Home»Insider»Karrierváltás – korhatárok nélkül!

Karrierváltás – korhatárok nélkül!

9
Shares
Pinterest Google+

A gyors ütemben fejlődő technológia mellett sokan érzik úgy, hogy elavult a szakmájuk, és váltani szeretnének. Vagy kimerültek a multik világában, és teljesen eltérő szakmát választanának. A Coworkid Alapítvány és a Coca-Cola Magyarország #énjövőm programja lehetőséget nyújt a korhatárok nélküli karrierváltásra.

Van esély az átképzésre

Ma már egy munkavállaló átlagban három évnél alig tölt el hosszabb időt a munkahelyén. A nők esetében jóval gyakoribb, hogy szakmaváltásra kényszerülnek; legtöbbször akkor kell pályát módosítaniuk, amikor a szülési szabadság után szembesülnek azzal, hogy a korábbi szaktudásuk már nem keresett a piacon. Az #énjövőm program és partnerei fontosnak tartják, hogy javítsák a kisgyermekes szülők munkába való visszatérési esélyeit és munkaerőpiaci reintegrációját, így egy karriernap keretében megvizsgálták a képzési és toborzási oldalról is a célcsoport jelenlegi lehetőségeit. A toborzási oldal képviselői arról számoltak be, hogy az IT Java-fejlesztő, szoftverfejlesztő, programozó, értékesítő és értékesítő vezető azok a pozíciók, amelyeket a leggyakrabban meghirdetnek náluk a vállalatok. De meglepődnénk például azon is, hogy hány nő jelentkezik targoncavezető-képzésre.

A Perfekt vezérigazgatója, Szepessy Hajnalka szerint a mai munkaerőpiaci helyzet nem is annyira az egyéneket, hanem a munkáltatókat ösztönzi tanulásra. A kutatások szerint ugyanis a munkaerő-megtartás és a munkavállalói motiváció ma már sokkal inkább a fejlődési, továbbtanulási, feljebbjutási lehetőségekben rejlik, mintsem például a pénzbeli juttatások mértékében. „Tapasztalataink szerint Magyarországon az emberek akár ötven kilométert is utaznak, csakhogy egy közösségben, csoportosan tanuljanak; hiába a sok online tanfolyam. Pedig a kutatások szerint tizenöt perc önálló online tanulás sokszor hatékonyabb, mint negyvenöt perc csoportban” – magyarázza Szepessy.
Benedek Máté, a Green Fox Academy marketing- és kommunikációs vezetője azt emelte ki, hogy mindamellett, hogy a megfelelő energiabefektetéssel bármilyen szakma elsajátítható, akár otthonról is, a képzőintézmények és a munkahelyi tanulás legfontosabb hozzáadott értéke a gyakorlat, valamint az elméleti tudás élethelyzetben való alkalmazása.

Családbarát munkahelyek előnyben!

A karriernap meghívott szakértői 90%-ban kisgyermekes szülők voltak, így mindannyian releváns és személyes tapasztalattal tudtak nyilatkozni arról, hogy hogyan egyeztethető össze a szakmai kiteljesedésük a családalapítással. A HR Partner Consulting projektmenedzserének tapasztalata szerint a családbarát szemléletben nincs különbség a multinacionális vállalatok és a magyar kis- és középvállalkozások között. „A multiknál az infrastrukturális és szervezeti keretek teszik lehetővé a rugalmasságot, például a munkahelyi gyerekfelügyelet vagy az alapértelmezett home office napok. A kkv-k pedig még nem feledkeztek meg emberi mivoltukról, ezért tudnak megértően, empátiával közelíteni a kisgyerekes szülőkhöz.”A rugalmas és családbarát munkahelyet kereső, és karrierváltásban gondolkozó kisgyermekes szülőknek három tippel szolgáltak a karriernap toborzási szekciójának képviselői: gondolkozzunk szabadúszói szemlélettel akár projektalapú munkavégzésben, nézzünk szét, hogy milyen platformbizniszbe tudunk bekapcsolódni, hiszen ilyen platformok már szinte minden szakterületen jelen vannak, egyszerű csatlakozási lehetőséget kínálnak, és kis erőbefektetéssel akár főállás vagy kisgyermek mellett is elkezdhetők, végül pedig ne féljünk jelentkezni teljes munkaidős állásra akkor sem, ha igazából részmunkaidőben szeretnénk elhelyezkedni. A tapasztalatok alapján ugyanis meglepően pozitív a reakció még a kis- és középvállalkozások részéről is, akik gyakran nyitottak annak kipróbálására, hogy hat órában is működőképes-e a nyolcórásnak szánt pozíció. „Érdemes az állásinterjún őszintén beszélgetni az igényekről, még akkor is, ha a kiírás nem feltétlenül egyezik az általunk preferált feltételekkel” – bátorít Csanda Gergely, a Talentuno marketingigazgatója.

A HR-esek tapasztalata szerint álláskeresőként a legfontosabb, hogy kellő önismerettel rendelkezzünk, definiálni tudjuk, kik vagyunk, és milyen munícióink vannak, és mindez társuljon egy tudatos tervezéssel, annak vizionálásával: például hogy pontosan mivel foglalkozunk egy munkanapon, hogyan néz ki a munkakörnyezetünk, vagy mivel járunk munkába. Csanda Gergely szerint ennek a tudatosságnak viszont nagyon ellenhat a munkaerőpiac azonnalisága és instant változásai: „Ma már nem tervezünk három-öt évre, azt sem tudjuk, mi lesz három hónap múlva. A rövid távú lehetőségekért tapasztalatom alapján az emberek akár azonnal feladják a hosszú távú céljaikat.”

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin PÁLYAVÁLTÓK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Viszlát, banán!

Következő cikk

A drámaírás „külső és belső kényszer”