Home»Online»Senki sem a fejlődés ellensége – A Huawei és az 5G

Senki sem a fejlődés ellensége – A Huawei és az 5G

1
Shares
Pinterest Google+

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború ráirányította a figyelmet az egyik legnagyobb kínai magáncégre, a Huawei Technologiesra, amely Európában ma is részt vesz az 5G hálózatok kiépítésében. Gecse Mariannt, a Huawei Technologies Hungary kormányzati és kommunikációs vezetőjét az 5G hálózatok építése mellett a kapcsolódó üzleti modellekről, a mesterséges intelligencia szerepéről és a saját ökoszisztémájuk fejlesztéséről is kérdeztük.

A Huawei 1987-ben alakult, és a története összefonódik Sencsenével – idézi fel a kezdeteket Gecse Mariann. Amikor Teng Hsziao-ping 1979-ben meghirdette a gazdasági nyitás programját Kínában, speciális gazdasági övezeteket jelölt ki, ahol tesztelték a magántulajdonú vállalatok alapításának megkönnyítését. Az egyes helyszíneknek más-más volt a profilja, Sencsenben például elektronikai vállalkozásokat lehetett alapítani. A koncepció szerint a város a szomszédos Hongkongot szolgálta ki. Akkor egy „kis halászfalu” volt, de az alakuló gyárakkal – Huawei, az állami ZTE, majd a világ legnagyobb dróngyártója, a DJI – gyorsan növekedni kezdett ebben a környezetben, és mára húszmilliós metropolisszá vált. Az eredményeket látva pedig a szabad vállalkozásalapítást kiterjesztették az ország egész területére és az iparágak mintegy 80 százalékára.
A szerény kezdeteket óvatos, de nagyon tudatos építkezés követte – mondja a kommunikációs vezető. A Huawei kezdetben telefonközpontokhoz gyártott alkatrészeket, és a vidéki, kisebb városokból indulva került be a nagyvárosokba, mint Peking, Sanghaj, Csengtu. 2000-ben határozták el, hogy a nemzetközi piacra lépnek, és Svédországban alapították meg az első nyugati világbeli leányvállalatot, 2005-ben pedig Nagy-Britanniában nyertek egy nagy tendert, ami megalapozta a cég elismertségét. Megpróbáltak minden lehetőséget megragadni, hogy megélhessenek, ami a kínaiakra eleve jellemző, de mára sok mindent kitisztítottak már a portfólióból, ami nem illeszkedett az alaptevékenységek közé. Ma távközléssel, vállalati és kormányzati adatalapú üzletekkel, nagy számítási kapacitású szerverekkel, okostelefonokkal, valamint – Európán kívül – felhőszolgáltatással foglalkoznak.

Óceánon innen és túl

Természetesen nem kerülhető meg az Egyesült Államok és a Huawei közötti kereskedelmi vita kérdése sem. Az Egyesült Államokban sosem volt túl erős eladásaiban a cég, mert az USA mindig nagyon védte a saját piacát, viszont sok mindent onnan szerzett be a Huawei, és ezen a vonalon meg tudták szorítani a céget. Európában sosem volt ennyire elzárkózó a Huaweihez vagy általában a Kínához való viszony. Akiknek politikailag fontos az USA szövetsége, különösen az angolszász országok, nyilván valamennyire mérlegelni fogják az amerikai kérést, hogy zárják ki a Huaweit az állami tenderekből, de ők sem saját maguk ellenségei. Se a gazdasági, se a technológiai, se a társadalmi, se a közéleti fejlődésnek nem ellenzői – fogalmaz Gecse Mariann. Arra számít, hogy aki az USA-tól függetlenebb, nyíltabban működik együtt a Huaweijel. November elején Párizsban tartották az eco-Connect Europe 2019 konferenciát, ahol arról esett szó, hogy Európa és a cég alapkutatásokból felépülő innovációs együttműködését hogyan lehetne elmélyíteni az uniós Horizon program keretében.

Ami Magyarországot illeti, hazánkban mindig különleges nyitottság volt a kínaiak felé, a Kínai Népköztársaság érzékeny pontjaiba nem gyalogolt bele egyik kormány sem, a mostani pedig még intenzívebben ösztönzi a nyitást. 2013-ban jött létre a stratégiai partnerségi megállapodás a kormánnyal. A kommunikációs vezető szerint ez nem állami támogatásokban csapódik le, adókedvezményekkel is legfeljebb a beszállítóik élhetnek. Az állami szektorban nem számítanak nagy beszállítónak. A 112-es segélyhívó projekt Huawei hardvereken fut, és az okosmérőket támogató MVM Net 450 megahertzes LTE-hálózatot is ők szállították. A szélessávú internethálózat kiépítésében pedig közvetetten vesznek részt, ez hazai és EU-s pénzből valósul meg. A megállapodás elsősorban azért volt hasznos, mert a döntéshozók körében láthatóvá tette a céget. Emellett megkönnyítette bizonyos ügyek, például a munkavállalási vízumok gyorsabb intézését. Ez nemcsak nekik jár, hanem minden nagy, harmadik országbeli foglalkoztatónak.

Lendületben az 5G

Gecse Mariann elmondása szerint az 5G fejlesztésében együttműködnek a nemrég az új mobilhálózattal is piacra lépett Vodafone-nal. A Telekomnál jelenleg zajlik a tesztelés – a versenytársaikkal, az Ericssonnal és a Nokiával párhuzamosan –, a Telenorral pedig jelenleg még nincs 5G-s együttműködés. A Huawei termékei egyébként nem olcsóbbak a versenytársakéinál, viszont ugyanazért az árért 15–20 százalékkal nagyobb teljesítményűek – állítja a kommunikációs vezető. A hatékonyságról a matematikai algoritmusok, a chipsetek és az innovatív alapanyagok gondoskodnak. Például az új, grafént alkalmazó, ventilátor nélküli hűtéstechnikának köszönhetően az eszközök nagyon kevés energiát fogyasztanak. A cég kis méretben tudja összetömöríteni a korábbi és a jelenlegi technológiákat, a 3G-t, a 4G-t és az 5G-t, így ezekhez nem kell külön antennákat és bázisállomásokat felszerelni. Emellett távoli, ritkán lakott területeken mikrohullámú technológiával nagyon messzire tudja továbbítani a jeleket.

Arra a felvetésre, hogy mire lehet majd használni az 5G-t, a szakember szerint még nincs egyértelmű válasz. Sok alkalmazásról beszélnek, mint például a távgyógyászat, az oktatás, az önvezető autók, de nagy profitot termelő, tömegesebb felhasználási módot még nem ismernek a távközlési szolgáltatók. Kínában már elindult az országos szintű 5G, a három állami telekommunikációs cégnek egyszerre kellett elindítania a kereskedelmi szolgáltatását, és jelenleg keresik azokat az üzleti, felhasználási modelleket, amelyek profitot is termelnének. Ma például le tudok tölteni egy sorozatévadot öt perc alatt, 5G-vel pedig két másodperc alatt, de nem biztos, hogy ez a különbség üzletileg is értelmes – hoz példát a vezető.
A Huawei globális ügyvezetője, Guo Ping a napokban a Web Summiton jelentette be az 5G+X stratégiát, amely arról szól, hogy az 5G társult technológiákkal együtt lesz érdekes. A gyors hálózat a mesterséges intelligenciával, a big datával, a virtuális és a kiterjesztett valósággal ötvözve hozhat valódi áttörést, és ehhez alkalmazásfejlesztőkre van szükség. Az év végére globálisan már hatvan 5G-hálózat üzembe helyezésére számítanak, amelyek gyorsan vonzzák majd a felhasználókat, és 2020-ra már az első, üzletileg sikeres alkalmazások is kiválasztódhatnak. A Huawei Developer Program 2.0 keretében 1,5 milliárd dollárral támogatnának ötmillió fejlesztőt, míg a Shining Star Program keretében egymilliárd dollárt fordítanának magas minőségű applikációk fejlesztésére a Huawei Mobile Services ökoszisztéma számára.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin FÖLD,KALAND,ILYESMI című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

„Nincs jogunk a gyerekeink jövőjét elvenni” – Interjú Ürge-Vorsatz Diánával

Következő cikk

Klímaigyekvők