Home»Gasztro»Rejtett gyöngyszem Zánkán – felfedeztük a Zen Gardent

Rejtett gyöngyszem Zánkán – felfedeztük a Zen Gardent

0
Shares
Pinterest Google+

Egyre többen szeretnek bele a téli, szezonon kívüli Balatonba – számukra tökéletes kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az egész évben nyitva tartó zánkai Zen Garden. Választhatunk sportolási lehetőségek, kerékpározás, szauna, masszázs vagy a közel hathektáros terület szívében kialakított, sziklákkal és növényzettel körülvett medence között. A komplexum külső vendégek számára is nyitott étterme, a Bamboo Bistro prémium színvonalú fogásokkal és csodás ételkompozíciókkal várja a látogatókat. A budapesti fine dining éttermek világából érkezett  séffel, Krasznai Norberttel és a tulajdonossal, Haraszti Zsolttal beszélgettünk. 

A zen hangulatú, tiny house-okból álló üdülőhelyet Haraszti Zsolt, a Netrisk.hu alapítója álmodta meg. A helyszínként szolgáló hathektáros, ősfás területre a Zánkai Gyermek Ifjúsági Centrum közelében talált rá, amely korábban egy vállalati üdülő része volt. Zsolt rendszeresen töltött itt időt, még télen is, és inspirálta a mesébe illő park. Sok gondolkodás és tervezés után elhatározta, hogy létrehoz egy különleges szálláshelyet és egy nagy befogadóképességű éttermet a területen.

„Régen itt vadászterület volt, nem voltak nyaralók, az állatok jöttek le a Balaton-partra inni. Ez a vadászház még viszonylag használható minőségben volt, érdemes volt felújítanunk” – mutat rá a reszort legrégebbi épületére a tulajdonos. A többi faházat le kellett bontaniuk, mert teljesen elkorhadtak és azok helyére kerültek a tiny house-ok, amelyek 100-110 fő befogadására alkalmasak. „A területnek nagyjából hat százaléka van beépítve, a jövőben még bőven fejleszthetünk, szeretnénk a férőhelyeinket megduplázni idővel.” Egyelőre még nem kutyabarát a komplexum, de a jövőre azt tervezik, hogy két-három házat átalakítanak a házi kedvenccel érkező családok számára is. 

Eggyé válva a természettel

Az építkezés hét évvel ezelőtt kezdődött. A kétszintes házikók összesen 55 négyzetméteresek, és rendelkeznek két vagy három hálószobával, így egy nyolcfős család vagy társaság is kényelmesen elfér bennük. Mindegyik házhoz tartozik egy 24 négyzetméteres, árnyékolható terasz is, amely megfelelő távolságot biztosít a szomszédos házaktól, így intimitást teremtve a vendégek számára. „Itt minden saját erőből valósult meg, egy fillér támogatás vagy pályázati pénz sincs a projektben” – mutat körbe. Az alpesi típusú házak szépen be tudtak illeszkedni a fák közé, alá, hiszen a hat hektáron rengeteg ősfa van, amik közül egyet sem vágtak ki az építkezés során.

„Ha standra kockaházakat választottunk volna, több fafaj is áldozatul esik, így utólag már úgy gondolom, hogy jobban jártunk EU-s támogatás nélkül, mert egy olyan területet alakítottunk ki, ami önmagában egyedülálló. Az ilyen típusú Balaton-parti ingatlanoknak 15-20 éve az a sorsuk, hogy hatalmas épületek kerülnek rájuk, mélygarázzsal és sok betonnal.” A partmenti nádast sem áldozták fel a panorámáért. A resort területe autómentes, így a gyerekek nyugodtan rollerezhetnek, görkorizhatnak vagy biciklizhetnek a hatalmas park aszfaltútjain. A vendégek a szálláshely parkolójában hagyják az autókat, ahonnan elektromos kisbusz szállítja őket a házakhoz, az étteremhez vagy a partra.

A hatalmas ősfás területen lehet biciklit bérelni, van teniszpálya, focipálya, kosárpálya, petangpálya, lehet tollaslabdázni sőt még elektromos kishajókat is lehet bérelni, amit kapitány nélkül bárki vezethet. Hat-hét féle keleti masszás közül választhatnak a vendégek, sőt még egy szauna is található a fürdőtó mellett, hétvégenként pedig jógára is csatlakozhatnak az ide látogatók. „Előzetes bejelentkezéssel a komplexum minden szolgáltatása elérhető külsős vendégek számára is” – tudjuk meg a tulajdonostól. 

A terület közepén található az egyik legnépszerűbb hely az étterem mellett, a fürdőtó. Itt a gyerekek is biztonságosan tudnak csobbanni, és azok is, akik nem szívesen mártóznak meg a belépésnél itt már derékig érő Balatonban. Az egyik mélyedésben, a kövek között természetes „jacuzziban” lehet lazulni. A sziklakertek és a zen-kerteket idéző növények egy kis délkelet-ázsiai hangulatot csempésznek a Balaton északi partjára. A tágas napozóterasz alatt található a szaunaház, ahol minden nap felöntéseket tartanak, a tóparti bárból pedig érkeznek a koktélok és a frissítők. „Ahol most a tó van, ott konkrétan paradicsom és paprika ültetvény volt, tehát az erdélyiek idejében ott termelték meg a zöldséget, ami a konyhára jött” – meséli Zsolt. 

Ázsiai beütésű fúziós konyha

A komplexum étterme, a Bamboo Bisztro 2019-ben nyitott, kezdetben csak a szállóvendégek számára, majd 2020-ban már olyan szintre fejlődött, hogy külsős vendégek is jöhetnek. „A legtöbb vendégünk a víz felől érkezik hozzánk. Sokan jönnek Lelléről, Szemesről, Füredről, Földvárról hajókkal, akik a túrájuk alatt megállnak egy vacsorára vagy egy ebédre. Vannak kis elektromos csónakjaink, azzal hozzuk-visszük őket” – mutat körbe Zsolt. A bisztróban több mint 300 főt tudnak kényelmesen leültetni a fűthető belső részben és az összesen 700 négyzetméteres, panorámás teraszon. A konyhát a legmodernebb berendezésekkel szerelték fel, így gördülékenyen ki tudják szolgálni a céges és családi rendezvényekre, esküvőkre, zenés vacsorákra érkező vendégeket is. 

A konyhafőnök Krasznai Norbert, aki élete első 20 évét Siófokon töltötte, majd olyan budapesti éttermek konyháit vezette, mint a Gerlóczy Kávéház, a Monk’s Bistrot vagy a Société Bisztró, és zsűrizett a Bocuse d’Or szakácsverseny hazai döntőjén is. Számára a zánkai resort visszatérést jelent a Balatonhoz. A fine dining világát most balatoni, egyszerű, de prémium kategóriás bisztrókonyhára cserélte, ahol szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozik. A beszállítói között szerepel a Vászolyi Sajtmanufaktúra vagy a mikrozöldségeket termesztő Organikáli farm is, a lazacpisztráng pedig a tapolcai telepről érezik. „A hagyományos európai bisztrókonyha mellett egy-két ázsiai étel is bejött, és ez tetszett a vendégeknek”. Ilyen volt a pholeves, az ázsiai csirke és általában a táblás ajánlatok között is megjelenik egy-két ázsiai fogás.

„Maga az étlap viszonylag szűk kínálatú, általában egy-másfél havonta változtatjuk, és mindig van 4-6 étel a táblán, ami nyilván a szezonalitásnak megfelelően változik, illetve itt tudjuk kipróbálni az új ételeinket, hogy tetszik-e a vendégeinknek” – mutatja Zsolt a kínálatot. A bisztróhoz tartozik egy grillező rész is, ahol barbecue és grillpartikat szoktak szervezni. 

„Amellett, hogy mindig friss alapanyagokkal dolgozunk, figyelünk a szezonalitásra, illetve szem előtt tartjuk az egészségügyi problémával élőknek az igényeit, ami azt jelenti, hogy glutén és laktózmentes ételeket készítünk. A vegánoknak is van külön kínálatunk előételben, levesben, főételben és desszertben is. Általában a desszertjeink nem tartalmaznak cukrot, lisztet és tejterméket sem” – mondja Krasznai Norbert konyhafőnök. Vannak olyan ételek, amiket a hely adottsága miatt tartaniuk kell, mert folyamatosan keresik a vendégeik.Ezek többek között a pholeves és a túrógombóc. A konyha ázsiai jellegű, a szója és a különböző ázsiai fűszerek mind megjelennek az ételekben. „Próbáltunk zen hangulatot idézni a bambuszokkal, ami az egész környéket körülöleli, ezért is kapta a Bamboo elnevezést a bisztró.”

Előző cikk

Nem mindenkinek szabad vezetővé válni

Következő cikk

Kulturális menedék - Dante Közösségi Alkotótér