Home»First Class»„Imádom a munkám és a márkáinkat” – Interjú Niklós Lászlóval, a társaság hazai vezetőjével

„Imádom a munkám és a márkáinkat” – Interjú Niklós Lászlóval, a társaság hazai vezetőjével

1
Shares
Pinterest Google+

Belegondolni is nehéz, hogy a The Coca-Cola Company hány milliárd szomjazó állampolgárt elégít ki nap mint nap. Niklós László értékesítési gyakornokból lett a Coca-Cola Magyarország Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, így a világ egyik legemblematikusabb márkájának magyarországi első embere is. Műanyagszennyezésről, egészségtudatosabb életmódról, marketingről és a konkurenciáról beszélgettünk vele, valamint megkérdeztük azt is, hogy mennyire kell tartanunk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékektől.

A cukros vagy a cukormentes üdítőket szereti?
Mindig a hangulatomtól függ, iszom ilyet is, olyat is, a mai kedvencem a Coca-Cola zero.

 A vállalat a 125 éves történetében egyedülálló módon alkoholos üdítőitalt dobott piacra Japánban, amelynek célcsoportja elsősorban a tinilányok, és amelynek terjesztését a társaság nem tervezi a szigetországon kívül. Önnek van arra lehetősége, hogy hozzájusson a Coca-Cola márka több száz olyan árucikkéhez, amelyeket nem forgalmaz a társaság Magyarországon?
Ha olyanra vágyom, ami itthon nem kapható, különleges importélelmiszerek kereskedelmével foglalkozó üzletekbe megyek, szerencsére egyre több ilyen van a városban, és jól felismerték, hogy a magyarok nyitottak erre. Ezeknek a boltoknak a kínálatában előfordulhatnak külföldről származó Coca-Cola-termékek is. Persze ha valamilyen terméket Magyarországon is készülünk bevezetni, lehetőségem van előbb megkóstolni, minthogy a boltok polcaira kerüljön. De ha nyaralni megyek, szívesen kipróbálom az adott helyen népszerű, de nálunk nem ismert termékeinket. Viszont általában azért elvagyok a hazai kínálattal, hiszen a Coca-Cola Magyarország portfóliója összesen 94 terméket kínál 201 különböző kiszerelésben és 18 méretben, ez elég szokott lenni. (nevet)

 A Millward Brown 2018-as BrandZ top 100-as listáján a Coca-Cola a 14. márka, közvetlenül a Marlboro után, így tulajdonképpen a második legértékesebb FMCG-vállalat. (Az FMCG az angol „fast moving consumer goods” rövidítése, magyarul nagyjából „gyorsan forgó fogyasztási cikkek”.) Hogyan kezeli az önre nehezedő nyomást?
Úgy, hogy

imádom a munkám és a márkáinkat.

A Coca-Cola igazi love brand, amit nemcsak a fogyasztók éreznek így, hanem mi is, akik ennek a márkának és vállalatának az építésén dolgozunk. Ez mindig ad elég energiát a kihívásokkal telibb időszakokban, ugyanakkor nagy a kohéziós ereje is. Ebből következik, hogy fantasztikus csapattal dolgozom, akikre mindig mindenben számíthatok, nélkülük nem menne.

 Hogyan tud kikapcsolódni?
Iszom egy Coca-Colát. (nevet) Igyekszem fenntartani a munka-magánélet egyensúlyát, és ha épp nem dolgozom, a családommal vagyok vagy sportolok.

Körülbelül 20 éve dolgozik a Coca-Colánál. Mi volt az első feladat, amelyet önre bíztak?
A főiskola után közvetlenül értékesítési gyakornoknak jelentkeztem a palackozópartnerünkhöz, a Coca-Cola Hellenichez.

Márkamenedzsere volt a Cola Lightnak és a Kinleynek, közreműködött a Cola zero bevezetésében. Melyik megbízatását élvezte a legjobban, és miért?
Erre kétségkívül a mostani munkám a válasz, olyan mértékű változáson megyünk keresztül, amely a vállalat jövőjét hosszú távon meghatározza. Új kategóriákba lépünk be, új márkákat vezetünk be, amelyek egyrészt a teljes italkategóriát lefedik, másrészt, és ami a legfontosabb, a gyorsan változó, legszélesebb fogyasztói igényekre nyújt alternatívát. Legyen az a citromos Coca-Cola zero vagy a szója-, mandula-, zab-, rizs- és kókuszitalunk, az AdeZ.

 Dolgozott a Nestea kereskedelmi és marketingvezetőjeként, a közép- és dél-európai régióért, valamint az orosz piacért felelt. Hogyan érintette, amikor a társaság szerződést bontott a Nestlével?
A Nestlével közös vegyesvállalatunk – a Beverage Partners Worldwide, ahol korábban én is dolgoztam – egy regionális együttműködés volt. A jegestea kategória egy fontos, növekvő szegmens. A The Coca-Cola Companynak van egy saját, több mint egymilliárd dollár forgalmú teamárkája, a Fuzetea, idén ezt bevezettük számos európai piacra, így Magyarországra is. Ennek a növekedését örömmel támogatom, ugyanakkor a Nestea márka egy licencszerződéssel még mindig a portfóliónk része, fontos szerepet játszik a kategória kettős márkastratégiájában.

 A szétválást azzal magyarázták, hogy egyre nagyobb kihívást jelent a globális üdítőital-piacon a konkurens Lipton, valamint hogy amúgy is komoly változásokon megy át a szegmens. Ugyanakkor ez még önmagában nem magyarázat a szerződésbontásra. Miben nem értett egyet a két társaság, hogy így alakult?
A közös vegyesvállalatunk nagyot nőtt az elmúlt 15 év során. Ugyanakkor úgy hisszük, itt az ideje, hogy a The Coca-Cola Company (TCCC) növelje jelenlétét a teamárkák piacán. A TCCC és a Coca-Cola Hellenic többszörösen bizonyított innovációs és márkaépítő képessége, valamint piaci jártassága a biztosíték arra, hogy e lépés révén növelni tudjuk portfóliónk értékét, és új lehetőségekhez juthatunk ennek a gyorsan növekvő kategóriának a segítségével.

A Fuzetea-nek van egy hazai kihívója is, a XIXO, amely folyamatosan erősödik. Mindezek tükrében milyennek ítéli meg a hazai jegestea-, illetve üdítőital-piacot?
A vásárlókra egyre inkább jellemző, hogy tudatosan odafigyelnek életmódjukra és táplálkozásukra. Az új termékkel a The Coca-Cola Company egyre több olyan italt nyújt a fogyasztóknak, amely megfelel a változó igényeiknek és vágyaiknak, beleértve az alacsony cukortartalmú és a teljesen cukormentes variációkat a legkülönfélébb kategóriákban, és ezeket a fogyasztók számára legkényelmesebb kiszerelésekben és helyeken értékesíti. Végre nem kell a kontinensünkön túlra utazni, ha valami egészen új teaélményre vágyunk. Az új ice tea-inkkel a megváltozott igényekre reagálunk, és bízunk benne, hogy Magyarországon is gyorsan a tudatos életmód részévé válik fogyasztóink körében. Az eddigi visszajelzések azt mutatják, hogy ez jól sikerült, és tényleg eltaláltuk, mire van szükségük az embereknek szomjuk oltásához és ahhoz, hogy meglepő ízkombinációjú jegesteáink segítségével megélhessenek egy kis saját magukra fordított időt.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin VEZETŐK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Életeket megváltoztató podcast

Következő cikk

Vezetési kultúra a kkv-knál