Home»Cross»Te is kereshetsz egymilliót!

Te is kereshetsz egymilliót!

0
Shares
Pinterest Google+

Hazánkban, a hiedelmekkel ellentétben, nem a politikusok, a bankárok vagy a nagyvállalatok vezetői keresnek átlagosan a legjobban, sőt, a biztos megélhetéshez és juttatásokhoz még csak diploma sem szükséges.

A légiforgalmi irányítók kerestek tavaly a legjobban Magyarországon. Bruttó átlagkeresetük megközelítette az 1,8 millió forintot – olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikáiban. Ez az érték körülbelül egymillió forint nettó értéket jelent, amely ugyan a tavalyihoz képest lényeges csökkent, az átlagfizetésekhez képest viszont komoly különbség. Természetesen ágazaton belül korcsoportokra bontható a bruttó hazavihető pénzek mértéke, amelyek a következők: 21–30 év között körülbelül 1.200.000 forint, 31–40 év között körülbelül 1.500.000 forint, 41–50 év körülbelül 1.700.000 forint, 51–60 év között körülbelül 1.500.000 forint. A számokból kiderül, hogy a sikeres pályakezdőknek sem fog korogni a gyomruk, ha erre a hivatásra adják a fejüket, főleg, ha képesek pár évet várni és teljesíteni.

Az a csodás kerozin

A munka ellátásához való elvárások közé tartozik a jelentkező motivált, magabiztos, felelősségteljes hozzáállása, továbbá, hogy a folyamatos tanulás és képzés igényével rendelkezzen, jól tudjon csapatban dolgozni és magas szintű nyelvi és a modern számítástechnikai hátterű munkaköri tudás birtokában legyen. Megkerestük a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Zrt.-ét a témával kapcsolatban, akik elárultak egy mondást, amely szerintük mindent elmond ezzel a munkával kapcsolatban: „aki egyszer megérzi a kerozin illatát, az beleszerelmesedik a repülés világába”. Fontosnak tartják, hogy a jelentkezőknek megfelelő priorizálási, illetve multitasking képességük legyen, mindazonáltal átfogó gondolkodásra és térlátásra is szükség van. Továbbá, ami még ennél is fontosabb, hogy a légiforgalmi irányítók emberekért felelnek, így a problémamegoldó, illetve stressztűrő képesség értelemszerűen elengedhetetlen.
A légiforgalmi irányítás egy magas presztízsű, megbecsült szakma, amely átlagon felüli életszínvonalat és biztos megélhetést jelent hosszú távon. A versenyképes fizetés mellett bizonyos cégek forgalmi bónuszt, széles körű szociális és jóléti cafeteria juttatást kínálnak alkalmazottaiknak.
Ha ez ember ebben a munkakörben szeretne elhelyezkedni, hivatalosan elég kevés kritériumot kell teljesítenie: érettségivel és angol nyelvvizsgával kell rendelkeznie, ezek birtokában már csak a felvételin kell megfelelnie. Itt tesztelik a nyelvtudást, a monotóniatűrést, illetve a térbeli rendszerezőképességet. Ajánlatos, hogy a jelentkező egyszerre több, folyamatosan változó dolgot fejben tudjon tartani, bírja a nagy nyomást és a folyamatosan ismétlődő feladatokat is, de ne essen kétségbe, ha improvizálnia kell. Továbbá természetesen ismernie kell a légiforgalom összes vonatkozó szabályát is, és tudnia kell alkalmaznia is azokat. Jelentős fontossággal bír, hogy nem szabad megijedni a döntésektől – csupa olyan képesség, amit nem tanítanak iskolában, de nagy szükség van rá az irányítóknál.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin KÍSÉRLETEZŐK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Youtuberek és influencerek nyomában a NuHeadz Talent Managementtel

Következő cikk

Ki viszi át a stílust a jövőbe?