Home»First Class»KÖZÖS EGYEZTETÉS MENTÉN HALAD A LIGET PROJEKT

KÖZÖS EGYEZTETÉS MENTÉN HALAD A LIGET PROJEKT

10
Shares
Pinterest Google+

Az elmúlt kormányzati ciklus során a Városliget átalakítása körüli munka kiemelt figyelmet kapott, sok támadás érte, amiért – a beruházás ellen tiltakozók véleménye szerint – „felforgatják” Budapest legnagyobb összefüggő parkját. A Liget Projekt ezzel szemben értéket teremt, amelyet komoly szakmai egyeztetés előzött meg. A beruházásról dr. Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

A Liget Projekt az egyik legmegosztóbb budapesti beruházás, viszont a hullámok mintha lejjebb csaptak volna mostanában. Mit gondol, ez minek köszönhető?
A Városliget megújítása, mint minden nagy volumenű, történelmi jelentőségű fejlesztés, természetes, hogy véleménynyilvánításokat, vitákat indukál. Annak idején a Lánchíd építése sem talált egyöntetűen pozitív fogadtatásra, de az utókor számára már egyértelmű volt a híd építésének helyessége, ahogy ma is büszkén mutatjuk külföldi barátainknak, ha ide látogatnak. Visszatérve a Városligetre: a mi feladatunk az, hogy a különböző véleményeket, javaslatokat meghallgassuk, mérlegeljük, és mindezek alapján úgy újítsuk meg Európa egyik első közparkját, hogy abban a lehető legszélesebb közönség lelje örömét. Úgy gondolom, hogy ezt a feladatot lelkiismeretesen elvégeztük, alátámasztja ezt, hogy a társadalmi egyeztetések lefolytatására életre hívott Liget Park Fórumokon száztizennyolc civil szervezettől több mint félezer javaslat érkezett be, melyek mintegy 90 százalékát beépítettük a végleges tervekbe.

 

Tavaly októberben kezdődött meg a beruházás első üteme, most hol tart a folyamat?
Alapos előkészítő munkát és kiterjedt társadalmi egyeztetéseket követően tavaly októberben elkezdődött a Városliget 100 hektáros parkjának felújítása, amely Magyarország történetének legnagyobb léptékű kert- és tájépítészeti megújítása. A kivitelezések első ütemében megújul a Vakok kertje, létrejön egy korszerű, a környező iskolák igényei szerint tervezett sport központ, valamint kialakításra kerül egy kutyás élménypark is, amelynek jelenleg már a tesztüzeme zajlik. Mindezek mellett megújul a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is, hogy az épület felújításának befejezésével az azt övező természeti környezet is betölthesse funkcióját. Továbbá a parkfelújítás első szakaszában alapvetően újulnak meg a hagyományos parkfunkciók, már részben elkezdődött a közműhálózat cseréje, elindul a közvilágítás bővítése és felújítása, új illemhelyek, kerékpártárolók létesülnek, több hulladékgyűjtőt helyeznek ki és, ami talán a legfontosabb, végre akadálymentesítik a Városligetet. Mindezekkel párhuzamosan megkezdődik az elöregedett, elhanyagolt faállomány revitalizációja is: a beteg, balesetveszélyes és invazív fajokat eltávolítják, helyettük őshonos és ellenálló fajokat telepítenek a parkba.

A 70 év után újra megnyíló Román Csarnok milyen jelentőséggel bír?
Óriási kulturális adósságot törleszt a Liget Budapest Projekt, hogy hetven év után a látogatók ismét gyönyörködhetnek a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában, amely a projekt keretében nyerte vissza eredeti pompáját. Az épületrész egyedülálló falfestményeinek megújításán hetven restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A csarnok megújításán túl a Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása 14.000 négyzetmétert érint, amely a múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A rekonstrukció kiterjed többek között a reneszánsz stílusú Michelangelo teremre is, amely az elmúlt évtizedekben durván átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújításnak köszönhetően a Román Csarnokkal együtt csaknem 2000 négyzetméterrel nőnek a múzeum kiállítóterei és a műtárgyraktáraknak is csaknem félezer négyzetméterrel több hely jut majd a megújult épületben. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű éttermet és kávézót is kialakítanak.

A múzeumi felújítás mellett hol tartanak a Ligetbe szánt átépítések?
A Városliget teljes megújításának munkálatai komoly tervezőmunka után gőzerővel zajlanak: 2017 tavaszán átadták az Állatkerti körúton a Feszl Frigyes eredeti tervei alapján készült, gyönyörű új pavilonokat, míg tavaly novemberben megkezdődött az Olof Palme Ház műemléki restaurálása, mely 2018 végére fejeződik be. A park egyik legrégebbi és legszebb építményét a hagyományokra építve, de XXI. századi színvonalon újítják meg, Millennium Háza néven várja majd a látogatókat. Felújítását követően a több mint 130 éves, különleges értékű műemléképület az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítással, de helyet kap benne egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.

A Műcsarnok mellett a Néprajzi Múzeum is érintett a megújulásban. Milyen módon?
Igazi mérföldkő, hogy tavaly év végén elkezdődött a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése, ennek köszönhetően a 145 éves Néprajzi Múzeum történetében először kap olyan épületet, melyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg. A múzeum egy korszerű, minden szempontból világszínvonalú, a szakmai követelmények, valamint gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított 34.000 négyzetméteres épületben kap új és végleges otthont a Városligetben, ahol 1896-ban – a millenniumi kiállításon – először mutatkozott be a nagyközönségnek. A nemzetközi építészeti tervpályázaton győztes magyar Napur Architect építésziroda által a korábban parkolónak használt Ötvenhatosok terére tervezett új múzeumépület egyszerre veszi figyelembe a park adottságait, valamint a környező városi szövet kapcsolódásait. Mellette, a Dózsa György úton megvalósítandó 800 férőhelyes mélygarázs építése várhatóan az év első felében kezdődhet meg.
Különleges érdeklődés övezi a Liget Projekt keretén belül megvalósuló barnamezős fejlesztést is, mely a Szabolcs utcai egykori elhagyatott kórház helyén valósul meg. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ több mint 350 ezer, felbecsülhetetlen értékű műtárgy otthona lesz, a kivitelezése már előrehaladott állapotban van, az elmúlt hetekben tartották meg a bokrétaünnepét – azaz elérték a komplexum legmagasabb pontját –, és ütemterv szerint 2018 év végre elkészül. Ezt követően megkezdődhet a műtárgyak beköltöztetése és 21. századi feltételek közötti tárolása, restaurálása.

 

Mi vár az Állatkertre?
Jó ütemben halad a népszerű Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése is, a Pannon Park és a benne helyet kapó, Európa legnagyobb biodómjának alapkövét tavaly ősszel tették le. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően még ebben az évben befejeződik a komáromi Csillag erőd rekonstrukciója és bővítése is, ahol a tervek szerint egy új, összesen több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének jeles darabjai találnak majd otthonra.

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin ROBOTOK ÉS EMBEREK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Véget ér az Aranyélet, kérdés hogy hogyan? Az előzetesből sokminden kiderül! Itt az utolsó évad első teasere!

Következő cikk

Versek, de kinek? – A magyar költészet napja 2018