Home»Online»5G-vel a futurizmusba

5G-vel a futurizmusba

1
Shares
Pinterest Google+

Alapjaiban változtatja meg mindennapjainkat az 5. generációs vezeték nélküli hálózat, amely 60-szor gyorsabb a jelenlegi 4G (LTE) hálózatnál. Képes lesz összekapcsolni az okoskütyüket, sőt, még olyan futurisztikus elképzelések is léteznek, miszerint a valós időben látott és mozgó hologramok is megjeleníthetőek lesznek vele.


Az első 1G-s hálózatot 1982-ben a Nordic Mobile Telephone jelentette be, és azóta, megközelítőleg, 10 évenként jelentek meg az újabb hálózatok. 1992-ben a 2G, 2001-ben a 3G, 2012 pedig a 4G. Az 5G-t a mérnökök és a telekommunikációs cégek 2020-ra tervezik kereskedelmi forgalomba hozni, ahhoz viszont már most el kell kezdődnie a fejlesztéseknek, szabványosításoknak.

A Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie:
• Több tízezer felhasználóval az adatsűrűségnek 10 megabit másodpercenkénti nagyságrendűnek kell lennie.
• Nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kell biztosítania.
• 1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között.
• A vezeték nélküli szenzoros hálózatnak több százezer tagja lehessen.
• A lefedettség nagyobb legyen.• Jelentősen hatékonyabbá kell válnia.
• Az LTE-hez képest jelenősen csökkenjen a látencia. 

Az 5G egy új, 1–10 Gbit/s sebességgel gyorsabb, alacsonyabb válaszidejű hálózat, gyakorlatilag a 4G továbbfejlesztett változata. Összehasonlításképpen, hogy ez mit is jelent pontosan:

a leggyorsabb mai 4G (LTE) hálózat maximumánál 60-szor gyorsabb. A gyakorlatban ez azt is jelentheti, hogy bárhol is tartózkodjunk a mobilszolgáltatók 5G-s lefedettségi területén, egy Full HD felbontású mozifilmet alig néhány másodperc alatt le lehet tölteni,

ha egyáltalán szükség van erre, mert ilyen sebesség mellett a letöltés nélküli, streaming alapú mozizás is élvezetes lesz. Sőt, ha továbbmegyünk, az üzleti felhasználók akár teljes értékű videokonferenciákat is tarthatnak majd, ahol minden szereplő Full HD vagy akár 4K minőségű élőképként kapcsolódhat be a beszélgetésbe. Másrészt mindez egy sokkal elrugaszkodottabb, jövőbe tekintőbb kinyilatkoztatás, amely elmosná a határt a mobilhálózatok között, emellett pedig tovább szélesítené az elérhetőséget és a hozzáférhetőséget világszerte.Felmerül a kérdés, hogy miért is van szükség ekkora sebességre, figyelembe véve, hogy jelenleg mire használjuk a mobilunkat. Vannak azonban olyan cégek, amelyek nemcsak telefonokban és laptopokban gondolkodnak, hanem olyan eszközökben is, mint az okosautók, okosszenzorok vagy távirányítós munkagépek – ezeknél az eszközöknél pedig a reakcióidő miatt szükséges az ekkora intenzitású és gyors ütemű adatátviteli sebesség elérése. Az új, 5. generáció lényegesen több csatlakozó eszközt tud majd fogadni. Ma közel 10 milliárd mobilhálózatra kapcsolódó eszköz van a világon, a következő néhány évben azonban ezek száma sokszorozódni fog. Erre pedig a hálózati oldalon is fel kell készülni.Az egyre több okoskütyü megjelenésével szükség lesz egy olyan rendszerre, ami ezt a mennyiséget képes lesz majd kezelni. Például egy közintézmény épületeit felszerelve ilyen intelligens eszközökkel, olyan mértékű energia- és pénzmegtakarítást lehet elérni, hogy végre lehetségessé válhatna a fenntartható fejlődés.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin KAPCSOLATÉPÍTŐK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ KONYHAMŰVÉSZET A KAJAHU JÓVOLTÁBÓL

Következő cikk

Édes élet francia módra a L’École de Grande Pâtisserie-ben – fotógaléria