Home»Lifestyle»Ökotudatosság csomagolásmentesen – Ligeti Bolt

Ökotudatosság csomagolásmentesen – Ligeti Bolt

1
Shares
Pinterest Google+

Ritkán gondolunk bele, hogy a mindennapok során mennyi hulladékot termelünk – Sipos Melinda úgy véli, ezen ideje változtatni, és megálmodta a csomagolásmentes üzletet. A Ligeti Boltban gabonaféléket, liszteket, hüvelyeseket, magvakat, aszalványokat, teákat, fűszereket vásárolhatunk kimérve, visszaváltható üvegekben tejtermékekkel, lekvárokkal és szörpökkel is találkozhatunk, sőt kozmetikai cikkeket és tisztítószereket is beszerezhetünk.

Környezettudatosságra nevelés – elszántsággal

Sipos Melinda már több éve igyekszik tudatosan vezetni a háztartást, és figyel a bevásárlásra is. Bár a szelektív hulladékgyűjtés egyre elterjedtebb hazánkban, hosszú távon ez nem kínál megoldást arra, hogy a sok hulladéktól ne váljon egyre szennyezettebbé a bolygónk. Éppen ezért fontos, hogy ahol kivitelezhető, próbáljuk meg visszaszorítani az általunk termelt szemétmennyiséget. „Én is szelektíven gyűjtöttem a szemetet, de rájöttem, hogy ez nem elég a környezetszennyezés csökkentésére. – A csomagolásmentesség ötletét egy, a neten fellelt hasonló üzlet adta, de később a Zero Waste mozgalom egyik amerikai képviselőjének, Bea Johnsonnak Budapesten tartott előadása is nagyon inspiráló volt az akkor már boltot működtető Sipos Melinda számára. – Akkor tudatosult bennem, hogy

az élelmiszer-vásárlásból visszük haza a legtöbb hulladékot csomagolás formájában, és bár szelektáljuk, mégis egyre több van belőle”

– mondta el megkeresésünkre az üzlet tulajdonosa.

A Zero Waste mozgalom 5 R-je

Refuse = utasítsd vissza, mondj nemet!
Ez tűnhet a legegyszerűbbnek, ám a való életben mégis sokszor nehézségekbe ütközik. A feladat nagyon egyszerű: mondj nemet minden olyan dologra, amiről tudod, hogy nincs rá szükséged, és/vagy rövidesen csak szemétté válik.

Reduce = csökkentsd a mennyiséget!
Csökkentsd az általad birtokolt tárgyak mennyiségét, és csak azt tartsd meg, amire valójában szükséged van. A lomtalanítás során feleslegessé váló eszközöket eladhatod, továbbadhatod, vagy végső esetben újrahasznosíthatod.

Reuse = használd újra!
Az egyszer használatos, eldobós termékek helyett keresd a környezetbarát, hulladékmentes alternatívákat. Papírzsepi helyett textilzsepi, arclemosó vattapamacs helyett mosható pamutpárna, műanyag palack helyett saját újratölthető kulacs, műanyag szatyor helyett textilszatyor. Ide tartozik a csomagolásmentes vásárlás is.

Recycle = szelektálj!
Ennél a lépcsőfoknál nagyon fontos kiemelni két dolgot is: itt ütközik ki a legszembetűnőbben, hogy mi is a különbség hulladék és szemét között. Szemét az, ami feleslegessé vált számunkra, és már nem tudunk vele mit kezdeni, míg hulladék az, ami feleslegessé vált számunkra, de még körforgásban tartható – például a szelektív hulladékgyűjtés által. Viszont a Zero Waste elvei alapján nem megoldás az, ha a szelektív gyűjtéssel próbáljuk nyugtatni a lelkünket, mondván, így kevesebb szemetet termelünk. Mert igen, bár kevesebb szemetet termelünk, és legalább körforgásban tartjuk a megtermelt anyagokat, ez mégis csak egy csővégi megoldás.

Rot = komposztálj!
Az európai fogyasztók évente 25 millió tonna műanyag szemetet termelnek, amelynek kevesebb mint harmadát gyűjtik csak vissza újrafelhasználásra. A világ plasztikszemete nemcsak az óceánokat és tengerpartokat árasztja el, hanem ott van az ivóvízben, a levegőben, az élelmiszerekben, a bolt tulajdonosának szavaival élve lassan már „műanyagot eszünk”. Bár már vannak a környezetszennyezés visszaszorítására különböző intézkedések az Európai Unióban, például Franciaország és Olaszország teljesen betiltotta a műanyag zacskókat, Hollandia és Észtország kötelező árat írt elő rájuk, ráadásul egyre több multicég próbálja lecserélni a műanyag termékeit (például a szívószálat) papírra, Magyarországon nem tartozik a kormányzat prioritásai közé a környezetvédelem, hiszen a „zöld kérdés” önálló tárcát sem kapott. Igaz, 2015 óta működik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkársága alá tartozó Nemzeti Klímavédelmi Hatóság. A brüsszeli előírásoknak megfelelően idéntől a magyar állam is magasabb termékdíjat vet ki a műanyag tasakok egy részére, de az extravékony zacskók továbbra is ingyenesek a zöldséges-, húsos- és péksüteményes pultoknál. A Ligeti Bolt tulajdonosa szerint az egyetlen megoldás a környezetszennyezés visszaszorítására, ha egyénileg próbálunk meg változtatni a fogyasztói és vásárlási szokásainkon.

Sipos Melinda abbéli elszántsága, hogy környezettudatosságra nevelje az embereket, abból is látszik, hogy egy rosszul sikerült üzlet után is képes volt továbbmenni: az első csomagolásmentes boltot 2017 tavaszán nyitotta meg Piliscsabán, ahol nyolc hónap után, 4,5 millió forint veszteséggel kénytelen volt bezárni. A vízióját azonban nem adta fel. „Világossá vált számomra, hogy sok ökotudatos emberre van szükség ahhoz, hogy egy ilyen bolt működhessen, így Budapestre kell beköltöznöm a célközönségem eléréséhez.”

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ZÖLDÜGYEINK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

„Az írás számomra a megismerés eszköze” – Interjú Péterfy Gergely íróval

Következő cikk

„Azt hiszik, rendesek, mert a kukába dobták a szemetet”