Home»Lifestyle»Stílusgyakorlatok a fesztiválszezon idején

Stílusgyakorlatok a fesztiválszezon idején

1
Shares
Pinterest Google+

A nyár beköszöntével elkezdődnek a különféle gasztronómiai, zenei és művészeti fesztiválok. Ilyenkor – az egész éves hajtás után – magunk mögött hagyhatjuk a munkával járó stresszt, elhajíthatjuk végre a tollat és a laptopot, hogy a családdal vagy éppen a legjobb barátainkkal tölthessünk néhány kellemes napot egy-egy tematikus rendezvényen. A felhőtlen kikapcsolódáshoz pedig elengedhetetlen a kényelmes és egyben praktikus öltözet, hogy minden pillanatban komfortosan érezhessük magunkat. A következő összeállításban megmutatjuk, hogyan lehetünk igazán stílusosak egy jó balatoni lángos elfogyasztása, a kedvenc külföldi zenekarunk feledhetetlen bulija vagy éppen egy kézműves tábor kiscsoportos foglalkozása közben.

Kényelem és érzelem

Isabel Marant francia divattervező elhatározta, hogy egy hagyományos, hordható vonalat fog megjeleníteni 2017-esőszi ready-to-wear kollekciójában. A könnyed, romantikus virágnyomatokkal díszített ruháihoz széles bőröveket és hosszú szárú csizmákat társított. Ezek egy poros, fülledt vagy éppen esőáztatta szabadtéri fesztivál idején hasznos elemei lehetnek megjelenésünknek. Aki az igazán csajos összeállításokat nem erőltetné a hasonló eseményeken, annak egy klasszikus szabású kék vagy szürke farmert és fémes csillogású, kristályokkal díszített felsőt érdemes magára kapnia indulás előtt. Ahogy egy tehetséges designertől elvárható, Isabel Marant pontosan tudja, hogy a homokóra alak egy nő számára mindig a siker záloga, így gyűjteményét is ennek tudatában állította össze. A ’90-es évek öltözködési stílusa és a korszak népszerű szabásvonalai tökéletes harmóniában vannak a fesztiválozó fiatalok kedvelt outfitjeivel.

Cowgirl kontra Párizs

Bizonyos divatházak neve hallatán hevesebben kezd verni a szívünk, lelkünket mámorító érzés járja át. Bármi is történjék, tudjuk, hogy nem fogunk benne csalódni, mert a márkanév garancia a minőségre. Párizs talán legnagyobb múlttal rendelkező, legpatinásabb divatbirodalma a Dior. Jelenlegi kreatív vezetője, Maria Grazia Chiuri egy olyan kollekcióval állt elő, ami valószínűleg nem nyerné el Monsieur Christian Dior tetszését. A korábban kizárólag kifinomult ízlésű hölgyeknek és uraknak alkotó brand egy olyan hangulatot hozott el a tavaszi divathétre, amivel szembeszáll a Dior-szellemiséggel. Grazia Chiuri ruháinak mintáit az 1950-es években Franciaország délnyugati részén felfedezett ősi barlangfestmények ihlették, ezt pedig a western, a country és a feminizmus különös keverékével prezentálta a 2018-as tavaszi resort gyűjteményében. Az úgynevezett New Look szoknyák, a hosszú pamutpólók, a printelt felsők, a rojtos poncsók, a bőrkalapok és bőrbakancsok a sokak által nagyon szeretett cowboy/cowgirl életérzést hozzák vissza. Az egyes kreációk színei a Sziklás-hegység és a naplemente élénk árnyalatait idézik meg, ezek pedig igazán népszerűek ebben a szezonban.

Praktikus viselet minden időben

A rétegezés magasiskoláját mutatta be 2018-as resort kollekciójában a Dsquared2 két tervezője, Dean és Dan Caten. A pajkos iskolás lány stílusú összeállításaikban a kényelmes és laza megjelenést erősítik. Praktikus táskáikhoz és az újra hódító útjára induló övtáskáikhoz felvarrókkal díszített kabátokat, nadrágokat és sortokat ajánlanak, a cserkészhangulat a vasalt ingekkel és könnyű kendőkkel válik teljessé. Az első ránézésre teljes káosznak tűnő sziluettek a formális, egyenruhákra hajazó darabokból és Marlon Brando aranykorának stílusában alakulnak tökéletes megjelenéssé. A különféle rétegek egymásra halmozása az időjárási viszonyok váltakozásához alakítható, így minden napszakban és minden helyszínre ideális lehet egy-egy szabadtéri rendezvény idején.
(Fotók: Dsquared2_1, Dsquared2_2 mellette)képaláírás: A praktikus, az iskolás és a dögös egy szettben

Népies jegyek, nőies megjelenés

Veronica Etro 2017-es őszi ready-to-wear gyűjteménye roppant nőies és részletgazdag. Tele ötlettel és fantáziával, a látványos állatminták, a finom selymek és a fénylő szegélyek gyönyörű együttállásából jött létre. Karakteres színei, afgán ihletésű kaftánjai a ’60-as és ’70-es évek hippi stílusát hozzák vissza. Kedveli az ing-dzseki kombinációt, a könnyű ruhákat és a kényelmes csizmákat. Az Etro mindent mindennel úgy párosít, hogy a végeredmény nem tűnik ízléstelennek, sőt! A kortalan kollekció minden egyes darabját hordhatják fiatalok és idősebbek is, az ázsiai motívumok pedig kiválóan működnek New York és Párizs eleganciájával. A népies vonalak, a kézi hímzések a vidéki élet romantikus mindennapjait hozzák el a fesztiválszezonra, a rojtos bőrtáskák és a széles övek pedig szinte észrevétlenül egészítik ki a tökéletes szettet.

Cavalli egyedi világa

Egy igazán sikkes nő a fesztiválozó tömegből is képes kitűnni. Roberto Cavalli a megjelenésére igényes, ízléses nőket célozta meg a Just Cavalli 2018-as resort sorozatával. A márka régen elfeledett vonalát élesztette újra az esztétikus rock-glam irányon mozgó, lézervágott ruháival. Cavalli imádja a látványos sziluetteket, amelyeket kényelmes bokacsizmákkal, szexi neccharisnyákkal és szálló pliszé szoknyákkal küld kifutóra. Kifogástalan ízléssel társítja a bőrkabátot a selyem blúzzal, a szatént pedig a szegecses övekkel. Minden egyes ruhadarabja önállóan is megállja a helyét, szinte minden mindennel variálható, az igazán emlékezetes pillanatokat mégis a részletek határozzák meg. Egyéniségnek maradni a mai világban, nem könnyű feladat, ám egy jól megválasztott szabadidős szettben mindent elsöprő sikert arathatunk.

A rock olasz képviselőjétől

A dögös partimacska érzékborzoló tüllszoknyában arra vár, hogy megszelídítsék Philosophy di Lorenzo Serafini 2017-es őszi ready-to-wear gyűjteményében. Lorenzo Serafini olasz divattervező a Dolce & Gabbana műhelyében kezdte a szárnyait bontogatni. Tudásával, egyedi látásmódjával ma már saját márkával is képes érvényesülni a divat nem éppen könnyen meghódítható birodalmában. A gót-dark csajok lazaságát, a csábos fűzők érzéki világát úgy teszi tökéletes balanszban kifutóra, hogy nem riadunk meg tőle. Finom és nőies marad, ugyanakkor lázadó, vagány és kifejezi viselője személyiségét. Egy olyan fesztiválon, ahol a rockzene vagy éppen a legmenőbb motorok kapják a főszerepet, ideális választás lehet egy bőrdzseki némi tüllel, fekete zoknival és egy kényelmes bakanccsal. Mert a rock soha nem megy ki a divatból!

Romantikus hullámok éjjel-nappal

Egy olyan korszakban lett világhírű a francia divatikon Sonia Rykiel, amikor a nők elutasították az haute couture merev szabályait. Egy fiatalos, modern, de mégis látványos ruhatárra vágytak, ennek érdekében a szegélyeket nem dolgozta el, a varrást kívülre helyezte, szellemes, könnyed, bohém ruhákkal állt elő. Az óriási sikereken felbuzdulva, a kötött darabok irányába kezdett nyitni, és azóta védjegyévé váltak a kötött kardigánruhák, a méretes textilkokárdák és az élénk színű összeállítások. Tudatos, karakteres vonalvezetése minden napszakban megállja a helyét, éjjel és nappal viselhető kreációi könnyen beilleszthetőek bármelyik ruhatárba. 2017-es ready-to-wear gyűjteménye a szabad, energikus, érzelmes nőket célozza meg, akik imádják a fodrokat és a romantikus hullámokat. Sonia Rykiel viktoriánus stílusú ingruhái kézzel kidolgozott kézelőket és gallérokat kaptak, az egyedi megjelenést egy férfias bőrövvel és komorabb színű csizmával tette izgalmassá.

Egy dolgot érdemes szem előtt tartani a fesztiválok ideje alatt is:

„Divatos holmikat bárki vehet magának, stílust azonban nem.” (Giorgio Armani)

(Fotók: Just Cavalli, Vogue)

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin KÓDHATALOM című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Adattárház és BI, avagy az üzleti intelligencia jelene és jövője

Következő cikk

Elszabadult internet – hálózatba kapcsolt világhálós adatok