Home»Startup»Noura – az egészségügyi személyi asszisztens

Noura – az egészségügyi személyi asszisztens

0
Shares
Pinterest Google+

Ki ne szeretne egészségesen táplálkozni anélkül, hogy tanácsadóhoz kelljen járnia vagy az internetet bújnia? Tóth Máté formatervező ötletgazda és Mike Marcell szoftverfejlesztő a felhasználói kényelemre alapozva álmodta meg a Noura egészségügyi asszisztenst. Az egyelőre még fejlesztés előtt álló innovatív alkalmazás béta verziója idén várható.

Ötlet születik – kapcsolatrendszeri tőkével

Tóth Máté ötletgazda megkeresésünkre elmondta, a Noura ötlete onnan ered, hogy bár szeret főzni, mindig gondot jelentett kitalálnia a receptet, amikor meg megkívánt valamit, nehezen tudta eldönteni, hogy az mennyire lesz egészséges és megfelelő saját szervezete számára. „Legtöbb esetben a szénhidrátok valamilyen formájára éhezünk, pedig testünknek csak az esetek kis százalékában van erre szüksége. Úgy éreztem, ez egy olyan problémakör, amelyre valamilyen megoldást kellene találni: felmérni szervezetünk állapotát, és az eredményekhez megtervezni a táplálkozást. Ekkor találkoztam az Electrolux pályázatával, amelyre jövőbeli koncepciókkal lehet jelentkezni. Az első ötletem egy olyan eszköz volt, amely a testnedveinkből képes megmondani, hogy milyen ásványi anyagok és vitaminok hiányoznak a szervezetünkből, és ezek felméréseiből keresne az interneten számunkra megfelelő recepteket, amelyeket elkészíthetünk magunknak” – emlékezett vissza. Bár ötletére nagyon ígéretes visszajelzéseket kapott, és be is került az első 50 pályázó közé, a szavazással eldöntött első 10 közé már nem sikerült bejutnia. Ezt a tapasztalatot azonban nem kudarcként élte meg, hanem még több motivációt kapott az eszköz iránt érdeklődő személyektől.
Időközben formatervezőként elkezdett pénztárgépeket tervezni, ahol lehetősége volt termékfejlesztőkkel is megismerkedni és kiterjeszteni a kapcsolatrendszerét, ami véleménye szerint elengedhetetlen egy kezdő vállalkozás elindításához. Később aztán részese lett egy olyan startupnak, amely a nulláról épített fel egy olyan terméket, amely a házi kedvencek nyakára csatolható rendszert, és a hozzá tartozó szoftvert fejlesztette, ez volt a Fellow. Ez idő alatt megtapasztalta azt a folyamatot, hogy hogyan is épül fel és működik egy startup. Az állandó munkahelye mellett a MEDinnovest Zrt. felkérésére megtervezett egy EKG-s, légzéskapacitást mérő eszközt tüdőbajos gyerekeknek, ahol lehetősége volt megismerkedni egy szenzorfejlesztővel. Látva a noninvazív diagnosztikai eszközök létjogosultságát, megírta az ezekkel a szenzorokkal testünk igényeit felmérni képes Noura egészségügyi asszisztens megvalósíthatósági tanulmányát. Az innováció tehát a már meglévő technológiák összevonásából született.

„A noninvazív szenzorok a diagnosztikai eszközök szervezetbe való behatolása nélkül képesek megvizsgálni a felhasználók vércukorszintjét, a vérük oxigéntartalmát, a szárazelektródákkal pedig EKG-t lehet mérni. Ezt követően a rendszer a felmért adatok segítségével személyre szabottan megtervezi az ajánlott ételek listáját, amelyek végül akár az alkalmazáson keresztül meg is rendelhetőek”

– magyarázta a fejlesztést.

A megvalósítás kezdeti lépései és a határok nélküli tervek

A Noura ötlete akkor kezdett megvalósítható formát ölteni, amikor Tóth Máté jelentkezett az 50 tehetséges magyar fiatal programba, ahol megismerkedett Kósa Erika mentorral. „Erika nagy lehetőséget látott az ötletben, az ő támogatásával döntöttem el végleg, hogy anyagiakat nem sajnálva, mindenképp belevágok a projektbe. Az ő hozzáállása segített abban, hogy másképp álljak a tárgyalásokhoz, a beszélgetések során nagyobb figyelmet szenteljek a kapcsolatok emberi oldalára” – fejtette ki. Elmondása alapján ahhoz, hogy valaki fel tudjon készülni, és képes legyen előadni egy befektetői prezentációt, a szakmai tudás és kommunikációs készség mellett mentális erőfeszítésre is szükség van, amelyben sokat segített sikeres üzleti karrierrel rendelkező mentora.
Időközben felkereste egy szoftverfejlesztő barátját, Mike Marcellt, akivel évekkel ezelőtt, egy korábbi projekten már dolgoztak együtt, és végül így, közösen kezdték meg a termék kidolgozását. Elmondása alapján a projekt már abban a fázisában van, hogy bemutatható a befektetőknek. „Jelenleg már tudunk recepteket elemezni, látjuk az összetevőit, hogy milyen vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét vagy szénhidrátot tartalmaz. Emellett igyekszünk minél több adatot megtudni a felhasználókról, akik segítenek a tesztelésben, figyelembe véve az ízlésüket is. Rengeteg algoritmuskezdeményünk van, amelyeket még dietetikusokkal pontosítanunk kell” – tette hozzá a fejlesztő. „Tulajdonképpen arról van szó, hogy

minden egyes élelmiszer lebontható kémiai összetevőkre, amelyekre az embereknek szüksége van, és mi, a felhasználók statikus (kor, testsúly) és dinamikus adataiból (vércukorszint, vérnyomás, pulzoximéter) meg tudjuk határozni, hogy miből mekkora hiány van a szervezet szükségleteihez képest. Emellett az alkalmazás figyelembe veszi a felhasználó tartózkodási helyét, az éghajlati körülményeket és a napszakot, majd ezektől az információktól és a felhasználó ízlésétől függően ajánl neki reggelit, ebédet vagy vacsorát.”

A fiatal vállalkozók kérdésünkre kifejtették, egyelőre még a szoftver fejlesztésén dolgoznak, de terveik alapján ehhez egy eszköz is fog tartozni, amelyet csak kézbe kell vennie a felhasználónak, az pedig a biometrikus adataik alapján, ujjlenyomatukon vagy telefonjukon keresztül felismeri a már beregisztrált profiljukat. Ezt követően a Noura szoftver a felhőben kiszámolja, hogy milyen kémiai összetevőkre van szüksége az alanynak, recepteket ajánl, amelyet egy értesítés formájában visszaküld annak telefonjára. „A felhasználói kényelemre alapozva az illető személyek be tudják építeni a napi rutinjukba a Noura használatát, amellyel időközi kérdésekre válaszolva, egyre pontosabb és személyre szabottabb ajánlatokat kaphatnak az úgynevezett táplálkozási asszisztensüktől” – magyarázta Tóth Máté, kiegészítve azzal, hogy „ha minden étkezés előtt a regisztrált felhasználó végez egy mérést, akkor egyre jobban tudunk dolgozni a kapott adataiból.” Az eszköz kifejlesztésébe sikerült bevonniuk Juhász Dávid tapasztalt UI/UX grafikus designert, akivel az ötletgazda a korábbi, Fellow startup felépítése alatt is együtt dolgozott.
A Noura alkalmazást a vállalkozók Android és iOS telefonokra, illetve Apple Watch-ra tervezik.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin GYÓGYÍTÓK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

Okos egészségügy Magyarországon? Egy fiatal startup ezen dolgozik!

Következő cikk

Mosolyogj, és megmondom, ki vagy! – Intelligens fogkefét tervez a CAREonix