Home»Kult»Ez mindannyiunk számára egy nagy örömzenélés

Ez mindannyiunk számára egy nagy örömzenélés

8
Shares
Pinterest Google+

Farkas Róbert zenész, a Budapest Bár zenekar alapítója és vezetője a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült idén márciusban, és bár a díjat személyesen nem tudta átvenni, az egész zenekar sikerének tartja az elismerést. A zenekar új albumáról, az előttük álló szezonról és arról beszélgettünk, mit tehet egy zenész, ha éppen nem tud színpadra állni.

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2020/04. számában jelent meg.

Néhány hete megkaptad a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést, mit jelent számodra egy ilyen elismerés és hol helyezkedik el ez a díj a szakmai eredményeid sorában? 

Nagyon jól esett az elismerés, hiszen legutóbb 10 évvel ezelőtt kaptam Magyar Köztársság Arany Érdemkeresztet, most pedig kitüntettek a Lovagkereszttel, amit a járvány miatt egyelőre nem tudtam átvenni, de meghatott ez az elismerés. Nagyon örülök, hogy állami szinten is figyelnek a munkánkra, hiszen mégis elsősorban a zenekar sikerének tartom ezt az elismerést.

Ahogy egy fontos díj, úgy egy lovagkereszt sem helyettesítheti ugyanakkor azt az alapvető élményt, amikor együtt kiállunk a színpadra és szórakoztatjuk a közönséget, hiszen mégiscsak az ő elismerésük a legfontosabb a számunkra.

A zenekarból többen részesültetek már hasonló kitüntetésben.

Így igaz. 10 évvel ezelőtt Kiss Tibi is megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, Lovasi András pedig 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét, és ne feledjük, hogy 2010-ben pedig átvehette a Kossuth-díjat; ezek mind nagyon fontos elismerések. 

Három év után új lemezzel jelentkeztetek Ha megtehetnéd címmel, ám a lemezbemutató koncertre már nem kerülhetett sor. 

Sajnos a lemezbemutató koncert most elmaradt, későbbre halasztottok, és bár a közönség nem tud velünk személyesen találkozni, annak azért nagyon örülünk, hogy mégis megjelent egy friss anyagunk, amit digitálisan el tudunk juttatni a számukra. Igyekszem a dolgok jó oldalát nézni, hiszen kaptunk rengeteg pozitív visszajelzést, hogy a legjobbkor jött, „úgy kell most, mint egy falat kenyér”, hogy főzés közben táncolnak rá, és hasonló, nagyon jó visszajelzések érkeztek. 


Ez a 8. lemezetek, mit érdemes tudni az albumról? 

A jubileumi évünkben, három évvel ezelőtt két lemezünk is megjelent, egy Best of Budapest Bár duplalemez és a Budapest című albumunk, amin nagy örömünkre Presser Gábor volt a vendégművész-előadó. Azóta nem jelent meg új anyag, de nagyon sok új dalt hallhatott tőlünk a közönség a koncerteken. A most megjelent új albumot a szerelem és a vágy téma köré fűztük fel és úgy válogattuk a dalokat, hogy ebbe a témakörbe illeszkedjenek. Ez egy kimeríthetetlen forrás, mégis 14 dal szerepel az albumon, ami között 4 az teljesen új, saját szerzemény. Lovasi András írta a címadó dalt Ha megtehetnéd címmel, és Szűcs Krisztián, Frenk és Keleti András írták a további dalokat. 

Te döntöd el, hogy mikor jelentkezzen a zenekar új albummal? 

Andival (Gáncs Andrea – a szerk.), aki a zenekar menedzsere és nem mellesleg a feleségem együtt tűzzük ki, hogy mikorra szeretnénk egy új albumot. Mivel nagyon sokszínű a csapat, nem egy szerző van, mindig kell egy témakör, ami köré szerveződnek a dalok. Miután kitaláljuk a témakört, összeül a csapat és mindenki elkezd azon gondolkodni, hogyan tud kapcsolódni az adott lemeztémához.

Természetesen nem kell, hogy mindenki saját ötlettel, dallal rukkoljon elő, hiszen a Budapest Bár alapvetően feldolgozásokat játszik, és éppen ezért nagyon fontos, hogy minden albumon szerepeljenek régi dalok.

Mégis nagyon örülök, amikor egy új dal is szerepet kap, ahogy a jelenlegi albumon a már említett címadó dalt is Lovasi Andris írta. Tóth Vera két éve került be a zenekarba, és ez az első alkalom, hogy albumon is szerepel – két dalt is énekel, ami a repertoárunk része. Ilyen a Pillangó és a Szerelemhez nem kell szépség. Sokszor hallhatta a közönség tőlünk Kiss Tibi előadásában a Sweet Dreams című dalt, és ahogy Vera bekerült a zenekarba Tibivel rögtön duettben énekelték, úgyhogy ez a szám is hallható az albumon. Németh Juci is két dallal szerepel az albumon – hiszen a két közönségkedvenc közül nem tudtam választani. (Nevet)

Nagyon régóta játsszuk vele a Jaj nekem című dalt, ami témájában is nagyon ideillik, és egy gyönyörű lírai dal, a Szemedben ottmaradt egy könnycsepp szintén szerepel az albumon. De van még két Kaláka feldolgozás is az albumon – összességében nagyon izgalmas lemezt készítettünk.  

Videoklip is dukált volna a lemezhez? 

Ebben a hónapban szerettünk volna egy videoklipet készíteni, sőt, mivel 4 új dalunk van, így felmerült, hogy akár két klipet és készítünk. Ahogy erre lehetőségünk nyílik, sort is kerítünk majd rá. 

Július 9-én az 1000., jubileumi koncerteteket adtátok volna a Budapest Parkban. Mit lehet tudni erről az eseményről? 

A Budapest Parkban a jelenlegi helyez miatt több koncert is elmarad, hiszen csúszni fog a szezonindulás. Mi még bízunk abban, hogy júliusban megtarthatjuk, de ha nem, akkor a mi koncertünk is szeptemberre halasztódik, már megvan a tartalék időpont. Ennek nagy a jelentősége számunkra, hiszen ez lenne az 1000. közös fellépésünk, ami igazán szép mérföldkő a zenekar életében.

Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy azóta, hogy az elmaradt lemezbemutató koncertünket tartottuk volna összesen három koncertünk maradt csak el. A zenekar eredetileg is két hónapos pihenőt tartott volna március közepétől május közepéig, ezért számunkra ez a jelenlegi helyzet nem okoz egyelőre komoly fennakadást. De a májusi koncertjeink már sajnos biztos elmaradnak, vagy későbbre halasztódnak.

Koncertek hiányában mivel szórakoztatjátok még a közönséget? 

Tavaly nyáron a szintén a Budapest Parkban volt egy gigantikus, három órás nagykoncertünk. Ezt a koncertet sok kamerával, profin felvettük, és most minden hétvégén folyamatosan feltöltünk három dalt, amit a közönség megtekinthet. Úgy döntöttünk, hogy nem vágunk bele a karanténos-házikonceretezős megoldásba két okból is: a közönség azért jár a koncertjeinkre, mert megszokta a minőséget és azt a közösségi élményt, amit egy koncertünktől kap. Ezt nem helyettesíti egy barkács video a kanapéról. Másrészt sokan vagyunk, és fontosnak tartom a rendeletek, óvintézkedések betartását, és természetesen a zenésztársaim egészségét is tiszteletben tartom Ezért inkább azt mondtam, hogy minél kevesebb érintkezéssel próbáljunk valamit kínálni a közönségnek ebben az időszakban is. 


Mit gondolsz, mikorra rendeződhet a helyzet? 

Az látszik vagy azt remélem, hogy május hónap közepére több minden is beindulhat az iskoláktól a gazdasági szereplőkön, nagy gyártó cégeken át. Szerintem onnantól még pár hónappal érdemes számolni, mire a kulturális élet is újra indul, hiszen ez volt a legelső, ami érthető okokból leállt. De reménykedem abban, hogy talán júliusban vagy augusztusban már tudunk koncerteket tartani és azt is remélem, hogy az emberek örömmel jönnek majd a koncertjeinkre. Reméljük, az év második felében be tudjuk pótolni az elmaradt közös élményeket. 

Mit tehet a zenész, ha nem koncertezhet ráadásul egy ilyen fontos időszakban, mint a nyárelő időszaka, amikor nyitnak a szabadtéri helyek, majd következik a fesztiválszezon? 

Érdekes helyzetben vagyok, hiszen tavaly év végén a cimbalmosunkkal, Farkas Mihállyal arról beszélgettünk, hogy ha esetleg úgy alakulna az életünk, hogy kevesebb lenne a zenélési lehetőség, mennyire fontos lehet a több lábon állás. Ezért létrehoztunk egy kft-t, egy generálkivitelező vállalkozást Farkas és Róbert néven. Onnan jött az ötlet, hogy Misi is a sokadik lakását újítja föl, hiszen jöttek a gyerekek, és mindig egy kicsivel nagyobba költözött, és jelen pillanatban én is házfelújításban vagyok, hiszen vettünk egy kis kertes házat, amit át kell alakítani; ebben a pillanatban is itt tevékenykedem. (Nevet)

Tehát az időnk nagy részét most ez teszi ki; a belvárosban is újítunk fel egy lakást, nemrég adtunk át egy másikat, vagyis bízunk abban, ha jól csináljuk, ez is beindul. De természetesen a zene is ugyanúgy napirenden van, hiszen egy zenész, ha nem is koncertezik, azért gyakorolnia minden nap kell, és hát jól is esik, valljuk meg őszintén. 

A Budapest Bár az albumok és koncertek mellett sok színházi projektben is részt vett eddig is. Van most kilátásban hasonló kezdeményezés? 

Az volt a terv, hogy nyáron bemutatunk egy elég különleges színházi, zenei előadást, reméljük, ez nem hiúsul meg teljesen. Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című művéből készül egy koncertszínházi előadás  a TRIP hajó csapatával együtt. A rendező Keresztes Tamás lesz, akivel már régóta együtt dolgozunk, hiszen például a tavalyi karácsonyi koncertünket is ő rendezte. Szűcs Krisztián írja a zenét, a dalokat, együttműködve a rendezővel és a dramaturggal. A Budapest Báré a hangszerelés feladata és élőben fogunk játszani az előadás alatt.

A darab egyik főszereplője Mikó István lesz, aki régi kedvencünk.

Az egész előadás egy izgalmas, mondhatnám kísérletező műfajú dolog lesz, amolyan képregény- koncetszínház, ahol a zenén keresztül halad előre és bomlik ki a történet. A munkát már a jövő hónapban megkezdjük.

1000. jubileumi koncert, 8. album, lovagkeresztek, érdemrendek…gondoltad volna 2007-ben, amikor kitaláltad és életre hívtad a Budapest Bár-t, hogy ennyire sikeres ötletet álmodsz meg? 

2007-ben, amikor felkértem a művészeket, tényleg azt gondoltam, hogy készítünk egy olyan albumot, ami jó alap lehet ahhoz, hogy a 2000-es években megnyíló sok-sok kávéház számára magyar zenét szolgáltasson. A fiatalok elkezdték látogatni ezeket a helyeket találkozók, beszélgetések vagy munka céljából, egyszerűen újraindítva a régi nagy presztízsű fővárosi kávéházi életet. Szerettem volna ehhez egy olyan zenei élményt nyújtani, ahol magyar zenét is lehet hallani, mert nagyon sok kávéházba belépve azt tatapasztaltam, hogy csak külföldi albumok szólnak a háttérben. 

Amikor elkészült az első lemez, rögtön dupla első lemezbemutató koncertet kellett tartanunk a Katona József Színházban. Akkora volt az érdeklődés, hogy azt követően egyszerűen sorra jöttek a felkérések. Mindenki nagyon lelkes volt és nagyon várta, így nem volt nehéz folytatni. De hogy ilyen sikeres lesz és nemcsak egy-két koncert lett belőle, hanem egy évtizedet is meghaladó időszak áll mögöttünk, erre azért álmomban sem gondoltam. És azt hiszem, hogy ezt a többiek nevében is mondhatom. És annak ellenére, hogy már elég hosszú ideje színpadon vagyunk, még mindig nagyon élvezzük, és tényleg azt mondhatjuk, hogy ez a zene egyszerűen kimeríthetetlen.

Nagyon élvezem, hogy ilyen színes a zenekar összeállítása, nagyon sokféle stílus találkozik, hiszen a jazztől a blueson át, az alternatív zenéktől a külföldi dalokig, a kuplék, a swingek, a rockdalok mind fellelhetők a Budapest Bár repertoárjában. Ez mindünk számára egy nagy örömzenélés.

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2020/04. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

A koronavírus megfékezésére fejleszt alkalmazást egy magyar cég

Következő cikk

Ha sok az eszkimó