Home»Lifestyle»COWORKING KÖRKÉP SZABADÚSZÓKNAK ÉS KISVÁLLALKOZÓKNAK

COWORKING KÖRKÉP SZABADÚSZÓKNAK ÉS KISVÁLLALKOZÓKNAK

1
Shares
Pinterest Google+

Az internetes kommunikáció folyamatos fejlődése lehetővé tette, hogy a személyes kapcsolatok helyett ma már a virtuális világban intézhessük munkaügyeinket. Egyre népszerűbbé válik a szabadúszó létforma, főként az Y generáció körében, akik megbízásos vagy projekt alapon dolgoznak. Ennek az életformának – bár rengeteg előnye van – egyik legnagyobb hátránya a magány, a teljes elszigetelődés. Erre (is) nyújtanak megoldást a közösségi irodák. Cikkünk megpróbál átfogó képet adni az ismertebb hazai coworking terek hangulatáról, előnyeiről, szolgáltatásairól, árairól, és – ami a legmeghatározóbb egy „második otthon” felkeresésénél – az általuk képviselt értékekről.

A közösségi irodák lehetőséget adnak arra, hogy egymástól független, különböző ismeretségi körökkel, képeségekkel és tapasztalatokkal rendelkező személyek baráti vagy üzleti kapcsolatba lépjenek egymással, amelyekből akár formabontó ötletek is születhetnek.

LOFFICE

Az első coworking iroda Magyarországon a LOFFICE volt, amely ma már 4 budapesti és egy bécsi irodaházzal rendelkezik. Az iroda- és rendezvénytereiket az újrahasznosított berendezési tárgyaikkal kialakított izgalmas belsőépítészeti megoldások, a környezettudatosság jellemzi. Szolgáltatásaik között szakértői segítségnyújtás és különböző programokon való részvétel biztosítása is szerepel.

Támogatják a magyar startupvállalkozásokat, és segítenek a hazai és határon túli érvényesülési esélyeiket megtöbbszörözni.

Az egyszemélyes munkaállomás mellett irodákat, tárgyaló- és rendezvénytereket is kínálnak. A legkisebb, 4 órás csomag 4500 Ft, a napi 8 órát tartalmazó havi csomag 37.000 Ft, de a nap 24 órájában bármikor van lehetőség dolgozni mindössze 44.000 Ft-ért. Irodahelyiségek 39.000 Ft-tól egészen 197.000 Ft-ig bérelhetőek négyzetmétertől függően.

IMPACT HUB

Egyik legismertebb közösségi irodaház az IMPACT HUB, amely 49 ország 70 városában van jelen, Budapestet is beleértve. A nemzetközi hálózat leginkább olyan tagoknak kínálja szolgáltatásait, akiket a társadalmi és környezeti problémákra adható megoldások foglalkoztatnak. Azt vallják, hogy a profit mellett egyéb maradandó értékeket is teremteni kell. Olyan tereket alakítottak ki világszerte, amelyek kulturális befogadó rendezvénytérként vagy innovációs laborként is működnek.

Ez a létesítmény kifejezetten alkalmas a sokat utazó egyéni vállalkozóknak, hiszen a tagok beülhetnek a 70 város bármelyik irodaházába.

A Ferenciek terén, a volt Királyi Bérpalotában helyet kapó irodaház egy klub és egy kávéház egyesüléséből született meg. A helyiséget nem csak a munkára, hanem tárgyalásokra, rendezvényekre vagy prezentációkra is lehet használni. Több csomag közül válogathatnak a tagok. A legkisebb, 8 órás csomag 4500 Ft, a korlátlan idejű pedig 34.500 Ft, az árak tartalmazzák a rendezvényeket, a postaszolgálatot és az íróasztalt. Rendszeresen szerveznek közös ebédeket és meetupokat.

COWORKING

A szabadúszóknak leginkább a családiasabb légkör lehet vonzó, ahol kilépve az otthoni elszigeteltségből, egy kisebb közösségben, mégis privát szférájukat megtartva dolgozhatnak.

A COWORKING közösségi iroda a valódi, tartalmas emberi kapcsolatok kialakítására nyújt alternatívát. Ennek érdekében a közép és hosszú távú szerződéskötést részesítik előnyben.

A 10–12 főt befogadó iroda közössége arra törekszik, hogy színesebbé tegye a munkanapokat egy-egy közös ebéddel, kávézással, illetve szabadidős tevékenységeket is szerveznek: nyáron a természetben, télen pedig vendéglátó egységekben kapcsolódnak ki együtt. A családias légkörnek és a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően személyes tárgyakkal körülvéve, otthonosan lehet berendezkedni egy kibérelt asztalnál. Hatalmas előnye még, hogy Budapest központjában, az Astoria és a Deák Ferenc tér között helyezkedik el. Támogják a sportolást, ezért megállapodtak egy pár percnyi sétára fekvő fitneszteremmel, így az iroda tagjai kedvezményes áron úszhatnak, szaunázhatnak vagy edzhetnek. Mivel egy közösség kialakítása a cél, nincs lehetőség asztalok napi bérlésére. Az egyhavi alapcsomag 8 órás munkaidővel 30.000 Ft, a prémium csomag, amely 24 órás munkaidőt, 100 oldal nyomtatási kvótát és postai ügyintézést foglal magába, 40.000 Ft.

KUBIK

Otthonias légkört kínál a Jászai Mari téren kialakított KUBIK közösségi iroda is, azzal a különbséggel, hogy itt nem csak hosszú távra, hanem egy-egy napra is bérelhető asztal. A szabadúszók akár együttműködő partnerekre, megrendelőkre is találhatnak, illetve szakmai rendezvényeken fejleszthetik képességeiket, tudásukat. Itt is van lehetőség kapcsolatokat kialakítani a közös reggeliken és az esti programokon.

A KUBIK azok számára a legideálisabb, akik most indították el vállalkozásukat, vagy kisebb csapatoknak, mivel nagyon rugalmasak a bérlési feltételek, amelyek magukba foglalják a tárgyaló és a modern IT infrastruktúra használatát.

A szolgáltatásaik között szerepel a külön bejáratú, projektorral felszerelt rendezvényhelyszín is, amely alkalmas bulik, kiállítások, előadások vagy workshopok lebonyolítására. A belvárosi közösségi irodák áraihoz mérve kedvezőek az ajánlataik, egy hónapra 20.000 Ft-ért bérelhető asztal, 9.0000 Ft-ért pedig iroda, akár 4 személyre. A kínálatuk egyedi abból a szempontból is, hogy bármilyen megkötés nélkül 2500 Ft ellenében kibérelhető a 6–16 főt befogadó tárgyalók egyike.

KAPTÁR

Egy másik valódi közösségteremtő platform az Opera közelében elhelyezkedő belvárosi irodaház, a KAPTÁR. Ezen a barátságos helyen a szabadúszók és kisvállalkozások egyszerre élvezhetik a munkához szükséges csend mellett a kávéházi harmóniát idéző hangulatot. Áraik a LOFICCE szintjén mozognak: 43.000 Ft közös térben és 55.000 Ft zárt irodarészben egy hónapra az asztalbérlés.

GREENSPACES

A GREENSPACES egy lakásból kialakított iroda az Oktogonon. Azoknak a szabadúszóknak ajánlott, akik szeretik a meghitt környezetet, a növényeket és a kényelmes kanapét, de otthonuk alkalmatlannak bizonyul a munkavégzésre. Az inspiráló üzleti környezetért 39.000 Ft-ot kell fizetni havonta, egy 4 asztalos szobáért pedig 150.000 Ft-ot kérnek a bérbeadók. A helyiség emellett különféle előadások és rendezvények megtartására is alkalmas.

A legtöbb coworking irodában a széles sávú internet mellett nyomtatás, fénymásolás, szkennelés, zárható irattároló használata és a közösségi eseményeken való díjmentes részvétel is szerepel az alapcsomagok szolgáltatásai között. A közösséi irodák nem csak funkcionálisan elégíthetik ki az igényeket, hanem a laza atmoszférával, az inspiráló terekkel egy életérzést is kínálnak. Az önállóságot, a szabadságot szerető, de még bizonytalansággal küzdő független munkavállalóknak, kezdő vállalkozóknak nagy segítséget nyújthat a valahová tartozás érzése.

Fotók: Facebook, Iroda.hu, Stilblog

Előző cikk

AMERIKA MAGYAROSAN – A ZING BURGER

Következő cikk

HITET ÉS REMÉNYT KELL ADNI A DOLGOZÓKNAK