Home»Cross»Van élet az amputáció után – Végtagpótlás napjainkban

Van élet az amputáció után – Végtagpótlás napjainkban

3
Shares
Pinterest Google+

A testrészek elvesztése vagy hiánya komoly megrázkódtatás lehet, testi és lelki értelemben egyaránt. Ugyanakkor a tudománynak köszönhetően mára már léteznek megoldások, amelyekkel újra teljes életet élhetnek az érintettek. A témával kapcsolatban a hivatalos orvostechnikai eszközöket gyártó Reha-Corpus Kft.-t és a gyerekeknek robotkezeket nyomtató e-NABLE-t kérdeztük.

„Magyarországon kirívóan magas az amputációk száma, megközelíti az évi 3500-at. Ez az emberek egészségügyi szokásaira is visszavezethető, mivel sokan figyelmen kívül hagyják a cukorbetegséget. Az amputáció 80%-ban érbetegség, 13%-ban baleset, 4%-ban veleszületett rendellenesség, 2%-ban daganat végett történik.” – nyilatkozta lapunknak a Reha-Corpus Kft. képviseletében Vörös Imre.
A szakember elmondása szerint a protéziskészítés viszonylag hosszas, bonyolult eljárás, melyet csak szakképzett ortopédiai műszerész végezhet, átlagos elkészítési ideje pedig két hét.
A művégtagokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, régebbi elnevezése Országos Egészségbiztosítási Pénztár, OEP) finanszírozza, az alapellátás a pácienseknek, típustól függően, pár ezer forint. Művégtagkészíttetésre az ország több területén is van lehetőség, azonban különböző minőségben. Ezért érdemes az amputált személyeknek utánajárni, hogy hol kaphatják meg a számukra legmegfelelőbb ellátást. Az amputációt követően az orvos csupán ajánlást tesz.

DIABÉTESZ MIATT HULLANAK A VÉGTAGOK
Naponta tíz amputációt végeznek Magyarországon cukorbetegség következtében, 2014-ben 3658 ilyen műtétre került sor – nyilatkozta 2017 év elején Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem professzora. A szakember elmondása szerint minden kétszázadik cukorbeteg lábát levágják, a betegek fél százalékát érinti ilyen beavatkozás. Többségében idegbántalom alakul ki a lábban, ezért kell eltávolítani, de gyakori az érszűkület miatti beavatkozás is. Dr. Kempler Péter hozzátette, hogy a Magyar Diabetes Társaság adatai szerint 2014-ben 772 ezren váltottak ki vércukorszint-csökkentő gyógyszereket, de a diabéteszben szenvedők száma ennél jóval magasabb. Van, akinek csak diétáznia kell, van, aki nem váltja ki a gyógyszerét, és egyesek szerint legalább 700 ezren vannak azok, akik nem is tudják, hogy cukorbetegek, mert a betegség tünetmentes. Magyarországon egyébként háromszor annyi amputációra kerül sor évente, mint amennyi az uniós átlag – derül ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének egy tavalyi nyilatkozatából.

Családban marad

A művégtagellátás cégenként különböző lehet, a Reha-Corpusnál a következők szerint történik: minden ellátás személyes beszélgetéssel és alapos vizsgálattal kezdődik. A páciens igényei és az ortopédiai műszerész javaslatai alapján megtörténik a megfelelő protézis kiválasztása. Amennyiben a csonk protetizálható állapotba kerül, leveszik a főbb méreteket és a mintát, ezután felpróbálják a próbatokot a megfelelő csonkágy kialakításához. Az igényekhez mérten elkészítik a protézist, s ezután következik a járáspróba, amely során az egyedi szükségletekhez igazítják az eszközt. Az átadást követően kezdődik a rehabilitáció, melyet gyógytornász végez. Ennek során megtanulható a protézis funkcióinak optimális használata, a megfelelő járáskép elsajátítása. A művégtagokra folyamatosan megújuló garancia van, melynek keretén belül bármilyen jellegű problémát orvosol a cég.
A szakember továbbá elmondta, hogy a Reha-Corpus nem támogatja a háznál történő munkát, mert az a minőség rovására mehet, ráadásul fennáll a fertőzés veszélye. Egyedi szolgáltatásuk, hogy a betegeket térítésmentesen szállítják egy biztonságos, felszerelt műhelybe, ahol megtörténik az ellátás.
Hangsúlyozta, hogy az emberség mennyire fontos a procedúra során: „Minden munkatársunk kedvesen, megértően bánik mindenkivel. A barátságos váróban egy finom kávé elfogyasztása után ellátjuk a pácienst a próbateremben, s míg a többiekre vár, lehetősége van tévézni, katalógusokat nézni, sorstársakkal beszélgetni. Jövő nyáron adjuk át az új építésű műhelyünket, melynek már állnak a fő falai. Magyarországon ez lesz az egyik legmodernebb művégtagellátási központ, ezáltal még magasabb színvonalon, nagyobb kapacitással tudjuk ellátni pácienseinket.”

Különböző igények

„Vannak különböző veleszületett rendellenességek, melyekhez speciális ellátás szükséges, ezért nem túl sokan képesek elkészíteni a megfelelő protézist. Minimális kihívást jelentenek még a dupla amputált páciensek, azonban megfelelő akarattal nincs számukra se lehetetlen. Több dupla amputált páciensünk autót vezet, fő állásban dolgozik, elvégzi az otthoni munkákat. Nálunk még nem fordult olyan elő, hogy valaki negatív élményekkel távozott volna.” – mesélte el Vörös Imre a különleges esetekkel kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a mozgás örömét igénylőknek készítenek-e protéziseket, amelyre azt válaszolta: „Versenysportolóknak még nem készítettünk, azonban szabadidős tevékenységeket végzőknek igen. Megvannak az erre megfelelő alkatrészek, melyeknek a beépítésével lehetséges a kívánt sport űzése.”

3D-ben a megoldás?

Vörös Imre szerint a 3D nyomtatás egy érdekes területe a művégtagellátásnak. Több kezdeményezés is van ezen a területen, azonban ezek rendkívül magas költségekkel járnak, és kezdetleges szinten tartanak még a kutatások. Németországi műszerészek elmondása alapján a nyugati országokban körülbelül öt év múlva várható a 3D nyomtatás a mindennapi ellátásban, ezért Magyarországon maximum kísérletezések lesznek ezen a téren. Az e-NABLE tagjai felsővégtagokat készítenek, azonban sajnos nekik sincs meg az a támogatás, amire valójában szükség lenne. Az alsóvégtag-ellátásnál egyelőre a hagyományos elkészítési módszer tűnik alkalmasabbnak, mivel a gépek nem képesek az egyéni igények felmérésére – szögezte le.
De mi az az e-NABLE? „A szervezethez 2013-as indulásunk óta több mint ötven önkéntes csatlakozott online, a weboldalunkon keresztül a. A készített robotkezek és robotkarok is fejlődtek, illetve számos kiegészítő jelent meg hozzájuk. Csoportunk tagjai nagy örömmel készítik el ezeket a testképjavító eszközöket a fiataloknak. Semmiképpen nem szolgáltatás, inkább egy win-win állapot, amelyben a gyerekek álmai valóra válnak, az önkéntesek pedig láthatják az örömöt az arcukon. Eddig tizenhat robotkezet és hat kart adtunk át.” – nyilatkozta lapunknak a csoport referense Sztojanov Krisztián.
Az e-NABLE szerveződés azokat az önkénteseket takarja, akik saját idejüket, energiájukat, pénzüket arra fordítják, hogy segítsenek olyan gyerekeknek, akiknek születési rendellenességük van, vagy más módon vesztették el a kezüket, karjukat. Ezekből az emberekből számos csoport létezik a világon.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin GYÓGYÍTÓK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

Egészségügyi megoldások és orvosi válaszok a 3D nyomtatóból

Következő cikk

Étrend-kiegészítők – egészség helyett lehetséges egészségügyi kockázat?