Home»Online»XXI. századi téboly – Indulhat az őrültek háza, nyakunkon a Black Friday

XXI. századi téboly – Indulhat az őrültek háza, nyakunkon a Black Friday

0
Shares
Pinterest Google+

 

Azt már megszokhattuk, hogy az Egyesült Államok őrült ünnepi hóbortjai – mint például, amilyenek a halloweennal is együtt járnak – szépen lassan beszivárognak Európába. Így hát nem csoda, hogy a Black Friday már jó pár éve hazánkban is megvetette a lábát, bár szerencsére nálunk a téboly még nem hatalmasodott el, ráadásul a kereskedelmi egységek egyik kiemelkedő napjává nőtte ki magát.

A Black Friday az Egyesült Államokban hivatalosan nem ünnep, de sokan erre a napra szabadságot vesznek ki. A kereskedelmi egységek ilyenkor hamarabb nyitnak, általában 5 órakor, de a „nagyok” számos kirendeltsége 0–24 óráig tárt karokkal várják az érdeklődőket. Az üzletek rendkívül magas – gyakorta 70-80%-os – akciókat szabnak annak érdekében, hogy betereljék a vásárlókat. Nem csoda, hogy ilyenkor az emberek megvadulnak, hiszen a sok elektronikai készülékre (televíziók, okostelefonok, tabletek, laptopok) is vonatkozik a leárazás. A YouTube-on rengeteg videó található, ahol a vásárlók gyakorlatilag egy-egy termékért ölre mennek annak érdekében, hogy minél több ajándékot szerezzenek be, amelyeket majd a fa alá tehetnek.
Ugyanakkor, annak ellenére, hogy a sajtó az év legnagyobb kereskedelmi forgalmat hozó napjaként utal rá, ez nem érvényesül mindig (ha csak belegondolunk abba, hogy mekkora leárazások vannak). A tényleges eladási forgalmat tekintve 1993 és 2001 között csak az ötödik-tizedik helyre „tudta magát feltornázni” (viszont 2002-ben és 2004-ben az ezüst-, 2003-ban és 2005-ben az aranyérem nem maradt el).
A Black Friday fintora, hogy a legvonzóbb termékekből csak pár darab van, ezért a nyitás előtt hosszú kígyózó sorokba tömörülve állnak a vásárlók, akik szó szerint megrohamozzák az eladóteret a nyitás után. Ez komoly sérüléseket, sőt még halált is okozhat: 2008-ban halálra tapostak egy bolti alkalmazottat, miután a Walmart üvegajtaját betörték. Ez még nem minden, ugyanebben az évben egy kismamát kórházba kellett szállítani a sérülései miatt, sőt két ember életét vesztette, mert egy vita lövöldözésbe torkollott.

Ilyenek ezek a kereskedők
Érdekesség, hogy Magyarországon a webáruházak iránti bizalom még nem alakult ki annyira, mint a nyugati országokban, amely meglátszik az adás-vételek számában is. Nem tesz ennek jót, hogy a közelmúltban két e-kereskedelmi vállalkozás is összeakasztotta a bajszát a hatóságokkal.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 02220 millió forintra bírságolta az Extreme Digitalt, mert a cég a versenyhivatal szerint a 2015-ös Black Friday kampányában tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor azt állította, hogy sok termékére vonatkozik viszonylag nagy kedvezmény, de valójában ilyesmi kedvezmény csak kevés termékre vonatkozott – olvasható nemrég kiadott GVH közleményében. Többek között a szerv szerint a cég „több száz termék vár rád csak egy napon át akár 70 százalék kedvezménnyel!” szlogene kizárólag olyan termékekre vonatkozott, amelyek sem az átlagáruk, sem jellegük alapján nem tekinthetők tipikus termékeknek. Várkonyi Balázs az Extreme Digital ügyvezetője úgy kommentálta: „Minden tiszteletünk a GVH-é, de ahogy 2015-ben úgy a holnapi Black Friday-n is lesznek 70 százalékos, sőt 77 százalékos akcióink. Két évvel ezelőtt közel ötvenezren vásároltak a Black Friday keretében, ami tavaly közel 30 százalékkal növekedett és idén is jelentős vásárlói létszámbővüléssel számolunk. Vagyis a fogyasztók tapasztalataink szerint pontosan értik, mi zajlik egy ilyen akciós napon, ahol rövid ideig valóban óriási kedvezményeket tudnak elérni”
Hasonló cipőben jár a Mall.hu is, csak neki a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) gyűlt meg a baja: fennakadás nélkül működik a Mall.hu webáruház, de a hatósági ellenőrzés miatt a korábbi megrendelések késhetnek – közölték a távirati irodával.
Hozzátették, a vásárlókat értesítették és fogadják az új rendeléseket, amelyet a vállalat csehországi raktárából igyekeznek teljesíteni, házhozszállítással, személyes átvételre viszont nincs lehetőség. A NAV korábbi közleménye szerint az országos, kétszázharminc helyszínen folytatott razzia során leleplezett szervezet 4,5 milliárd forint adót igényelt vissza olyan áruk után jogtalanul, amelyeket nagyrészt webáruházaknak adott el.

Csőre Gábor: „Kétezer neked”

Tízszer akkora forgalmat is hozhat a fekete péntek, mint egy hagyományosan erős akciós nap – nyilatkozta a Mall.hu ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak. A Black Friday nemcsak a kis-, hanem az e-kereskedelemben is fontos szerepet tölt be, bizonyára azért is, mert az internetes vásárlásnak köszönhetően elkerülhetőek a nem kívánt balesetek. A Rédey Iván vezette Mall.hu szerint – nem nagy meglepetésre – idén a tévék, a konzolok és az okostelefonok lesznek a legnépszerűbbek, de a háztartási gépekre – a botmixertől a hűtőn át egészen a mósógépig – is lesz igény. A karácsonyi időszak dob a társasjátékok, a sütőformák és a kürtöskalács-készítő gépek keresletén, ugyanakkor a szemfülesek fittyet hányva a szezonra, olcsóbban juthatnak grillsütőkhöz is.
A hazai Black Friday-szezont az Alza.hu nyitja meg november 16-án (cikkünk október 14-én írodott – a szerk.), amely tíz napon át fog tartani, az engedményeket pedig 10–94 % közé sűrítik be – közölte a gazdasági napilappal a cseh és szlovák piacon is jelentős szerepet betöltő társaság, amely a telefon–konzol–laptop triumvirátust várja a legkeresettebb termékek kategória élére.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin VIRTUDÁS című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

Csillagszemű Pásztor – Egy falat San Francisco

Következő cikk

Felzaklató hírek – Mi indítja be a közösségi megmozdulásokat?