Home»Gasztro»AMERIKA MAGYAROSAN – A ZING BURGER

AMERIKA MAGYAROSAN – A ZING BURGER

10
Shares
Pinterest Google+

Mekis sajtburesz olajban ázott krumplival ide vagy oda – hamburgert készíteni menő, főleg, ha szívvel-lélekkel csinálják. Bármilyen furcsa, egy burgert jól is el lehet készíteni, és létezik igazi marhahús is – no meg valódi alapanyagok. A Széll Kálmán téri McDonald’s és KFC között nemrég nyílt meg a Zing Burger – hogy létrehozzon valami igazán jót.

ÁTOK ÜL EGY ÜZLETHELYISÉGEN

Nehéz dolga volt mindig is a Margit körút 105. szám alatt található üzlethelyiségnek – a McDonald’s közvetlen szomszédjában.

Volt már itt turkáló, pitabár, fitneszétterem, főzelékbár, és all you can eat étterem is, de egyik sem bírta sokáig.

Néhány év után mindig azt lehetett látni, hogy az üzletet éppen átalakítják, építik, hogy valami új étteremnek adjon helyet – ami úgysem fog sokáig működni. Talán a közvetlen szomszédban (vagyis szomszédokban, mert a Dékán utca túloldalán néhány éve KFC nyílt) lévő konkurencia miatt is szurkolok mindig az adott üzletnek. Mostanában különösen, hiszen ez a konkurencia talán most sokkal jobban érezhető, mint valaha – nemrég megnyílt a Zing Burger, ami hamburgerező és bár is egyben. A Zing – rövidítsük csak így – nem a volt Moszkva téren nyílt először, hanem a Király utca 60. szám alatt, a Teréz körúton. Sőt, azóta a Nádor utcában, az ELTE Budai campusán és az Allée bevásárlóközpontnál is megtalálhatóak. A Gozsdu Udvarban pedig egy úgynevezett Zing Truck – vagyis egy kisebb teherautó – áll, hogy kiszolgálja az arra járó éhezőket.

A Zing hangzásával ellentétben nem egy kínai étterem, hanem egy streetfood-hálózat,

amely eleinte rendezvényeken, fesztiválokon jelent meg „kajafurgonjaival” (az angol foodtruck azért menőbben hangzik), majd 2014-ben nyitották meg első éttermüket. Egy ötlet, egy álom, amely valósággá válik viszonylag rövid idő alatt, már-már csodának számít Magyarországon. Ezért is tűnik izgalmas és innovatív vállalkozásnak a Zing.

A MI HAMBURGERÜNK – A ZING-SZTORI

„Reformáljuk meg az utcai étkezést” – mondták 2013-ban a Zing Burger alapítói. Talán maguk sem gondolták volna, hogy ez ilyen gyorsan meg is történik majd.

A céljuk világos volt: egy minőségi, ízletes, prémium hamburger elkészítése, mely a város legnagyobb rendezvényein is elérhető.

REGGELI BURGER?!

Azért nyugi, nem egészen. De a reggelizni vágyóknak is kínál finomságokat a Zing. Marhasonkás, vagy mozarellás croissant – azért egyik sem hangzik túl rosszul. De kapható prágai sonkás-krémsajtos bagel, kecskesajtos-rukkolás toast-szendvics, csokoládés táska és pekándiós, juharszirupos táska is. A reggelik ára 300–600 Ft között mozog, ami abszolút korrekt.

Külföldi minta alapján láttak neki a „foodtruck-mozgalom” kialakításának. Azt akarták, hogy itthon ők legyenek ennek zászlóvivői – és ez úgy tűnik, sikerült is nekik. Európa-szerte utazgattak, hogy megtalálják a legjobb alapanyagokat a hamburgerükhöz – a „legomlósabb zsömlét és az igazi marhahúst” – írják. Aztán meg is találták az összetevőket, összegyúrták, és így született meg a Zing burger. Ami arra mutat, hogy nem hagyományos étteremben gondolkodnak, az az, amit a honlapjukon is kiemelnek: „a nyári fesztiválokon és az esti pörgésen túl, fő irány, hogy nagyobb irodaházak, forgalmasabb városi csomópontok mellett sátorozzunk le, és kínáljunk minőségi alternatívát a munkahelyi étkezésre”. Zseniális kifejezés a sátorozzunk le, mert

ezek a teherautók tényleg úgy állnak a város különböző pontjain, mint amik lecövekeltek, és nem akarnak onnan mozdulni.

2014-ben a teherautókon „túllépve” nyitották meg első éttermüket a már említett Király utca 60. szám alatt. A megszokott „street” minőséget immáron tálcán is kínálják. Az említett furgonok viszont akár házhoz is mennek – pontosabban cégeknek kínálnak külön alternatívát. Ez azt jelenti, hogy céges rendezvényekre, csapatépítő tréningekre, vagy akár szülinapi bulira is lehet „rendhagyó céges menüt” rendelni. A honlapon keresztül külön személyre szabott ajánlatot lehet kérni az étteremtől.

A Zing csapata egyébként, úgy tűnik, már a marketingben is erős.

A Széll Kálmán téri étterem megnyitásakor lehetett ideiglenesen Moszkva tér burgert kapni – csalamádé volt benne és mustár, és persze marhahús meg lilahagyma – az volt a lényege, hogy a réges-régi Moszkva téri hamburgeres burgerére hasonlítson az ízvilág.

A Nádor utcai Zing pedig Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszó emlékezetes „sajtburesz”- megszólalására reagálva elkészítette (még a nyitás előtt) az úszó sajtburgerét.

A sportoló elárulta, hogy a Zing burgerjeit egyébként is kedveli. Az eseményt megkoronázta, hogy Kenderesi meg is sütötte az újfajta, wagyu japán marhából készült hamburgert – a Nádor utcában pedig rengetegen sereglettek össze ezt megnézni. Ilyen módon Kenderesi valamilyen módon reklámarca is lett a Zingnek. Meg kell hagyni, jól csinálják. Már csak az a kérdés: hol állnak meg?

PRIMITÍV ÉS ALTER – AZ ÉTTEREM KIALAKÍTÁSA

A Széll Kálmán téri (a honlapon feltüntetve: Moszkva téri – így talán kedvesebb a fiatal szíveknek) étterem kék és piros neonfeliratai már messziről világítanak, hogy mindenképpen észrevegyük a helyet. A hatalmas ablakokon beleshetünk, jó magyar szokás szerint meg is bámulhatjuk, hogy kik és mit esznek. A beltér kialakításában

a primitívebb kocsmaszerűség keveredik az igényesebb, művészi, alternatív megjelenéssel.

Az előbbit a darts vagy a flipper-játékgép erősíti, melyet nyugodtan használatba vehetünk, míg az utóbbit a fekete-fehér geometria a falakon és a képregényszerű festmények emelnek ki. Sétálgatva eszünkbe juthat Amerika is – meghatározóak az USA-zászló kék-fehér-piros színei, illetve az amerikai sportok kellékei, (bekeretezett mezek, kosárlabda a plafonon, jégkorongütők, teniszütők, snowboard-deszka, görkorcsolya, biciklis sisak, sportkocsi-makett, baseballjátékosokról készült fotók a falon).

A hely zsiványságát, csibészségét növelik az amerikai rendszámtáblák és a lemezborítók.

Az éttermi rész valamelyest elkülönül a mögötte lévő teremtől, a Stifler Bartól (ez a kocsmarész), ahol összetolt asztalok és hosszú bárpult várja az evés után szomjoltásra vágyókat. Vagy akár hamburger sörrel – miért ne? A négyszögletes, kisméretű faasztalok is inkább a kocsmai hangulat részei. Simán el lehet képzelni itt a cowboykalapos, Chuck Norris-szerű alakokat, ahogy nagyot harapnak a burgerükbe és leöblítik egy pofa sörrel. Körbenézve azonban jókedvű, fiatal magyarokat látni, akik úgy tűnik, belakták a Zinget. Nyilván lehet beszélgetni a haverokkal, de a rengeteg tévé is bevonzhatja a meccsnézésre vágyókat. Egyszóval a kialakítás amolyan „amerikai”, zsivány, fiatalos, remek tere egy burgerezőnek.

FULL EXTRA BURGER – ÉLMÉNYEM ÉS A HAMBURGERKÍNÁLAT

Hamburgert készíteni menő, így kezdtem a cikket, de meg kell, hogy mondjam, hamburgert enni is menő – olyat, amiről tudod, hogy nincs telerakva fűrészporral. Márpedig érezni a különbséget. Az általam kipróbált Full extra burgert, ahogy az összes többit is, lehet kérni angus marhahússal plusz 250 forintért. Ez egy olyan skót marhafajta, melynél biztosak lehetünk a minőségben – míg a magyar marhákat általában kivénhedten, tízéves koruk után vágják le, az angust általában már 18 hónaposan –, mivel nem adnak tejet. Így a húsa friss és jó minőségű. Az angust immáron Magyarországon is tenyésztik, a balatonfenyvesi Terra Pannónián, ahol 3300 marha legelészik békésen… Szóval: angus marha vagy sima, ezen kívül pepper mayo (paprikás, majonézes szósz), lilahagyma, paradicsom, friss saláta, cheddar sajt, bacon, ketchup és uborka található a Full Extra burgerben. A hozzá kínált sült krumpli 350 forint, ezzel együtt hívják menünek az ételt. A krumpli jól meg van sütve, ropogós, nem zsíros, igazán ízletes. A hamburgerbe harapva előáll a szokásos jelenség – ezt nem lehet gusztusosan enni, de legalábbis nem érdemes. Hmmm! A finom sajt ráolvad egészen a marhahúsra, a bacon és a saláta ropog a fogam alatt. Minden zöldség friss, a bucik is puhák és elolvadnak a szájban. Baromi nagy élmény. Ez a burger 1450 forint, menüben 1800. Többek között van alaphamburger is 1050-ért, vagy Chili burger 1290-ért. Ínyenceknek Guitar Hero burger kólás barbecue-szósszal 1790 Ft-ért, vagy kecskesajtos Hungry Hipster burger 1450 Ft-ért. Aki nem burgerre vágyik, van csirkeszárny, grillezett sajt, szendvics és hagymakarika – mindenféle ízletes szószokkal felpörgetve.

Forrás: BCM, zingburger.hu, index.hu; fotó: Zing.hu

Előző cikk

BOCUSE D’OR – A GASZTRONÓMIA OLIMPIÁJA

Következő cikk

COWORKING KÖRKÉP SZABADÚSZÓKNAK ÉS KISVÁLLALKOZÓKNAK