Home»Cross»Felzaklató hírek – Mi indítja be a közösségi megmozdulásokat?

Felzaklató hírek – Mi indítja be a közösségi megmozdulásokat?

0
Shares
Pinterest Google+

 

Nem minden #metoo, ami annak látszik, az azonban biztos, hogy az elmúlt hetek zaklatási ügyei soha nem látott médiajelenséget indítottak be, melynek egyszerre szereplői a reflektorfénybe kerülő megvádoltak és a sötétből kilépő vádló áldozatok. Hasonló jelenségre volt már példa, a kérdés csak az, vajon miből születnek hashtagek és mitől robban hatalmasat egy-egy poszt? Cikkünkben erre kerestük a választ.

Amerikából jöttem

Október elején megjelent egy cikk a New York Timesban, amelyben több színésznő arról vallott, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket az elmúlt majdnem harminc évben. Ahogyan ez ilyenkor lenni szokott az Oscar-díjas producer perrel fenyegetőzött, erről azonban gyorsan le kellett tennie, ráadásul még a saját cégéből, a Weinstein Companyből is menesztették. Ezt követően még egy cikk látott napvilágot – ezúttal a New Yorker hetilapban, ahol újabb áldozatok vádolták szexuális zaklatással a filmes gurut. Az ügybe „harmadik” személyek is belekeveredtek, mint például Matt Damon és George Clooney, akiket hosszú ismeretség köt a vádlotthoz, ráadásul sokat köszönhetnek neki. Rajtuk azt kérték számon, hogy miért nem tettek semmit. Mindketten azzal védekeztek, hogy bár tudták, hogy Harvey Weinstein falja a nőket, nem sejtették, hogy erőszakos.
A történetnek nincs vége, és várhatóan sokáig nem is lesz, jelenleg ott tartunk, hogy közel ötvenen – többek között Gwyneth Paltrow, Cara Delevingne, Kate Beckinsale, illetve Angelina Jolie is – vallottak minimum egy kellemetlen esetről a producerrel, de szép számmal akadnak beszámolók zaklatásról és konkrét erőszakról is.

Összedőlt a kártyavár
A zaklatási hullám nem csak Marton Lászlót – akivel szemben már két évvel korábban a kanadai Soulpepper Theatre Company belső vizsgálatot folytatott egy hasonló ügy kapcsán és meg is szakította vele az együttműködést – és Henry Weinsteint érinti, számos más prominenst érte utol végzete. Súlyos vádakkal illették Kerényi Miklós Gábor „Kerót”, akit az Operettszínház azonnali hatállyal felmentett művészeti igazgatói posztjáról. Hasonló sorsra jutott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar dékánja, Mikonya György is, Szelényi Zsuzsanna független parlamenti képviselő pedig Kövér László házelnökhöz fordult, hogy dolgozzanak ki egy eljárásrendet az áldozatok érdekében. Az Egyesült Államokban folyamatosan bukkannak elő a zaklatók, több producer, rendező került célkeresztbe, ugyanakkor Dustin Hoffman és Charlie Sheen – aki, ha igazak a vádak, különösen súlyos dolgot követett el – sem élete legszebb napjait éli. Mégis mind közül kiemelésre méltó Kevin Spacey: A világ összes pénze című, már elkészült filmnek, amelyben ő játszotta volna a főszerepet és Ridley Scott rendezett, újra forgatják egyes jeleneteit, nélküle. A Netflix megszűntette vele a kapcsolatot, a House of Cards (Kártyavár) című sorozat utolsó évadát már nélküle forgatja le a gyártócég, és ha ezt mégsem tudja megoldani a Media Rights Capital, akkor a Netflix nem tart igényt a sorozat folytatására, amelynek egyébként hatodik, már forgatásban lévő évada lenne az utolsó, mivel a botrány kirobbanásakor azonnal törölték a hetedik évad terveit. Ez továbbá azt is jelenti, hogy egy új Netflix-movie-tól is elbúcsúzhatnak a rajongók, mert a Gore Vidal íróról készülő film munkálatait is beszüntette a streamingszolgáltató. A színészt ezzel párhuzamosan kirúgta az ügynöksége, a Creative Arts Agency és a pr-cége is beintett neki, ugyanakkor a sorozat leállítása körülbelül 100 millió dollárral terhelné Marylandet is, ugyanis – ahogyan a korábbi évadokban is – több ezer embert béreltek fel az államtól a produkcióhoz. Ha ez nem volna elég, az International Academy of Television Arts & Sciences úgy döntött, hogy visszaveszik a színésznek adott Emmy-díjukat, amelyet olyan emberek kapnak, akik hosszabb távon segédkeztek abban, hogy minőségi produkciók kerülhessenek a televíziók képernyőjére. Végezetül a Scotland Yard nyomozást folytat Kevin Spacey ellen egy további, 2008-as Old Vic Theaterben történt molesztálási ügy miatt, aki az idő tájt a színházban dolgozott.

Nem kell ehhez odáig menni

Az érintettektől származó megszólalások a hazai színészvilág szereplőit is hasonló cselekedetekre késztették, így nálunk is kipattant egy komoly zaklatási botrány. Sárosdi Lilla színésznő először név nélkül számolt be egy esetről, majd felbátorodott, és megnevezte az elkövető színházi rendezőt, Marton Lászlót. A forgatókönyv már ismert, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas szakember, érdemes és kiváló művész rágalomnak nevezte a nyilatkozatot, mindhiába. Újabb sértettek számoltak be, Marton Lászlót pedig kirúgták a Vígszínházból, legutolsó darabját már be sem mutatják. A két eset közti különbséget árnyalja, hogy, amíg Weinsteint erőszakkal is, addig Marton Lászlót „csak” zaklatással vádolták, ráadásul utóbbi eljutott odáig, hogy közleményben bocsánatot kérjen mindenkitől, akit megsértett. Tette mindezt úgy, hogy közben nem tagadta az őt ért vádakat, ergo beismerte vétkességét.

VÉLEMÉNYVEZÉREK
Az ilyen esetek nemcsak az érintettekről, hanem kívülálló „véleményezőkről” is szól, márpedig sokan hangot adtak álláspontjuknak. Eszenyi Enikő, Matt Damonhoz és George Clooney-hoz hasonlóan, „nem tudott semmiről”, Oroszlán Szonja pedig sokakban felháborodást, másokban egyetértést keltő, „tehetsz róla, tehetsz ellene” nyilatkozatában lényegében a színésznőket hibáztatta az ilyen helyzetekért. Stohl András a Class FM reggeli műsorában védte meg Marton László rendezőt, és lényegében azt állította, hogy „ilyen esetek mindenhol megtörténnek”. A színészt rögtön szétszedték, főleg a stílusa miatt, de ebbe belejátszhatott az is, hogy a közéleti témákban nem számít kifejezetten releváns véleményvezérnek azóta, amióta átigazolt a kormányközeli TV2 hétvégi show-műsorába, annak ellenére, hogy előtte karcos hangot ütött meg („előbb-utóbb én is kimegyek az utcára”) egy Magyar Narancs-interjúban a jelenlegi politikai történések kapcsán.
A legnagyobb tempót Verebes István diktálta, aki az ATV Egyenes Beszéd esti, illetve a TV2 Mokka reggeli műsorába is elment az eseményekről értekezni. Többszöri visszanézés után is nehéz eldönteni, hogy valójában mi volt a célja a színházrendezőnek: védte Marton Lászlót, de szidta a jelenséget, bevallotta, hogy „neki is van bűne”, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején ő nem vett részt egy olyan darabban, amelyben hasonló dolgot tapasztalt egy színésznő és egy felettese között. Aki szereti a nehéz fejtörőket, annak ajánlani tudjuk az említett adások visszanézését, garantáltan jól fog szórakozni a megfejtéshez vezető úton.

#metoo

Az ügy jellegzetessége, hogy a közösségi médiumokon számos közszereplő és nem közszereplő (többnyire nők, de volt köztük férfi, például Nyáry Krisztián is) számolt be hasonló esetekről, amely bejegyzéseket egy #metoo hashtaggel láttak el. Érdekes kérdés, hogy miért pont most adta fejét a társadalom ezen része a megnyilatkozásra? Tudniillik tavaly történt egy nagyon hasonló, Kiss László ex-úszó szövetségi kapitány nevéhez fűződő esemény, amelynek részleteibe nem bocsátkoznánk bele. Azonban annyi bizonyos, hogy akkor a közösségi platformok népe nem fújta meg ilyen módon a harsonákat, azt az ügyet egy országos méretű, minden sajtóorgánumot érintő kampány kísért. Ráadásul, habár senki nem vitatja az eset súlyosságát, illetve az indulatok jogosságát, az elkövető már letöltötte börtönbüntetését, a történetet vélhetőleg valaki Gyárfás Tamás ex-úszó szövetség elnöke ellen intézett politikai támadás miatt melegítette fel.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin VIRTUDÁS című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

XXI. századi téboly – Indulhat az őrültek háza, nyakunkon a Black Friday

Következő cikk

24 órán belüli segítség a hoppon maradt utasoknak: Flight Refund