Home»First Class»Ízek, imák, szerelmek – Mi kell az életben maradáshoz a túlcsordult italpiacon?

Ízek, imák, szerelmek – Mi kell az életben maradáshoz a túlcsordult italpiacon?

0
Shares
Pinterest Google+

 

Izé Rosé, Tikkadt Szöcske, Bubbles Spritzer, HELL ENERGY. Nemcsak a frappáns névválasztás közös a négy termékben, hanem a magyarságuk is. Ugyanakkor az első háromra a szegmens kihívásai várnak, fiatalságukból adódóan, ellentétben az utolsóval, amely a nemzetközi ismertségig jutott. Többek között a túlélés receptjéről kérdeztük ezen cégeket.

Egy gombóc, egy nyelés

„Semmiképpen se mondanám könnyű feladatnak, de nem is lehetetlen. A fogyasztók is igénylik az újat és a viszonteladók is. Ez persze kevés, szükség van kreativitásra a jó reklámhoz, kitartásra az értékesítéshez, és persze egy jó termékre, melyek az Izé Rosénál és csapatánál mind megvannak.” – nyilatkozta lapunknak Berényi Tamás, az említett márka ügyvezetője, majd hozzátette: „Kis cég vagyunk, és teljesen újak ezen a piacon, így az is nagy öröm volt számunkra, hogy egy termékkel el tudtunk indulni. A pozitív visszajelzéseknek és a jó eladásoknak köszönhetően viszont már készül a második termékünk is, ami szintén egy alkoholmentes, szénsavas üdítőital lesz, de más ízben.” A szakembertől megtudtuk, hogy van slepptúrájuk(kisebb forgalmú, nem nagy terjedelmű termékek teherautóról történő értékesítése) a fővárosban és Kelet-Magyarországon is, továbbá 5 nagykereskedésben található meg a termék és hozzávetőlegesen 600 kisebb viszonteladónál.

Valóra vált káröröm
„Hálás” tényező volt a Heineken és az Igazi Csíki Sör közti jogvita a Business Class Magazin számára, az ügyről több ízben beszámoltunk. Akkor több kormánypárti politikus a holland multi termékeinek bojkottjára hívta fel a figyelmet, amellyel legfeljebb a cég kirendeltségeinek okoztak volna kellemetlenséget. A sors iróniája, hogy jövő januárban, 32 év után a cég megszünteti a martfűi sörgyártást, amelynek sajtóértesülések szerint az az oka, hogy nem sikerült elérni a jogalkotónál az extra magas almaboralapú italok (ciderek) jövedéki adójának csökkentését. „A HEINEKEN Hungária elsődleges célja, hogy tovább erősítse pozícióit a magyar sörpiacon, függetlenül a ciderek jövedéki adójától. Ezért kezdett a vállalat 2015-ben 1,8 milliárd forintos fejlesztésbe Magyarországon, amelynek részeként, hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy válaszul a megváltozott fogyasztói szokásokra, átstrukturálja magyarországi jelenletét. A fejlesztés központi eleme, hogy a HEINEKEN Hungária gyártókapacitásait a soproni egységében konszolidálja, ahol körülbelül 30%-kal bővülhet a termelés. A martfűi egység nem zár be, fokozatosan átalakul logisztikai és disztribúciós központtá, amely kiemelt szerepet tölt be az ellátási láncban. A marfűi sörgyárban közel ötvenen dolgoznak. Az átstrukturálás során a vállalat célja, hogy érintett kollégáinknak, lehetőség szerint, soproni üzemünkben, vagy a martfűi átalakítás révén potenciálisan elérhető munkakörök közül kínáljon alternatívát.” – nyilatkozta lapunknak Bors Kata, a cég vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője. Rákérdeztünk arra is, hogy a döntésnek van-e bármilyen köze az Igazi Csíki Sörrel folytatott pereskedéshez, amelyre a szakember azt felelte: „A Heineken stratégiai döntéseit hosszú mérlegelés után, üzleti szempontok alapján hozza meg, más tényezők nem játszanak szerepet. Az Igazi Csíki Sörrel kapcsolatos ügy a Heineken magyarországi leányvállalatától független; a HEINEKEN Hungária nem állt perben az említett társasággal.” További friss hír, hogy együttműködési megállapodást írt alá Magyarország legnépszerűbb és a világon is legismertebb sportegyesülete, a Ferencvárosi Torna Club és a HEINEKEN Hungária Zrt, amelynek értelmében a klub Fradi sörét a vállalat sörfőzdéjében állítják elő.

Nagyot ugrik

„A kóla egy nagyon érdekes, különleges termék, önmagában egy olyan kategóriát képvisel, amelyet mindenki ismer, és legalább alkalomszerűen fogyaszt is. A boltokban elérhető sokféle márkából a »két nagy« elég erőteljesen uralja a piacot, a HoReCa (az angol hotels, restaurants, cafés, tehát szállodák, éttermek, kávéházak gyűjtőfogalmának rövidítése – a szerk.) szegmensben ugyanakkor nagyítóval sem találni mást rajtuk kívül. A víziónk az, hogy a kóla- vagy üdítőfogyasztó közösség számára (sok Tikkadt Szöcske-rajongó van, aki korábban nem volt kólafogyasztó) a két nagy nemzetközi márka mellett elérhető legyen egy minőségi, magyar brand is, ezt a piaci rést töltjük be. Nem csak jó minőséget kínálunk, a Tikkadt Szöcske sokkal többet jelent nekünk és szép számú rajongónknak: életérzést, egy csepp lendületet, vidámságot és kultúrát, ez a mienk, magyaroké. Szeretjük azt a közösséget, ami épül körülöttünk, jó ezt csinálni, sokan hívnak minket, írnak nekünk különböző fórumokon, játszanak velünk és drukkolnak a Tikkadt Szöcskének.” – nyilatkozta lapunknak Neumann-Bódi Edit alapító. A cég 2016 elején jelent meg a piacon, félliteres PET-es kiszerelésével. Azóta már elérhető másfél literes kiszerelésben is, a HoReCa-szegmens részére pedig az elegáns, 0,33-as, üveges változatot kínálják. Mindegyik kiszerelés kapható cukormentes (steviás) verzióban is. Bő egy év elteltével mind Budapesten, mind vidéken már sok helyen lehet kapni a Tikkadt Szöcskét, a METRO-ban állandóan, a Lidlben időszakos akciókban érhető el. „A belvárosban kifejezetten népszerű – meséli Neumann-Bódi Edit –, a fiatalok kedvelt üdítője lett, sok romkocsmában és street food vendéglátóhely kínálatában szerepel, büszkeségünkre a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon már második éve a magyar pavilonban is Tikkadt Szöcskét ihattak a filmvilág képviselői.” A kritikákkal kapcsolatban azt mondta: „Nagy örömünkre pozitívak, a név nagyon megfogja az embereket, értik a humorát és a mondandóját. Az ízzel kapcsolatban is jók a visszajelzések, sokan a kóladió nyújtotta intenzívebb aromája miatt szeretik, és egyre több fogy a cukormentes, steviás változatból is.”

It is definitely challenging

Elrugaszkodva az üdítőitalok világától, jöjjön egy merész „szeszes” vállalkozás, amely alumíniumdobozba zárja a fröccsöt, ezzel egyfajta sörözésélményt biztosítva. „Hatalmas kihívás, az biztos. Egy új terméknek két dologra van szüksége, hogy sikeres legyen: jó minőségre és marketingre.” – nyilatkozta lapunknak Jonathan Garber, a Bubbles Spritzer vezérigazgatója az italpiacon folytatott életben maradásról. Az előbbi azért kulcsfontosságú – folytatta –, mert emiatt veszik meg az emberek újra és újra a termékeiket. „Ha megkóstolják, és nem tetszik nekik, nem vásárolják meg többet. A minőség a kulcs.” A marketing pedig a piaci jelenlét miatt fontos, de Jonathan Garber szerint egyszerű kommunikációs fogásoknál cégük még többet kíván: „A cégünk nem csak viszont szeretné látni a cikkeit a boltok polcain, hanem kapcsolatot akar tartani a fogyasztókkal, hogy rajongók váljanak belőlük”. Jelenleg egy rozé, és egy fehér Bubbles Spritzer kapható.

Nincs lehetetlen

„A 2006-os születését követően, alig több mint három év alatt szerzett piacvezető pozíciót hazánkban a HELL ENERGY. A magyarországi növekedéssel párhuzamosan az exporttevékenység is fejlődésnek indult, a nemzetközi expanzió első lépései között a cég képviseltette magát Európa legnagyobb élelmiszeripari kiállításain, így Kölnben az Anugán, Párizsban a SIAL-on és a moszkvai World Foodon is. Utóbbin 2008-ban a »Legjobb új piacra lépő cégnek« járó díjat, illetve a »Legjobb energiaital« díját is elnyerte. Az igazi lökést mégis csak az AT&T Williams Forma-1-es csapatával kötött kétéves szponzori szerződés jelentette 2009-ben, amellyel a társaság a magyar cégek között elsőként, az energiaitalok között pedig másodikként lépett be a Forma-1 világába. A Williams csapatának támogatása révén, immáron a nemzetközi piacokon is ismertté vált a márka. A siker azóta is töretlen, mára több mint 40 országban van jelen a HELL, és ezek közül számos helyen piacvezető (például Bulgáriában, Romániában, Cipruson, Azerbajdzsánban).” – nyilatkozta lapunknak Somos-Kunos Kata PR-menedzser. A cég nem akármilyen termékarzenállal jelentkezik, amely reménnyel töltheti el a hazai vállalkozókat: tizenkét darabos portfóliójában a klasszikus, tuttifruttiízű termékük teszi ki az értékesítési volumen döntő hányadát, de emellett olyan innovatív árucikkek is tagjai a szortimentnek, mint például az extrém igénybevétel esetére ajánlott Strong termékcsalád, a megszokottnál húsz százalékkal magasabb koffeintartalommal.
A közkedvelt pirosszőlő-, valamint az almaízű Strong italuk mellett 2014 tavaszán nagy sikerrel lépett a piacra a kólaízű, egyedi, aranyszínű dizájnnal ellátott Strong Cola. Idén tavasszal pedig „Pörgesd fel az agyad” szlogennel tört be a szférába a cég funkcionális energiaitala, a Strong FOCUS, amelynek különlegességét az energetizáló cukor és az élénkítő koffein mellett megtalálható kilenc összetevő adja: hét hozzáadott vitamin (a többi termékükben megszokott ötféle B-vitamin mellett C- és D-vitamin), az L-karnitin és a magnézium.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin SZÍVÜZLETEK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

MINDENNAPI TÖRTÉNETEK – KRIGLER GÁBOR AZ HBO SAJÁT GYÁRTÁSÚ SOROZATAIRÓL

Következő cikk

FURCSASÁG, AMI MINDIG FURA MARAD – TÖVISHÁZI AMBRUS, TARISKA SZABOLCS ÉS PÉTERFY BORI AZ AMORF ÖRDÖGÖK VISSZATÉRÉSÉRŐL