Home»First Class»A JAPÁN CSÁSZÁR IS TOKAJIBA FEKTET

A JAPÁN CSÁSZÁR IS TOKAJIBA FEKTET

3
Shares
Pinterest Google+

A tokaji lehet a jövő bordeaux-ja, állítja Eteley Gábor, a Bordinasztia Kft. tulajdonosa és vezetője, aki kétféle befektetési lehetőséget is kínál cégén keresztül.

Eteley Gábor, a Bordinasztia Kft. tulajdonos-cégvezetője Londonban ismerte fel a bor tőzsdeszerű befektetési lehetőségét. A korábban szállodai- és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó szakember néhány éve ismerkedett meg a borban rejlő lehetőségekkel, ám az élvezeti értékek helyett az üzleti lehetőségekre koncentrált. „A Questor-botrány után rájöttem arra, hogy Magyarországon nincs kézzelfogható és egyszerűen megérthető befektetési lehetőség, amely az üzleti világhoz kevésbé értők számára is elérhető lenne, és nem kell hozzá tőzsdei tudás vagy részvényekben való jártasság. Londonban rájöttem arra, hogy a bor egy nagyon fontos befektetési alap.”

Londonban 1999 óta működik a London International Vintners Exchange (Liv-ex), amely a minőségi borkereskedelem meghatározó piaca. Jellemzően francia, német, olasz, spanyol, portugál és amerikai borok szerepelnek a tőzsdén. A különféle mutatók a fajtát, évjáratot és fogyást jelzik együttesen, utalva a piaci hangulatra. A Liv-ex Fine Wine 50 indexet a napi zárórából kalkulálják ki, míg a Liv-ex Fine Wine 100-at a havi árak adják a 25 évesnél nem régebbi borok hozamai alapján, illetve a Liv-ex Fine Wine 1000 a borvidékek regionális indexeit tartalmazza. A tőzsdén forgó borok 90%-a soha nem hagyja el a pincét.

A 18 éve működő londoni bortőzsde az egyetlen Európában, amely igen jól prosperál. A főleg bordeaux-i borokból összeállított indexe évi 20% fölötti hozamot produkált az elmúlt öt évben. „Megnéztük, hogy állnak a magyar borok a tőzsdén, és azt láttuk, hogy nem szerepelnek. A bordeuax-i borok számítottak a legnépszerűbbnek, továbbá más francia borvidékek produktumai, de Magyarország egyáltalán nem volt jelen sikerei és eredményei ellenére.”

TOKAJ VÁLTJA BORDEAUX-OT?

Eteley szerint a klímaváltozásnak köszönhetően a bordeuax-i tündöklése hanyatlóban van, az éghajlatváltozás miatt pedig a borászok már új fajták kísérletezésébe is belekezdtek, hogy helyettesítőt találjanak a népszerű borvidék fenntartása érdekében. „A bordeuax-i borokról azt kell tudni, hogy vörösbor lévén maximum 35–40 évig lehet tárolni, ezt követően megáll a nemesedés, és ecetesedni kezd. Bár az eszmei értéke megmarad, de élvezeti értékét teljesen elveszti. Így bármennyire népszerű is, nem értékálló, ami egy hosszú távú befektetésnél alapfeltétel lenne.”

A nemzetközi borszövetség, a The International Organisation of Vine and Wine már 2016-ban aggodalmát fejezte ki a változó éghajlati tényezők miatt, vizsgálva annak bortermesztésre gyakorolt hatásait. A tavalyi nyár a bortermelésben 40%-os visszaesést produkált. Bár Bernard Farges, a híres bordeaux-i borvidék szakmaközi bizottságának elnöke nem aggódik, mert a klímaváltozás okozta problémák egyelőre egy korábbi szüreteléssel megoldhatóak, mezőgazdasági kutatók úgy vélik, a folyamatos átlaghőmérséklet-emelkedés idővel teljesen felboríthatja a megszokott beérési folyamatokat, ami minőségromlással járhat. 20–30 éven belül a kései szüretelésű merlot például már augusztusra beérik, ami miatt elveszíti a megszokott frissességét, ugyanakkor a magasabb cukortartalom miatt nőni fog a bor alkoholtartalma. A szőlőhatár Európában elkezdett északra tolódni, ahol még egyensúlyi állapot van, szemben a mediterrán térséggel, ahol a felmelegedés következtében már jóval magasabb, átlagosan 15% körüli alkoholtartalmú borok készülnek. Franciaország továbbra is egyike a top 3 bortermelő országnak, annak ellenére, hogy tavaly 12%-os visszaesést eredményezett a klímaváltozás. A Wine Economics and Policy nevű magazin 2014-ben publikálta kutatásait, mely szerint a Golf-áramlat lassulása miatt a bordeaux-i térség és Spanyolország bizonyos részei hűvösebbé válnak, amellyel az ottani borok jellege is megváltozik.

Mivel, ami nem jó bordeaux-i térségnek, az megfelelő Tokajnak, így idővel Tokaj válhat Európa borközpontjává – véli Eteley Gábor, aki szerint erre utal az is, hogy megy fel a tokaji borok ára. Eteley szerint a borvidék a következő 5 évben 330 millió euró uniós és 50 milliárd forint állami támogatást kap, így jelentős fejlesztések várhatók a területen.
Hogy a tokaji jó befektetés lehet, az eddig sem volt kérdés a szakember számára, aki a tőzsdén szerzett tapasztalataiból felismerte, hogy a bor likviditása, vagyis eladhatósága arányosan függ annak eltarthatóságával. Befektetési szempontból tehát egy érték- és időálló fajtába érdemes hosszabb távon invesztálni. „Megvizsgáltuk a borokat, és azt láttuk, hogy a tokaji hegyvidék az egyetlen olyan zárt borvidék ma Magyarországon, ahova szőlőt bevinni tilos, és a bor is csak palackban, márkajelzéssel jöhet ki. Bár ezen a területen is előfordulnak hamisítások, de az elmúlt 5–6 évben komoly intézkedések voltak ezek megfékezésére.”
Részben a hamisításoknak köszönhetően a tokaji bor korábban nem szerepelt a befektetési piacon, holott a tokaji kiemelten népszerű borfajta. 2013-ban a Hegyközségi Tanács megszüntette az Tokaji Aszúeszenciát mint bortípust – itt nem az esszenciáról van szó, hanem a kissé félrevezető nevet viselő, az aszúhoz hasonlóan készülő, nem túl gyakori bortípusról, amelyhez még a 6 puttonyosnál is magasabb arányban használnak aszúszemeket. „Az esszenciát az különbözteti meg az aszútól, hogy jóval magasabb a cukortartalma, és csak termékeny évben lehet előállítani. Arról is híres, hogy 400 évig is el lehet tartani, köszönhetően a magas cukor- és savtartalmának, ezzel szemben egy aszút legfeljebb 200 évig lehet tárolni.”

A JAPÁN CSÁSZÁR IS TOKAJIBA FEKTET

Eteley szerint a betiltás után nem lehet kérdés, hogy egy Tokaji Aszúeszencia mennyit fog érni akár 5–10 év távlatában. „Nem is az érték lesz az elsődleges kérdés, hanem hogy kinek lesz egyáltalán.” Ugyanakkor szerinte az ebben rejlő lehetőséget még kevesen ismerték fel, amely szerinte részben érdektelenségből, részben tájékozatlanságból fakad. Példáként említ egy másik magyar sikert: a 2015-ös párizsi Vinalies Internationales vakkóstolás versenyén a szekszárdi Dúzsi Tamás Pincészet 2011-es Görögszó elnevezésű bora kapta a legjobb vörösbor díját. „A bor ára pillanatok alatt a húszszorosára emelkedett, vissza is hívták a nagykereskedésekből, és a pincészet többszörös áron értékesítette újra.”
A Bordinasztia Kft. a több mint hatvanéves Angyal Borászat és Szőlőbirtokkal társult, amely 28 hektáron termel Tokajban, Rátka község határában. A hordós állapotú Tokaji Aszúeszenciát felvásárolták, majd közjegyzői minősítés után trezorokba helyezték őket. „Alaptermékünk, a megfelelő hőfokon és páratartalom mellett 400 évig tárolható Tokaji Aszúeszencia értéke is évi 15–25%-kal nőtt. Cégünk összesen 3000 darab 2007-es évjáratú palackot kínál, ami közjegyző által igazoltan sosem hagyta el a pincét, amelyet – és benne a palackokat rejtő trezorokat – biztosítottunk. A befektetők száz palackot vehetnek meg 20 évre 3,5 millió forintért. Lejáratkor 50–60 millió forintot kaphatnak vissza. Ha viszont menet közben ki akarják venni a pénzüket, elővásárlási jogunk van.”
A 300 palackból 1200 palackot rögtön megvásárolt egy japán befektető. „Köztudott, hogy a japán császári udvarban külön trezorja van a Tokaji Aszúeszenciának. A japán császár ugyanis nagyon szereti a tokajit. A londoni tőzsde segítségével speciális konténerekben szállítottuk Japánba a vásárolt mennyiséget.”
A megfelelő tárolás és szállítás is elkerülhetetlen, a bor ugyanis 20 fok fölött hősokkot kap, és a bor nemesedéséért, zamatáért és eltarthatóságáért felelős molekulák szétbomlanak, a bor pedig megromlik. „Sokan kerestek meg azzal, hogy van egy üveg több évtizedes boruk, és tudni szeretnék, hogy mennyit érhet. Sajnos a nem megfelelő tárolás mellett semmit. Például a palackokat 10 évente át kell dugózni, erre sokan nem is gondolnak.”
A palackok százasával kerültek a pincészet trezorjaiba, sztenderd 8–10 fokos hőmérsékleten őrzik őket. Értékükért a Signal Biztosító felel. A 100 palack ára 3,5 millió forint. „A 18 trezorból még 8 van szabadon, de bárkivel nem kötünk üzletet. A borok értéke évente 15–20%-ot emelkedik, befektetőink pedig nívós üzletemberek, akiknek évente találkozót szervezünk.”

BEFEKTETÉS MELLETT SAJÁT BORÁSZAT

A Bordinasztia Kft. öt év után tudja garantálni a tőke visszafizetését befektetőinek. Emellett 1,5 millió forintért 20 évre saját borbirtokot is kínálnak szőlészetükben az érdeklődőknek. „Van egy elkerített 4 hektáros terület, szintén Tokajban, ahol prémium borokat termelünk. Terméskorlátozást eszközöltünk ki, ami azt jelenti, hogy míg egy szőlőtőkéről átlagban 5–6 kilót szűretlenek le, mi egy metszési eljárással elértük azt, hogy maximum 3–3,5 kiló szőlőt szüreteljünk ezekről a tőkékről. Így jóval magasabb a cukortartalom, a zamat és a savtartalom, tehát minőségibb borokat lehet előállítani. Ezek a top selection boraink, amelyeket nem lehet kereskedelmi forgalomban megvásárolni, hanem a borbirtokosaink kapják meg.”
Az éves hozam 23 palack, összesen százezer forintot érő tokaji bor lesz.

(Forrás: BCM, Bordinasztia, HVG)

Előző cikk

VILÁGSZERTE ISMERT ÉS SIKERES BRAND LETT A VIRTUÓZOK

Következő cikk

ÍGY ÍRUNK MI