Home»Lifestyle»Tíz stílusikon a pop és a rock világából

Tíz stílusikon a pop és a rock világából

1
Shares
Pinterest Google+

Példaképekre minden korszakban szükség volt, és szükség lesz. Ők olyan emberek, akik művészetükkel, tehetségükkel, tetteikkel vagy erkölcsi értékeikkel kiemelkednek a többiek közül. Az ókorban az uralkodók, a katonák és a gladiátorok, a középkorban a lovagok és a képzőművészek, napjainkban a sportolók, a politikusok, de mindenekelőtt a film- és popsztárok váltak a példaképeinkké. Szerepük jelentős, mivel a tizenévesek ízlését erősen befolyásolják az általuk képviselt életminőséggel, zenei színvonalukkal vagy éppen az öltözködési szokásaikkal. A Business Class Magazin következő összeállításában az elmúlt évtizedek legjelentősebb pop- és rocksztárjait mutatjuk be az egyedi stílusuk és viselettörténeti mérföldkőnek számító színpadi megjelenésük alapján.

 ABBA – a diszkókorszak legendái

 Mamma Mia!-lázban ég az egész világ. A legendás svéd ABBA zenekar ismert dalaiból készült musical filmes adaptációjának második részét július 18-án mutatták be a mozik. A rekordszámú nézősereget nemcsak Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth és Cher játéka vonzza, hanem a nosztalgikus hangulatot ébresztő, fülbemászó slágerek is. Az 1972-ben alapított, négytagú banda a Waterloo című számával nyert az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon, és ezzel megcélozta a slágerlistákat. Mindössze 10 évet dolgozott együtt Agnetha, Björn, Benny és Anni-Frid – nevük kezdőbetűi adták ki az ABBA nevet –, ám ez az időszak éppen elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy világhírnévre tegyenek szert. Olyan popzenei örökzöldek köthetők a nevükhöz, mint az S.O.S., Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), Knowing Me, Knowing You, Voulez-Vous vagy a The Winner Takes It All. A formáció a színpadi megjelenésében hozta a diszkókorszakra jellemző összes sablont. Flitteres felsők, hatalmas fodrokkal díszített ingujjak, mélyen dekoltált kezeslábasok, vibrálóan színes palástok, na meg az elképesztően vastag talpú szandálok és csizmák bukkantak fel a koncertjeiken. Egy könnyednek ható műfaj igencsak kemény munkával megszerzett sikereit bújtatta az ABBA a feltűnő jelmezei mögé. A 2013-ban Stockholmban megnyílt ABBA: The Museum interaktív kiállítása őrzi a legjelentősebb fellépőruháikat, a bezsebelt díjaikat és a legendás lemezeiket

Tehetség, stílus és önpusztítás

 Erősen kihúzott szemek, hatalmasra tupírozott haj és elképesztően sok tetoválás jellemezte Amy Winehouse stílusát. A roppant fiatalon elhunyt, Grammy-díjas énekesnő egyedi külseje rengeteg rajongót és designert inspirált. A pin-up lányok fejkendőit és hajdíszeit idéző kiegészítői Winehouse teljes pályáját végigkísérték, ezekhez rendszerint színes fülbevalókat, szűk miniruhákat és mélyen dekoltált felsőket társított. Valódi lázadó volt, aki nem követte a divatot, nem dőlt be az aktuális trendeknek, ő maga volt a követendő példa. A mindössze 160 centiméter magas sztár a karrierje során két albumot jelentetett meg, a sikere lett a végezte is, súlyos drog- és alkoholfüggő lett, bulimiája miatt pedig csontsoványra fogyott. Roppant káros életvitele és sorozatos botrányai miatt nem kapott amerikai vízumot, így nem utazhatott ki Los Angelesbe a Grammy-gálára, annak ellenére, hogy öt kategóriában kapott díjat. Elképesztő tivornyái miatt sokan gyűlölték, pedig tehetségével és énekesi adottságaival túlszárnyalta pályatársait. A legendás Keith Richards többször üzent neki a médián keresztül, hogy változtasson az életvitelén, mert így nem lesz sokáig színpadon. Fellépett a Nelson Mandela 90. születésnapjára rendezett ünnepségen, Roman Abramovics orosz milliárdos pedig kétmillió fontot fizetett neki egy egyórás műsorért. Amy már életében legenda lett, de nem bírta feldolgozni a sikerrel járó stresszt. A 2011-es, botrányos belgrádi fellépése alkalmával 20 000 néző előtt bódultan lépett színpadra, a tömeg kifütyülte. A menedzsment lemondta a teljes európai turnét, így a Szigetre tervezett koncertet is. 2011. július 23-án londoni otthonában alkoholmérgezésben meghalt. Ő is csatlakozott a 27 évesen elhunyt sztárok csoportjához, az úgynevezett „27-esek klubjához”, Brian Joneshoz, Jimi Hendrixhez, Janis Joplinhoz, Jim Morrisonhoz és Kurt Cobainhez.

A könnyűzene állócsillaga: Cher

Egyszerűen hihetetlen, hogy Cher, az Oscar-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai énekesnő és színésznő már betöltötte a 72. életévét. A lassan hat évtizede színpadon lévő, örökifjú művésznő a beatkorszakban kezdte az egyedülálló pályáját a későbbi férje, Sonny Bono oldalán. A Sonny és Cher duó sikerét jellemzi, hogy az I Got You Babe című slágerükkel még a The Beatlest is letaszították az angliai slágerlisták éléről. Valódi hippiként öltöztek, imádták a farmert, a csíkos felsőket, a szőrmét és a vastag talpú cipőket. Ahogy nőtt az énekesnő népszerűsége, úgy változott az öltözködési stílusa is. Mindig kínosan ügyelt a karcsúságára, ezért a nőies darabok is kitűnően mutattak rajta. Kedvenc divattervezője Bob Mackie lett, a Holdkórosok című filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is a designer egyik feltűnő ruhakölteményében vette át. Színpadi jelmezei azonban sokszor átlépték a jó ízlés határát, hatalmas fejdíszekkel, talpig flitterben vagy éppen meghökkentően sokat mutató dresszekben jelent meg. Az 1989-es If I Could Turn Back Time című dalához készült klipjében mindössze egy leheletvékony tüllréteget és néhány fekete szalagcsíkot viselt az intim részeit eltakarva. Ez a kreáció Cher karrierjének és a kortárs viselettörténetnek is meghatározó darabjává vált. A 2017-es Billboard-gálára újra magára öltötte ezt a szexi ruhát, a 2018 őszétől, Las Vegasban futó koncertsorozatában – a Classic Cher során – ebben a kreációban is láthatjuk majd.

„Nem tudnék nem önmagam lenni, hiszen ki más lehetnék? Nem törődöm a külvilággal, és nem nézek vissza. Vagyok, aki vagyok.” – Cher

 A pop kaméleonja

Az ezerarcú David Bowie mintás zakókban, fénylő bomberdzsekikben és élénkvörös hajjal hódította meg a világot. Zenei újításait külsejének és személyiségének különféle oldalairól megközelítve tudta mindig az érdeklődés középpontjában tartani. Szinte minden későbbi zenészre hatással volt, mivel a pszichedelikus rock, a glam rock, a soul, a funky, az avantgard jazz és az R’n’B vonalon is képes volt maradandót alkotni. 1967-ben jelent meg az első nagylemeze, 1970-ben John Lennonnal dolgozott. Fellépésein és lemezborítóin gyakran viselt női ruhát, hirdette a szexuális szabadosságot, 1976-ban a Playboynak vallott biszexualitásáról. „Nem zavart, hogy az emberek tudják rólam, hogy biszexuális vagyok. De nem akartam, hogy velem vitessék a zászlót, hogy bármely csoportnak a képviselője legyek” – nyilatkozta egy interjúban 2002-ben.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin POPSZAKMA című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Szétárad a szánkban a gyógynövény

Következő cikk

Felvágós kabriók a nyári fesztiválszezonra