Home»First Class»A rendszerváltás egyik első magyar „startupja” és egészségügyi innovációi

A rendszerváltás egyik első magyar „startupja” és egészségügyi innovációi

7
Shares
Pinterest Google+

A cukorbetegség valójában nem egy betegség, hanem egy állapot, amelynek minősége nagyban múlik a betegek tudatosságán. A kegyetlen valóságon próbál segíteni több mint 30 éve a 77 Elektronika Kft., amely családi vállalkozásból nőtte ki magát globális vállalattá. A témával kapcsolatban Ági Tamás marketingvezetővel beszélgettünk.

A 77 Elektronika Kft. régi múltra tekint vissza, az akkor még pár főből álló családi vállalkozást 1986-ban alapították. A mai szóval élve startupként emlegethető kis családi cég az elmúlt 30 évben hatalmasat fejlődött, ma már 600-nál is több főt foglalkoztat, bevételeinek jelentős résztét kutatás-fejlesztésre, valamint beruházásra fordítja.
„Cégünk működését meghatározó alapérték az innováció, amit jól jelez, hogy évről évre árbevételünk mintegy 8-9%-át fordítjuk új termékek és technológiák kifejlesztésére, melyet a mintegy 90 fős magyar kutató- és fejlesztő gárdánk vált kézzelfogható eredményekre. A gyógyászat tipikusan olyan terület, ahol kizárólag állandó újítással lehet eredményeket elérni, azonban ma a gazdaság szinte minden szegmensében felértékelődött az innováció szerepe, a magyar vállalkozások számára ez jelenti az elsődleges kitörési pontot – fogalmazott Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető tulajdonosa egy korábbi nyilatkozatában.
A vállalkozás alapításánál mindössze annyi volt biztos, hogy elektronikai fejlesztéssel kívánnak foglalkozni. A szoftveres, illetve hardveres hátterű alapító testvérpár akkoriban végzett a műszaki egyetemen, így kellő tudással rendelkeztek egy műszaki-elektronikai vállalat beindításához. A vércukorszintmérő készülék gyártásának gondolata egy beszélgetésből született: egy foglalkozása szerint belgyógyász családi barát vetette fel az ötletet, aki már találkozott hasonló külföldi eszközökkel. A vállalat első terméke 1987-ben került forgalomba, ez a Dcont 1-es elnevezésű készülék volt.
„Azt szoktuk mondani, hogy nehéz és csúnya volt, de egy nagy előnnyel bírt: az akkori kor követelményéhez képest kiválóan mérte a vércukorszintet, ugyanakkor ez óriási lépés volt a magyar diabetológia számára.” – nyilatkozta lapunknak Ági Tamás.
Egy beteg számára napi többszöri vércukorszintmérés szükséges, amely az otthon is használható mérőkészülékek megjelenése előtt úgy működött, hogy a beteg több napra befeküdt a kórházba, ahol igyekeztek beállítani a vércukorszintjét. A 77 Elektronika fejlesztésének eredményeként lehetőség nyílt az önálló otthoni vércukorszintmérésre, amely első termékükkel körülbelül öt percet vett igénybe és egy nagyméretű vércseppet igényelt. Mára mindkét tényező jelentősen csökkent – csupán pár másodperc és minimális mennyiségű vér is elegendő a közel klinikai pontosságú eredmény kiértékeléséhez.
„Jelen pillanatban már a 67. generációnál tartunk, tehát azt lehet mondani, hogy évente valamivel több, mint két készüléket fejlesztett a vállalat. A legkorszerűbb példányaink, amelyek nagyjából 2012 óta vannak forgalomban, már ún. bioszenzoros elven mérik a vércukorszintet.” – ismertette a szakember. Ezek a szerkezetek egy tesztcsíkkal működnek, amelyet a készülékbe kell helyezni, az bekapcsol, és pár másodperc elteltével készen áll a vércukor mérésére. A fejlődéssel párhuzamosan, értelemszerűen, a terápiás lehetőségek is változtak, tehát ki lehet jelentetni, hogy ma már a korszerű készítményekkel messze nincs olyan szintű kötöttség, mint a mérőeszközök megjelenése előtt. „Azt is szoktuk mondani, hogy egy cukorbeteg általában egészségesebb életmódot folytat, mint egészséges társai, hiszen a rendszeres mérés mellett az egészséges ételek fogyasztása, a rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen egy cukorbeteg esetében.”

Az okos-vércukorszintmérő

A cég 2015-től kezdve gyárt okos-vércukorszintmérőket, amelyek az imént felsorolt funkciók mellett segítik a mérési eredmények értékelését, a legújabb modell bluetooth kommunikációval is bír, tartozik hozzá mobilalkalmazás, illetve egy online szolgáltatás is. A készülék a korábbi mérési adatokból – megfelelő gyakoriságú és rendszerességű használat esetén – megmutatja, hogy várhatóan hogyan fog alakulni a vércukorszint, tehát a beteg megismerheti és nyomon követheti annak tendenciáját. Egy másik funkciója a várható hipoglikémia-eseményszám becslése: a cukorbetegeknél az egyik legveszélyesebb állapot, amikor túl alacsony szintre esik a vércukorszintjük, ez esetben pedig a mérési eredmények eloszlása, illetve átlaga alapján a készülék megbecsüli, hogy a következő 30 napban hány hasonló eseményre számíthat, amennyiben nem változtat az életmódján és a terápián. Ennek persze komoly prevenciós ereje is van.
A cég legújabb készüléke a Dcont® MONDA, várhatóan október végén kerül kereskedelmi forgalomba, ennek legfőbb újítása, hogy ez egy magyarul beszélő berendezés. A cukorbetegség egyik szövődménye a gyengénlátás, vagy aztán később a vakság, így az érintett betegeknek segíthet az eszköz azzal, hogy nemcsak a kijelzőjén jeleníti meg az eredményt, illetve az utasításokat, hanem hangosan el is mondja az összes szükséges teendőt és minden egyéb fontos információt.
„Ez a második ilyen termékünk, az első készülék 2005 óta forgalomban van, ez egy korábbi generációs vércukormérő-rendszer. Ehhez a készülékhez is a legkorszerűbb tesztcsík használatos, tehát sokkal pontosabb, gyorsabb mérési eredmény nyerhető sokkal kisebb vércseppből. Hogy számokkal is érzékeltessem mindezt: a korábbi 2 mikroliternyi vér helyett csupán 0,6-ra lesz szükség egy-egy mérés elvégzéséhez.”

Az 50 évnél idősebb korú magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak, a több mint 800 ezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32.000 beteg vak vagy súlyos látássérült, számuk évente több mint 1000 fővel nő. A cukorbetegek között 25-ször több a vak, mint az átlagnépesség esetében – foglalja össze a terület friss kutatási eredményeit Prof. Dr. Németh János, a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért elnöke. „A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, amelynek hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet” – hangsúlyozza a professzor. Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a bemutatón kiemelte: kutatásaik szerint néhány év alatt 14%-kal nőtt a 2-es típusú cukorbetegséggel élők száma, akár már 1 millió érintettről is beszélhetünk, a 60 év feletti magyar lakosság körében a cukorbetegség előfordulási aránya pedig 20% körül van. Magyarországon a betegség szövődményeiből adódóan 10 beteg lábát amputálják, és hárman vakulnak meg naponta. Hozzátette: a szövődmények egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel és testmozgással megelőzhető lenne.

Magyar gyárból, magyar igények szerint

„Büszke vagyok rá, hogy kifejezetten a magyar cukorbetegek érdekeit nézve, 2005-ben mi fejlesztettük ki az első és eddig egyetlen magyarul beszélő készüléket is. A most bemutatott modern, sokkal pontosabb Dcont® MONDA elnevezésű készülékünk tervezése is a magyar igények szerint történt, hiszen magyar nyelven beszél, magyar látássérülteknek segít, hazai mérnökök fejlesztése és magyar kezek gyártják budapesti üzemünkben, ugyanúgy, mint az elmúlt közel három évtized során előállított valamennyi Dcont® modellt” – hangsúlyozta Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója a cég korábbi sajtóanyagában.

Többszörösen kitüntetve

Az első Magyar Termék Nagydíjat még 2000-ben nyerte el a 77 Elektronika a Dcont® Personal vércukormérő készülékkel, a mai napig ebből adták el a legnagyobb mennyiséget. A tavalyi évben az UriSed Mini készülékért pedig megkapták második nagydíjukat is. Ez a berendezés a vizeletüledék-vizsgálónak a félautomata változata, hogyha úgy tetszik, a kistestvére, annyi a különbség a kettő között, hogy a mintaadagolás nem automatizáltan történik, hanem a laborasszisztensnek vagy labororvosnak kell egy pipettával a műanyag küvettába fecskendeznie. A laboreszközök mind a professzionális felhasználást szolgálják: a kisebb készülékek háziorvosi kislaborkörnyezetbe valók, az automata készülékek pedig egyértelműen a nagy laborok számára készülnek. A berendezéseket a világ több mint 90 országába exportálja a cég. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az igazi sikert a kis félautomata üledékvizsgáló tekintetében nem a humán egészségügy, hanem az állategészségügy hozta meg. A 77 Elektronika egy amerikai cégnek exportálja ezt a berendezést, állatgyógyászati célra, ebből az idén több mint 3000 készüléket gyártottak. Ez hozta meg számukra az utóbbi két év legnagyobb sikerét és egyben legnagyobb kihívását is. Az automatizált vizeletüledékvizsgálók terén Ági Tamás 30-40%-ra becsüli részesedésüket a világon.
„Piacainkat tekintve az Európai Unió az első, egyébként az Egyesült Államok, Kína és a dél-amerikai országok közül is sok van, ahová az ottani lélekszámhoz képest igen nagy mennyiségű készüléket exportáltunk, de Indiától kezdve az arab térségig, számos helyen jelen vagyunk. Ami a készülékeket illeti, a vércukormérő és a vizeletelemzőknél is igaz, hogy nem csak saját név alatt gyártunk terméket. Ez azt jelenti, hogy a technológiát mi soha nem adtuk, és nem is tervezzük eladni senkinek, semmilyen termék tekintetében, de nagy örömmel gyártunk más cégek számára. Ez részben a szoftver működésére vagy a készülék megjelenésére igaz, a technológia egyébként ezekben a berendezésekben minden esetben a 77 Elektronika fejlesztése, és itt gyártjuk a budapesti, illetve a balatonfüredi üzemeinkben.”

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin GYÓGYÍTÓK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

EGÉSZSÉG CSEPPEKBEN – TRADICIONÁLIS GYÓGYKÉSZÍTMÉNYEK ÉS IZGALMAS ÚJÍTÁSOK A BÉRESNÉL

Következő cikk

Centrumban a szuperkórház – Épül az egészséges Budapest