Home»Startup»A koronavírus megfékezésére fejleszt alkalmazást egy magyar cég

A koronavírus megfékezésére fejleszt alkalmazást egy magyar cég

8
Shares
Pinterest Google+

Mobilalkamazást fejleszt a Visual Cortex magyar IT-csapat az Európai Unió támogatásával, amely megmondja, hogy találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt 14 napban, mikor és mennyire volt közel hozzánk az illető és mennyi ideig tartózkodtunk egymás közelében. A cég alapítóját, Werderits Krisztiánt a hatékonynak ígérkező VirusContact alkalmazás céljáról, a kockázati tényezők kivédéséről, a szerver működéséről és személyiségi jogok biztonságáról kérdeztük. 

„Vigyázzunk egymásra!”

Ha valakiről kiderül, hogy a COVID-19 vírussal fertőzött, rögtön értesíti azokat, akikkel kapcsolatba lépett, csakhogy akikkel tömegközlekedésen, utcán vagy boltban találkozott, azokat nem tudja figyelmeztetni. Az applikáció az újfajta koronavírus terjedésének kontrollálásában nyújt segítséget azáltal, hogy tudatja a felhasználóval, ha igazoltan fertőzöttel találkozott. Az alkalmazás segíthet a kockázat mérlegelésében illetve orvosok számára a fertőzés visszakövetésében.

A VirusContact a mobiltelefon Bluetooth kapcsolatát használja. A telefonon feljegyzést készít minden alkalommal, amikor a felhasználó készülékének közelében egy nem párosított Bluetooth kapcsolat fellelhető, és naplózza a másik készülék Bluetooth egyedi azonosítóját, illetve a találkozás GPS koordinátái, a készülékek távolságát és a találkozó hosszát.

„A felhasználók önkéntesen, anonim módon jelentik be saját igazolt fertőzésüket az applikáción keresztül, amit egy adatbázisban eltárolunk. Ha a felhasználó az elmúlt 14 napban fertőzött felhasználó közelében járt, erről értesítést kap, a találkozás helyének, idejének, hozzávetőleges távolságának és időtartamának megjelölésével”

– magyarázza Werderits Krisztián. 

Biztonságban az adataink védelme

Az alapító kiemelte, az anonimitás és adatvédelem szempontjából fontos, hogy a találkozókat csak a felhasználók telefonjain tárolják. A szerver időről időre, titkosított csomagokban kiküldi a felhasználók készülékeire a fertőzött felhasználók készülékeinek azonosítóját. Ezután ellenőrzi az alkalmazás, hogy a naplózott találkozások során a másik fél fertőzött volt-e. Ha igen, a felhasználó értesítést kap a már említett adatokról.

„Kezdetben olyan verziót akartunk, ami összegyűjti az adatokat és tudományos kutatásokra is alkalmas, de ez személyiségjogi akadályokat vet fel, illetve az alkalmazás hatékonyságát nagyban csökkentené az, hogy kevesebben telepítenék azt éppen emiatt. Ezt kellett mérlegelnünk, mert az elsődleges cél az lenne, hogy minél többen használják az alkalmazást, ebben az esetben még a tudományos célokat is felülírhatja”

– fejtette ki az alapító. 

„Ez nem csak az én véleményem, hanem megkeresett az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézettől Dr. Garamszegi Lázsló Zsolt virológus, hogy támogatja az ötletet, és abban maradtunk, hogy a tudományos célokra alkalmas applikáció egy külön alkalmazás kell legyen – tette hozzá.

A fiatal fejlesztőknek azt a szempontot is figyelembe kell venniük, hogy pánikot okozhat az alkalmazás. „Ha valaki kap egy ilyen értesítést, mi rögtön felhívjuk a figyelmét, hogy mi a teendő ilyenkor. Nem jelenti azt, hogy megfertőződött, csak idézze fel a találkozást, mennyire járt a közelében az illető személyhez, és ennek alapján mérlegelje a kockázatot, és döntse el, szükséges-e orvoshoz fordulnia. Ezek után, ha azt érjük el, hogy az illető önmagára potenciális fertőzöttként tekint, és csökkenti a szociális érintkezések számát, inkább otthon marad, az már egy pozitív eredmény.”

Kockázati tényezők lehetnek a trollok is, akik pánikkeltés céljából mondják magukat fertőzöttnek. A fejlesztés során ez a kérdés is felmerült, de Krisztián szerint ez semmiképp nem borítaná meg a rendszert, hiszen a hamis bejelentések azokhoz jutnak el, akikkel ők találkoztak, és nem valószínű, hogy a gimnazista fiatalok most rengeteg emberre találkoznának. „Emellett felhívjuk a figyelmüket, hogy a rémhírterjesztés bűncselekmény.

Egyébként ennek most is megvannak a csatornái, ha valaki ezzel akar szórakozni, hiszen bármikor felhívhatja az Szent László kórházat.” Volt egy olyan verzió is, amiben az orvos hagyta volna jóvá a fertőzöttet külön alkalmazással: a beteg applikációs QR kódjának leolvasásával. Ez növelhette volna a bizalmat az applikációban, csakhogy ez extra adminisztrációs terhet róhat az orvosokra, amire most egyáltalán nincs szükségük, ezért egyelőre elvetették.

Az alkalmazás csak úgy tud hatékonyan működni, ha minél többen használják, ennek érdekében egy minél hitelesebb, kormányok fölött álló, nem lokális szervnek kellene majd kiadni. „Pillanatnyilag az Európai Unió az, aki biztosított arról, hogy ha szállítjuk a megoldást, akkor ők ezt terjeszteni fogják az EU égisze alatt. Android eszközökön már működik az applikáció, az iPhone-nál van még egy technikai probléma, amit igyekeznek kiküszöbölni.

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2020/04. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

„Elképzelhető, hogy az egész szezont bebukjuk!”

Következő cikk

Ez mindannyiunk számára egy nagy örömzenélés