Home»Lifestyle»A nő mint a divatvilág első számú múzsája

A nő mint a divatvilág első számú múzsája

2
Shares
Pinterest Google+

Napjainkban már nemcsak a szerető feleség, a gondoskodó családanya, a példás háziasszony és a megbízható barátnő feladatkörében kell helyt állniuk, hanem kiváló munkaerőnek, vezetőnek, politikusnak is kell lenniük. A következő összeállításunkban olyan divatházakat mutatunk be, amelyek a kifinomultság és az időtlen női szépség elsöprő erejéből építkezve esztétikus kollekciókkal hódítják meg a világot.

Ahogyan a történelem változik, úgy változik az ízlés és a szépségideál is. Egy-egy korszak tárgyi vagy éppen írásos emlékeiből megdöbbentő, szomorú vagy éppen lélekemelő lenyomatokat találhatunk a nők társadalomban betöltött szerepéről. A kiszolgáltatottság, a mellőzöttség, az örök második pozíciója mellett felbukkantak a harcos amazonok, a máglyahalállal szembenéző, önfeláldozó nők, na meg a férfiakat fondorlatosan irányító, magabiztos egyéniségek is.

A fennmaradt dokumentumok alapján jól látható, hogy egyik korban sem volt könnyű nőnek lenni, még akkor sem, ha valaki éppen egy tehetős vagy befolyásos család leánygyermekeként látta meg a napvilágot. Az ókori Egyiptom és Róma, a puritán középkor, a reneszánsz is mostohán bánt a lányokkal és asszonyokkal, a barokk féktelensége és hedonizmusa másodrendű pozícióban tartotta őket. Az iparosodás, a gazdasági fejlődés sokat változtatott a helyzetükön, az önálló karrierépítés lehetősége, az egyenjogúságért való küzdelem, a szavazati jog megszerzése és a feminista mozgalmak elindulása mind-mind reményt adtak egy szebb jövőhöz.

A nők mindig is okosak, szépek és magabiztosak voltak, az intuícióikkal és a mindent elsöprő energiáikkal az emberiség fejlődését segítették. Némelyik korban a túláradó szexualitásukkal és a telt idomaikkal, máskor a törékeny alkatukkal és a kifinomult eleganciájukkal váltak ideálokká. A művészetben a szépség és a szerelem megtestesítőiként bukkantak fel, a valaha élt legnagyobb festők, szobrászok, építészek, írók, zeneszerzők és divattervezők egy-egy valós vagy elérhetetlen nőkép – ha úgy tetszik, akkor egy múzsa – köré komplett életműveket húztak fel. 

A XXI. század fejlett országaiban az úgynevezett „valódi nő” került előtérbe, aki a férfi egyenrangú társa – szellemi, anyagi, szociális és szexuális értelemben is –, önálló karriert épít, odaadó családanya, normál testalkatú – nem szégyelli a pluszkilóit –, emellett nyitott a világra, szókimondó, szexi és stílusos egyszerre. Ők a modern kor múzsái. Köztünk élnek, ránk mosolyognak a pénztárnál, leülnek mellénk a villamoson, megoldják a problémáinkat a telefonos ügyfélszolgálaton. Lányok és asszonyok, anyukák és nagymamák, a valódi nők. Valóságos nőerőművek.

Romantikus séta a Villa Valentina kertjében

A modern és kozmopolita nő inspirálja a libanoni Azzi & Osta tervezőpárosát, akik a magas művészi színvonalon kivitelezett ruhakölteményeikkel az unalmas hétköznapokból kiemelve, királynői magasságokba repítik a megrendelőiket. George Azzi és Assaad Osta 2020-as tavasz–nyári ready-to-wear kollekcióját a mediterrán tájak szépsége, a romantikus tengerparti naplemente és a szerelemtől megrészegült esték ihlették. 

Az intrikáktól és a szenvedélyes érzelmektől sem mentes Villa Valentina titkokkal teli kertjében fotózták a sikkes és nőies kreációkat. A Côte d’Azur és Capri szigete között ingázó elegáns asszonyaik ezúttal egyszerű vonalvezetésű, mégis roppant rafinált díszítésű darabokat kaptak. A szabásaik a test kecses íveit követve keltek életre, a geometriai részletek, az egymásra halmozott rétegek és a márkára jellemző, strukturált sziluettek igazán emlékezetessé teszik viselőik belépőjét.

Azzi és Osta imádják felhasználni az építészetből ismert megoldásokat, így ebben a szezonban sem maradunk látványos harangruhák, libbenő köpenyek és aszimmetrikus dekoltázsok nélkül. A drámaiságot a lüktetően élénk színekkel, a ropogós ingekkel, a hatalmas fodrokkal és a végtelen tülltengerrel fokozták. A 3D-s fémszálas hímzéseik, az aprólékos gyöngydíszítéseik és a legfinomabb csipkéik haute couture magasságokba emelik ezt a mesés gyűjteményt. Ilyen, amikor az elképesztő női energiák, a jó ízlés, az esztétikum és a magas fokú szabászat közös nevezőre kerülnek.

A szexi nagyvonalúság jegyében

Egy igazán buja, titokzatos és roppant nőies couture kollekcióval lepte meg a rajongóit Alexis Mabille. A neves francia divattervező 2019 őszére egy kortól és testalkattól független, magas művészi színvonalon kidolgozott gyűjteménnyel rukkolt elő. Íme a csipkébe és selyembe zárt francia ízlés!

A párizsi divathét a tavaszi és az őszi szezonban is telis-tele van izgalmakkal. Ilyenkor a világ minden pontjáról összesereglett fashionisták, szerkesztők, írók, buyerek és hírességek a vezető márkák újdonságaira kiéhezve sietnek egyik bemutatóról a másikra. Ezen a nyáron a Moulin Rouge és az Opera között elhelyezkedő, impozáns Institut de France Fondation Dosne-Thiers palotája adott otthont Alexis Mabille prezentációjának. A 27 Place Saint Georges díszes kerítésére fekete selyemszalaggal felerősített tábla jelezte, hogy itt egy igazán nívós rendezvény zajlik. A lépcsősoron túl a tágas terembe lépve maga a tervező fogadta a vendégeket. A prezentáció során – Mabille nem ragaszkodott a kifutós bemutatóhoz – minden meghívott megcsodálhatta a francia couture elvárásainak megfelelőn készített ruhadarabokat, a különleges anyaghasználatot, a kézi varrásokat és a díszítési technikákat.

„Vissza akarok térni a couture lényegéhez, amely a tervező és az ügyfél közötti személyes kapcsolatról szól” 

– nyilatkozta a Vogue riporterének Alexis Mabille, ezzel is erősítve azt a tényt, hogy a couture nem csupán egy öncélú művészkedés, hanem egy személyre szabott, magas színvonalú szolgáltatás is.

Ahol az ügyfél igényeinek, életmódjának és testi adottságainak megfelelően alakítja ki a tervező és a szabászat a megrendelőnek legelőnyösebb kreációkat. Az exkluzivitást kihangsúlyozva a kollekciót is Tête-à-Tête-nek, szó szerinti fordításban „magánbeszélgetés”-nek nevezte el.

A Mabille-nőt 2019 őszén sem lehet korlátok közé szorítani, mert egyszerre öntudatos és határozott, ugyanakkor játékos, szexi, már-már vadóc, de mindenekelőtt roppant sikkes. A sorozat sokszínűsége és a különleges formájú sziluettjei ezt a gondolatiságot erősítik. A hosszú, karcsú ruhák romantikus fodrokat kaptak, a földet söprő köpenyei pedig arisztokratikus eleganciában keltek életre.

Mabille ruhakölteményeit pazar hímzések és gyöngyözések borítják, szexi fűzői mellett jól működnek a buja csipkék, a fénylő selymek és a titokzatosságot sugárzó hálós fejdíszek. Az építészeti formákból merítkező textilrétegei, a széles gallérjai és a rózsaszín tüllfelhői a párizsi éjszakai élet fénypontjai is lehetnek. A valódi femme fatale magával ragadó megjelenésének három összetevője gondoskodik a feledhetetlen pillanatról: a dráma, a textúrák és a csillogás. Nem számít, hogy honnan érkeztél, milyen testi adottságokkal áldott meg a természet, a lényeg, hogy mindig légy önazonos, kifinomult és lehengerlő. Ezzel pedig beragyoghatod a világot.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin NŐI ERŐK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Túlélőcsomagot állított össze a kisvállalkozásoknak a Briefly

Következő cikk

Kultikus étterem egyedi csomagolásban