Home»Online»Majd meggyógyít a YouTube! – Egyre terjed a digitális orvoslás

Majd meggyógyít a YouTube! – Egyre terjed a digitális orvoslás

1
Shares
Pinterest Google+

Mindenhol az internet okozta változásokról lehet olvasni, szinte ki se kell nyitnunk hozzá a szemünket, hogy találkozzunk velük. Ennek hatása az egészségügybe is begyűrűzött, egyre több olyan médiavállalkozás, YouTube-csatorna jelenik meg, amelyek helyettesíteni igyekeznek a hagyományos orvosi diagnózist, és helyette precedensek és tünetegyüttesek alapján kínálnak gyógymódokat az önorvosló betegeknek. Mindazonáltal ennek a jelenségnek megvan a maga veszélye is, amellyel kapcsolatban Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégészt, az ENT House Budapest magánrendelő bloggerét kérdeztük.

„Azt gondolom, hogy az elmúlt évtizedekben a legnagyobb fejlődés az információtechnológiához köthető. A digitális orvoslás az internet és a hozzá kapcsolódó vívmányok révén épült be az egészségügybe. Ez nem azt jelenti, hogy minden online történik, csupán egy újabb, viszont annál komolyabb mankó áll az ágazat rendelkezésére.” – nyilatkozta lapunknak Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész. A szakember a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán az angol és a magyar évfolyamon oktat, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Fül-Orr-Gége Osztályának főorvosa, valamint társalapítója az ENT House Budapest magánrendelőnek. Utóbbi intézmény blogjának egyik szerzője, de rendelkezik saját weboldallal is. Elmondása szerint a digitális orvoslás egyik legkézzelfoghatóbb jelensége, hogy az emberek még mielőtt elmennének a rendelőbe – de legkésőbb utána – az interneten utánaolvasnak problémájuknak, vélt betegségüknek. Ez egy új helyzet, mert húsz éve a betegek a klasszikus médiaforrásokból, esetleg a „szomszéd asszonytól” tudtak meg egyes – pontos vagy pontatlan – egészségügyi információkat.

Csak ne ölje meg magát!

Azt mondani sem kell, hogy a világhálón fellelhető információáradatban rengeteg téves állítás is található, így nem mindig célravezető, ha a páciens onnan próbál meg öngyógyítást végezni. Rákérdeztünk, hogy milyen következményei lehetnek ennek: „Rossz diagnózist állít fel a beteg, és hibás kezelést hajt végre. Ebből kifolyólag meg tudja nyomorítani, legrosszabb esetben ölni magát. Konkrétan erről van szó.” – szögezte le Dr. Horváth Tamás. Hozzátette, hogy az nagyon jó, ha valaki értelmezni tudja a fellelt információkat, ebből kifolyólag megkíméli az amúgy is leterhelt hazai egészségügyet egy adott esetben teljesen felesleges kivizsgálástól, de ez csak akkor ideális, ha sikerül jól felállítania a diagnózist. A hiteles források – amilyennek az ENT House Budapest blogja is tekinthető – megtalálásának érdekében a betegek edukációjára, felvilágosítására van szükség. Például, ha a cikk szerzőjéről kiderül, hogy orvos, akkor nagyobb a megbízhatóság valószínűsége. „Persze, attól még lehet, hogy tele van baromságokkal. Mindazonáltal statisztikailag nagyobb az esély, hogy helyes tanácsokat talál, mint egy »noname« oldal esetében. Továbbá ugyancsak fontos szem előtt tartani, hogy ha egy gyógyászati eljárásnak szentelt honlapról tájékozódik az illető, akkor az feltehetően nem annyira megbízható, mint egy független portál.” – tette hozzá. A felvilágosítás egyik legjobb módja, a szakember szerint, ha a betegek közvetlenül az orvosoktól tájékozódnak a rendelési idő alatt. Érdemes felvetni, hogy a digitalizáció eluralkodása mikor fogja felváltani az orvos-beteg találkozókat. A szakorvos erre csak annyit tudott mondani, nincs jósgömbje, viszont elég valószínű, hogy ezt valahol a távoli jövőben kell elképzelnünk. A betegek nagy része igényli a személyes találkozást, az orvosi vizsgálat – például a fül-orr-gégészeti – pedig egyelőre nem kivitelezhető semmilyen okoseszközzel vagy más megoldással. Ugyanakkor ez év februárjában indult egy projekt, EgészségKommandó néven, annak érdekében, hogy a megbízható egészségügyi tartalmakkal rendelkező oldalakat hitelességi logóval lássa el. A kezdeményezés Dr. Horváth Tamáshoz, illetve Matics Katalin online kommunikációs szakértőhöz, az Intima.hu nőgyógyászati portál alapító ügyvezetőjéhez köthető. Hasonló projektre már volt példa külföldön, a legismertebb egy svájci alapítvány elismervénye, amelyet 1996-alapítottak. A szakemberek úgy gondolták, hogy ezt a világ már meghaladta, ezért létrehozták a saját, magyar nyelvű, ingyenes hitelesítő rendszerüket, amely mögé a napokban alapítanak egy szervet, Hiteles Egészségügyi Kommunikációért Egyesület néven.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin GYÓGYÍTÓK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

Mosolyogj, és megmondom, ki vagy! – Intelligens fogkefét tervez a CAREonix

Következő cikk

Üzérkedés pirulákkal – Merre halad a legfontosabb egészségügyi szereplők tőzsdei részvétele?