Home»Gasztro»Nassolj bűntudat nélkül! – A Nasopolya Nassolda finomságai

Nassolj bűntudat nélkül! – A Nasopolya Nassolda finomságai

2
Shares
Pinterest Google+

A pesti belváros közepén egy békés hangulatú cukrászda azt tűzte ki célul, hogy csak egészséges, mindenmentes nyers vegán finomságokat készít – a Naspolya Nassoldában nassoltunk épp a bezárások előtt, de a jövőben is rendelhetünk tőlük sütiket az otthonunkba.

Budapest belvárosában, az Erzsébet tértől pár perc sétára nyílt a város első nyers vegán cukrászdája, ez a Káldy Gyula utcában található Naspolya Nassolda. 2014-ben a Nyitva! Fesztivál adott lehetőséget arra, hogy régi házak kihasználatlan, felújításra szoruló üzlethelyiségei és az ötletes fiatal vállalkozások egymásra találjanak.

„Éltünk a lehetőséggel és a párommal, Novák Ádámmal megnyitottuk ezt a helyet”

– mondja Bárányos Réka, akik 2012-ben váltottak nyers vegán életmódra.

Az épületet romos állapotból keltették új életre átépítéssel, a tér teljes újraálmodásával. Természetes és nagyon emberközeli az egész beltér kialakítása. Leginkább a skandináv, letisztult stílus jellemzi egy kis modern újragondolással. Natúr színek dominálnak, egy kötélen belógatott, ülőhelynek használható nyírfatönk és boldog kiskutyák fogadnak. Bár a belmagasság meglepően nagy, valamiért mégis kuckósnak, otthonosnak tűnik az egész.

Fotó: Kiss András

Grafikusból cukrász

Bátor lépés volt részükről belevágni a vállalkozásba, hiszen úgy nyitották meg a helyet, hogy előtte nem volt kötődésük a gasztronómiához vagy a vendéglátáshoz. „Unokatestvérem cukrász, ennyi közünk van a szakmához” – mondja Réka, aki egyébként tervezőgrafikus, akárcsak a párja.

„A Naspolya a szerelemgyerekünk, amit autodidakta módon tanultunk meg, mert itthon nem voltak ilyen képzések.”

„2017-ben voltam Párizsban volt egy vegán-cukrász képzésen, ott nagyon sokat tanultam” – mondja. 

És hogy honnan a név? A tulajdonosok szeretik a naspolyát, mint gyümölcsöt különlegességéért, hiszen a mi éghajlatunkon egészen egyedülálló, hogy december végére legyen érett egy gyümölcs. „A naspolya a természet karácsonyi ajándéka! Mint a téli termések általában, a naspolya sem a gyümölcsök legszebbje, mégis róla neveztük el a helyünket, hiszen annyira jól passzol ahhoz a szóhoz, hogy Nassolda” – mondja Réka. 

Amikor 2014-ban megnyitottak, még nagyon gyerekcipőben járt a vegán étkezés. „Külföldön már ismert volt, de itthon nagyon szűk réteget érintett. Akkor még sokat kellett magyarázni a vendégeknek az alapanyagokról, teljesen mást kellett kommunikálnunk a pult felől, mint azoknak, akik most bejönnek” – mondja Réka, aki úttörőknek vallja magukat ezen a téren. 

Fotó: Kiss András

Saját fejlesztésű receptek

„A nassolás a mi állításunkban egy kifejezetten egészséges, éltető, testileg és lelkileg egyaránt építő, tápláló tevékenység. Történjen egyedül, vagy társaságban, a lényeg, hogy jólessen minden falat” – vallják az alapítók. A recepteket is nagy figyelemmel készítik. A kínálatban szerepelnek egész évben elérhető termékek, de szezonálisan mindig jön be melléjük új alapanyag: most gránátalmás és sütőtökös nassolnivalók közül válogathatunk. „Igyekszünk a szezonális gyümölcsöket itthonról beszerezni, ha már a magvak nagy részét nem tudjuk, de például a diót magyar termelő szállítja” – mondja Réka.

Az üzlet szíve a pult, ahol sorakoznak a kekszek, krékerek, a torták és a piték. Fontos, hogy minden termék tej-, tojás-, hozzáadott cukor és gluténmentes, szóját sem használnak. Az édesítést többnyire aszalványokkal (például datolya, mazsola) oldják meg – semmi szintetikus anyagot nem használnak.

A süteményeket nyersen készítik, nem hőkezelik, hogy minden tápanyag megmaradjon. A maximális hőfok 42, az aszalási hőmérséklet.

„Több kutatás is bizonyította már, hogy efölött az enzimek és tápanyagok el tudnak halni, de nekünk az a célunk, hogy ha már mindenki szeret nassolni, akkor legalább tegye egészségesen. Egészséges és finom desszerteket készítünk egyszerre”

– mondja a tulajdonos. A torták, piték mellett specialty kávéval is várják a vendégeket, jelenleg a Casino Mocca van a kínálatunkban, amit saját készítésű kókusz- vagy mandulatejjel lehet fogyasztani.

Természetesen találunk tortákat, de akadnak trüffelek, ranolaszelet és kelchips kizárólag éltető gyümölcsökből, olajos magvakból és izgalmas fűszerekből. Tápláló harapnivalók, kiválthatunk velük egy kisebb étkezést is. „Egyik nagy kedvenc a sós-karamellás cupcake, de sokan szeretik a tiramisu tortát is, ami fermentált kesudióval van készítve.” Én az aszaltcseresznye-krémes sajttortára és a matcha tortára csaptam le – isteniek! 

A mandulatejüket minden reggel frissen készítik a konyhán. „Összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a bolti – a legendásan finom Szuperkakaónkat is ebből készítjük. Forró italként frissen pörkölt speciality kávét és remek minőségű szálas teákat kínálnak, hűsítőként pedig szezonális gyümölcsökből készített juice-okat és limonádékat.

Fotó: Kiss András

Ahol a kedvenceink is otthon érezhetik magukat

Nagyon sok célcsoportot mozgósítanak, köztük a különböző érzékenységgel rendelkező embereket, de sokan csupán egészségtudatos szempontból járnak a Naspolyába, a sportolók például. A mandulát felhasználás előtt 24 órát áztatjuk, ezzel enzimaktiváljuk, amivel elindulnak benne e növekedési folyamatok, táplálóbb és könnyebben emészthetőbb lesz ezáltal.” 

Az alapítók csatlakoznak a slow food mozgalomhoz is nem csak a környezettudatos működésben, hanem abban is, hogy fontosnak tartják megadni az étkezéseknek a módját.  Az otthonos környezethez közrejátszik az is, hogy Réka mellett pihen kutyája, akárcsak az ott dolgozók kis kedvencei is egy-egy asztal mellett – lassan Magyarország is eljuthat arra a szintre, hogy minden üzletben, étteremben, cukrászdában örömmel fogadják a négylábúakat.

„Állatbarátokként – egy kutya és két macska – gazdijaiként nem volt kérdés számunkra, hogy a Naspolyába kutyával is jöhettek. Örültünk, hogy a hazai vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályozások ezt meg is engedik, és a vendégtérbe behozhatók a kiskedvencek. Egy év sem telt el a megnyitásunk óta, amikor a felelős kutyatartás elhivatott képviselői, a Kutyabarát.hu csapata is értékelt bennünket. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy 2015-ben az Év Kutyabarát Helye versenyen nekünk szavazták a cukrászdák különdíját” – mondja Réka. 

Közben elkezdtek dolgozni a karácsonyi csomagjaikon, amit két magyar tervező segítségével álmodtak meg: egy kis zsákban naspolyás trüffel és egy lézervágással készült fa ajándék. Kicsit letört a hangulat, mert épp aznap hozták be az új törvényt, hogy be kell zárniuk a vendéglátó helyeknek, így a Napsolya is átállt a kiszállításra. A vendégek így a naspolya.hu-ról és az Édesváros tortarendelő oldalról rendelhetik meg most kedvenceiket.

Az első hullámhoz hasonló nehéz időszak vár a vendéglátóipari egységekre, de a gasztronómia iránti rajongás továbbra is megmarad a budapestiekben, így remélhetőleg segítenek átvészelni ezt a néhány hetet – vagy hónapot. 

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2020/11. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

A dobos a zenekar lelke

Következő cikk

Jogi biztonság a digitális világban