elkezdtünk dolgozni ezen a koncepción. Felmondtunk a korábbi munkahelyeinken, és megalapítottuk ezt a céget” – fejtette ki Boda József, hozzátéve, hogy az elmúlt évek során több ezer programozó munkatárs dolgozott a cégeiknél, így pontosan ismerik a hiányosságokat a piacon, és azt oktatják, amire szükség van. Az ügyvezető egyetértve a vállalatok többségével kiemelte, hogy „a hatalmas munkaerőhiány ellenére van egy szakadék aközött, amit a cégek várnának el az egyetemről kijövő végzősöktől, és amit az egyetemek gondolnak arról, mit kellene oktatni.” Elismerte, lehetnek hatalmas különbségek két ugyanolyan végzettséget adó egyetem módszerei és kibocsátása között, de általánosságban az IT-cégeknek nem arra a munkaerőre van szükségük, amit végül kapnak.

Coolsága az egyedisége

Boda József egyetértve az alapítótársaival úgy véli, az egyetemi képzések túl hosszúak és nagyon általános szemléletet adnak, nagyon sok területről csak az alaptudást, mindezt pedig főként elméleti megközelítésből. Emellett vannak még 3-4 hónapos programozói Boot Camp típusú képzések, amelyek szerintük túl rövidek és túl specifikusak, hiszen ennyi idő alatt legfeljebb 1-2 technológiában van idő elmélyedni. „Azt gondoljuk, az ideális középút a nagyjából 12 hónapos időtartam, ez elegendő idő ahhoz, hogy kialakuljon valakiben a programozói szemlélet, és ennyi idő alatt magára tudja szedni azt a tudást, amivel már elhelyezkedhet szoftverfejlesztőként” – fejtette ki Boda József. Véleménye szerint a felsőfokú oktatás vagy felnőttképzés jövőjét az ilyen típusú képzések fogják adni.
Emellett még sok más speciális tulajdonsága van a Codecoolnak. Többek között nagyon erősen épít a self learningre, azaz az önálló tanulásra, az alapítók ugyanis úgy vélik, ez nemcsak az oktatási módszerük miatt fontos, hanem főként azért, mert az önálló problémamegoldás és fejlődés megalapozza a későbbi munkahelyi sikereket is. Az intenzív egyéves képzés tehát úgy épül fel, hogy egy hét mentorok által irányított kurzus napi 8 órában, majd egy hét otthoni gyakorlat, és ezek folyamatosan váltják egymást. Egy másik egyedi jellemzője a képzésnek, hogy nem frontális módon tartják az órákat, hanem inkább coaching szemlélettel támogatják a diákokat. A mentorok közvetlenül segítik az egyes tanulók fejlődését, és folyamatosan a csoport érdeklődéséhez igazítják a tantervet. Továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a growth mindsetre, amely azt mondja ki, hogy „a megfelelő motivációval és energiaráfordítással nagyon sok minden elsajátítható” – magyarázta Boda József. Összességében az egyéves intenzív nappali képzés egy olyan típusú érzést ad a résztvevőnek, mintha bekerülne egy modern vállalat gyakornoki programjába.

Cél – a programozói szemlélet átadása

A mentorokról érdeklődve az ügyvezető elmondta, mindannyian főállású, 5–7 éves szoftverfejlesztői tapasztalattal rendelkező, elkötelezett oktatók, közülük többen nemzetközi környezetben is dolgoztak. Mivel nem pedagógiai háttérrel érkeztek a Codecoolhoz, hanem programozóival, így ugyanazt oktatják a diákoknak, amiből korábban ők maguk is megéltek. Ennek köszönhetően „nagyon pontos elképzelésük van arról, hogy ők milyen juniorral dolgoztak volna szívesen együtt a korábbi munkahelyükön, a saját csapatukban, így értelemszerűen olyan fejlesztőket képeznek ki ezen a tanfolyamon, amilyenekre szükség van a szakmában.”
A képzésen igyekeznek többféle programozási nyelvvel és technológiával is megismertetni a diákokat.

„A legfontosabb, hogy átadjunk egy önálló, problémamegoldásra fókuszáló programozói szemléletmódot, hiszen ez az iparág folyamatosan fejlődik. Másrészt azt a kvalitásukat elősegíteni, hogy gyorsan legyenek képesek új technológiákat elsajátítani. Megpróbálunk olyan tudást biztosítani, amely értékesíthető a piacon”

– magyarázta az alapító. Többek között foglalkoznak Pythonnal, Javával, adatbázisokkal meg frontend technológiákkal, de a hangsúlyt arra fektetik – tette hozzá –, hogy a résztvevők nulláról 12 hónap alatt eljussanak egy olyan szintre, hogy be tudjanak ülni egy céghez, megértsék az üzleti igényeket, és – kezdetben egy tapasztaltabb kolléga támogatása mellett – magabiztosan, hatékonyan tudjanak fejleszteni az adott technológián. Boda József kérdésünkre elmondta, jelenleg szoftverfejlesztőket képeznek, de ősszel indulni fog egy új évfolyamuk, ahol már Big Data szakemberek is oktatnak.
Évente négy képzés indul 60–70 fővel. A kurzusok tematikája az első 8–9 hónapos alapképzés során egységes mindenki számára, és az utolsó 3–4 hónapban lehet specializálódni. „A többség úgy iratkozik be a tanfolyamra, hogy nem fejlesztett korábban szoftvert, így nyilván nem tudja megmondai, milyen technológia érdekelné, de miután 9 hónapot tanult, képes eldönteni, hogy a frontend, a mobiltechnológiák vagy az adatbázisok érdeklik.” Mivel rendszeres időközönként mérik a diákok fejlődését, amit meg is osztanak velük, láthatják, milyen ütemben haladnak. Így ha valaki lemarad, azzal a személlyel igyekeznek külön foglalkozni, éppen ezért a gyakori mérési pontoknak köszönhetően nem szükség egy nagy záróvizsgával végezni a képzést.

Fotó: Kiss András

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÉN-KÉPZÉS című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

„NEM SZERETNÉK ÚJRA HÚSZÉVES LENNI” – INTERJÚ LOVASI ANDRÁSSAL

Következő cikk

Képességeinket és tudásunkat fejlesztő alkalmazások