Home»Online»Képességeinket és tudásunkat fejlesztő alkalmazások

Képességeinket és tudásunkat fejlesztő alkalmazások

5
Shares
Pinterest Google+

 

Az okostelefonok korában számos tanulást elősegítő applikáció teszi könnyebbé – és nem mellesleg bárki számára ingyenesen elérhetővé – az ismeretszerzést. Ma már szinte mindenre találunk alkalmazást. Cikkünkben bemutatjuk a nyelvtanuláshoz, ismeretszerzéshez, logikai önfejlesztéshez és a különböző szakterületeken szükséges tárgyi tudás elsajátításához hasznos szoftvereket.

 

Tanuljunk nyelveket – bárhol, bármikor

Nem mindenkinek van ideje nyelvtanfolyamokra vagy magántanárhoz járni, azonban akár utazások alatt is elsajátíthatunk idegen nyelveket, a különböző alkalmazások segítségével. A legnépszerűbb ingyenes program a Duolingo, amely írásbeli feladatok széles körét kínálja, illetve a hallás utáni szövegértés, valamint kisebb mértékben a beszéd gyakorlását is lehetővé teszi. A megszerzett készségeket játékos formában, fa alakjában jeleníti meg, ezen lehet végighaladni, egy szókincsre vonatkozó funkcióval pedig a nemrég tanult szavakat lehet gyakorolni. A felhasználók „készségpontokat” kapnak a nyelvtanulás során, például egy lecke elvégzésekor. Egy adott készséget akkor tekint a program elsajátítottnak, ha a felhasználó a hozzá tartozó összes leckét elvégezte. A teljes kurzus több mint 2000 szavas szókincs megszerzését teszi lehetővé. A program, az oktatás folyamán nagymértékben épít az adatokra: mindvégig számontartja, hogy melyik kérdések okoznak nagyobb fejtörést a felhasználóknak, és milyen jellegű hibákat követnek el leggyakrabban. Ezután összegzi ezeket az adatokat, és tanul a megfigyelt mintázatokból. Egy, a New York-i Egyetem és a Dél-karolinai Egyetem tanárai által végzett vizsgálat becslése szerint a Duolingo 34 órányi használatával egy elsőéves szemeszter több mint 130 órás kurzusának megfelelő írás-olvasási szint érhető el.

A Quizlet nyelv- és szótanuló appot napi szinten több mint 10 millióan használják, a szoftver pedig folyamatosan fejlődik. Módszere alapvetően a szókártyákra épül, ami azt jelenti, hogy a felhasználó létrehozhat egy virtuális kártyát, aminek az egyik felén egy szó/kifejezés található, a másik felén pedig annak definíciója, jelentése. Így a felhasználó létrehozhatja saját szótárát/kislexikonát, majd a kifejezéseket a különböző játékok segítségével gyakorolhatja. Azonban az alkalmazás igazi ereje a közösségben rejlik. Ugyanis amellett, hogy bárki készíthet magának tanulnivalót, a kereső segítségével olyan témákban találhat szavakat és kifejezéseket, amelyeket más Quizlet-felhasználók készítettek. Így egyszerűen csak rá kell keresnie azokra a témákra, amikre szüksége van, és rögtön tanulhatóak is a mások által készített szókincsfejlesztő kártyák.

Tizenegyféle nyelv elsajátítását segíti a Babbel nevű alkalmazás, ami ingyenesen letölthető androidos telefonokra és iPhone-okra egyaránt. A használatához egy rövid regisztrációra van szükség, majd birtokba is vehetjük az appot, amely – a választott nyelvnek megfelelően – 2000-3000 szavas szótárat és interaktív gyakorlatokat kínál, így remek segítség lehet ahhoz, hogy gyakoroljuk a kiszemelt nyelvet. Az alkalmazás még a kiejtés elsajátításában is segít, ugyanis fel is olvassa a szavakat.

Az ismert szókincsfejlesztő alkalmazások mellett vannak olyan applikációk is, amelyek a nyelvtani szabályokra fókuszálnak, azonban amennyire fontos ezek ismerete, annál kevésbé lehet igazán jó alkalmazást találni rá. A felhasználók tapasztalatai alapján a leghasznosabb az English Grammar Test, illetve az English Grammar Book. Az első appot azért javasolt használni, mert a nyelvtani magyarázatok nagyon alapos összeállítása érhető el benne, valamint az angol nyelvtan tanulásának 3 legfontosabb eleme is megtalálható itt: részletes leírások, szemléltetések konkrét példákon keresztül és ezekhez kapcsolódó feladatok, amelyekkel be lehet gyakorolni a nyelvtani szabályokat. Az utóbbi alkalmazás elsősorban a már középszintű nyelvtanulókat segíti az angoltanulásban, különösen abban, hogy begyakorolják vagy felelevenítsék a korábban megszerzett ismereteiket. Itt is vannak alapszintű nyelvtani feladatok, viszont ezeknek a feladatoknak a megértéséhez is egy erős alap angol nyelvtudás szükséges. Ebben a nyelvtanuló applikációban a tesztjellegű feladatokat megoldhatjuk témák szerint, vagy ezekből vegyesen válogatva. Itt, az előző applikációval ellentétben, nincs nyelvtani leírás a feladatok előtt, csak a kvíz kitöltése után látható az indoklás, hogy miért az adott válasz volt a helyes megoldás. Ezek egyébként elég jó magyarázatok, így utólag sokat segítenek az értelmezésben.

Népszerű alkalmazás még a busuu, ahol már 12 nyelv közül választhatunk. Könnyen lehet kapcsolatokat építeni, aktuális nyelvtanulási mániánk szerint ismerkedni, nyelvismeretünk szintjéről helyzetjelentéseket megfogalmazni. Ez az applikáció elsősorban azoknak ajánlott, akik meglévő idegennyelv-tudásukat fejlesztenék tovább, vagy elsajátítanának egy második nyelvet. Angol mellett németül, franciául, olaszul, spanyolul, portugálul, oroszul, lengyelül, törökül, arabul, japánul és kínaiul lehet tanulni. A nyelv kiválasztása után a felhasználó eldöntheti, milyen szintről kezdené a tanulást, a kezdőtől (A1-es szint) a középhaladóig (B2-es) választhat kurzust. Ha ez megvan, elkezdheti a tematikus leckéket. A szókincset fejlesztő feladatokkal például elsajátíthatja a témakör szavait, ezután pedig egy dialógussal begyakorolhatja az új kifejezéseket, majd rövid fogalmazást is kell írnia.

Az Anki nemcsak a nyelvtanulásban segít, de minden más, magolósabb tantárgyban is mankót nyújthat. Az „időközönkénti ismétlési hatáson” alapszik, melynek lényege, hogy – mint az kutatásokkal is alátámasztott –– egy dolog jobban rögzül, ha hosszabb időszak alatt néhányszor ismételjük, mintsem rövid idő alatt többször. Az alkalmazás szókártyákkal segít nyelveket tanulni, és bizonyos időközönként újra megmutatja a már régebben használtakat is. Akinek nem tetszik az Anki felhasználói felülete, az használja nyugodtan a Memrise-t, ami ugyanezen az elven nyugszik.

A learninvisible.com egy magyar fejlesztésű applikáció, mely a rövid távú memóriára hat. Az applikációt használva, egy leírt szót meghallgatva, azt összevethetjük saját kiejtésünkkel. A hallásunk mellett az ujjainkra is szükség lesz egy olyan játék során, amikor egy szóból csak egy-egy betű van megadva, a teljes szót pedig nekünk kell kitalálni, mint egy akasztófa játéknál. Jelenleg angol, német, spanyol, francia, olasz, finn szavakat tudunk az applikációval tanulni.

A világ legjobb egyetemeitől is tanulhatunk – ingyen

Online egyetemi kurzusok, programozást oktató oldalak, illetve ismeretterjesztő műsorok ezrei vannak fent az interneten. A Coursera app a világ legjobb egyetemei előadásaiba nyújt betekintést. Az oktató technológiai cég több mint száz felsőoktatási intézménnyel működik együtt, így 700-nál is több online egyetemi kurzust kínál, a természettudományoktól kezdve a gazdasági területeken át a bölcsészettudományokig, teljesen ingyen.

Az Open Culture nem kínál saját kurzusokat, hanem az interneten már fellelhető, több mint ezer online egyetemi kurzust listázza. Megtalálhatóak rajta többek között a Stanford, a Yale, a Harvard és az Oxford képzései. A kezdőoldalon tudományterületekre bontva, felsorolásszerűen kereshetők a képzések. Ezek az anyagok már mind fent vannak az intézmények honlapján, a YouTube-on vagy éppen az iTuneson, az Open Culture csak annyit tett, hogy összegyűjtötte és rendezte az anyagokat, így most 30 ezer óránál is több hang- és videóanyag tölthető le az oldalról.

Az Academic Earth oldal szintén a különböző online egyetemi kurzusok gyűjtőhelye: tudományterület és intézmény alapján is lehet keresni a képzések között. Többek közt a Massachusetts Institute of Technology (MIT) több mint 200 kurzusa és a Stanford 160 előadássorozata is megtalálható itt.

Az edX is egy online egyetemi kurzusokat kínáló oldal, melyet a Harvard és az MIT indított két éve, és már az első kurzusokra majdnem annyian jelentkeztek, mint ahányan az MIT-re valaha jártak. Azóta 50 egyetem csatlakozott a programhoz, a kurzusokat videók, online laboratórium, e-könyvek és online vizsgák alkotják.

A Khan Academy nevű program több mint 4000 oktatóvideót kínál teljesen ingyen. Olyan az egész, mintha izgalmas egyetemi kurzusokon vennénk részt, és szinte bármilyen témában találhatunk videót. Az előadások felölelik a matematika, közgazdaságtan, pénzügy, kémia, szerves kémia, biológia, egészségügy és orvostudomány, fizika, csillagászat, kozmológia, makro- és mikroökonómia, történelem, az Amerikai Egyesült Államok állampolgári ismeretei, művészettörténet és számítástechnika széles területeit.

(Forrás: BCM, www.eduline.hu, www.angolintezet.hu, www.cnn.com)

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÉN-KÉPZÉS című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Codecool – Légy egy év alatt alkalmazott programozó!

Következő cikk

Igazat beszél az, aki Taigetoszt kiált?