Home»Cross»Hogyan álljunk át? – Mármint digitálisan

Hogyan álljunk át? – Mármint digitálisan

0
Shares
Pinterest Google+

A digitális átállás időszakának kezdetén járunk, amely egyrészt nevezhető kőkorszakinak, másrészt örvendetesnek. Hogy mit is jelent ez pontosan, arra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adott választ, továbbá rákérdeztünk a szervnél arra is, hogy a frekvenciagazdálkodás, illetve egy egyre erősödő szereplő miképpen befolyásolja a piacot, de megkerestük az Antenna Hungáriát is, hogy megtudjuk, mi vár a pár éve újra állami kézben lévő televíziószolgáltatóra 2020 után.

 „Az Európai Unió vonatkozó jogszabályi előírásaiban szereplő határidőt jóval megelőzően elkészült a magyarországi hírközlés-szabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) menetrendje, mely javarészt az úgynevezett második digitális hozadéksáv felhasználás kapcsán lehet érdekes a magyarországi távközlési piac szereplői számára. Az uniós szintű spektrumpolitikai döntések következtében 2020-tól a 700 MHz-es UHF-sávban a jelenlegi, digitális földfelszíni műsorszórás helyett vezeték nélküli szélessávú hálózatok működnek majd, azaz a mobilszolgáltatók juthatnak hozzá a spektrumhoz, hogy azzal szélessávú mobilnet-lefedettségüket tovább növeljék, esetlegesen olyan területeket is elérve, melyeket a 800 MHz-es cellákkal sem tudtak megfelelően kiszolgálni.” – olvasható a második digitális átállás részbeni magyarázata a hwsw.hu-n. Bár bizonyára a szaklap újságírója a hozzáértők számára letisztult képet festett a kialakult helyzetről, az átlagember számára az ok-okozati összefüggés magyarázata elég homályosnak tűnhet. Megkérdeztük az NMHH-t, hogy hogyan írnák le a digitális átállás fogalmát úgy, hogy a témában járatlan érdeklődő is megértse: „Az általánosan 700 MHz-esnek nevezett 694–790 MHz-es frekvenciatartomány része annak, amelyet jelenleg ma Magyarországon televíziós műsorszórásra használnak. Ugyanakkor az elmúlt években az okostelefonok térnyerésével egyre nagyobb lett a mobiltelefon-szolgáltatók »frekvenciaéhsége«. Az NMHH szabályozó tevékenységével korábban jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a hazai 4G-mobilhálózatok a világ élvonalába kerüljenek, és a jövőben mindenben támogatja azokat az állami törekvéseket is, hogy hazánk már az évtized végére a fejlesztések egyik európai központjává váljon az 5G területén. Ezért – a nemzeti ütemterv elkészítésével – az elsők között alkotta meg koncepcióját arról, hogy a 700 MHz-es tartományt – ún. »úttörő sávként« átadja a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások számára, amelyre egyébként uniós határozat is kötelezi a magyar hatóságot. A televíziós műsorszórásnak jelenleg »otthont adó« 700 MHz-es frekvenciatartományon – fizikai tulajdonságai következtében – a mozgó és állandó helyű hírközlési hálózatok (például URH-rádióhálózatok, mobiltelefon-hálózatok) alkalmasak arra, hogy nagy kiterjedésű, ritkán lakott területeket költséghatékonyan fedjenek le. Ezért ezt – uniós határozat nyomán – a 700 MHz-es frekvenciasávot is a műsorszórástól eltérő hasznosításra kell átadni (2017/899. parlamenti, európai tanácsi határozat).” – olvasható a médiahatóság lapunknak elküldött közleményében.

Hozzáteszik, a felkészülés hosszabb ideje zajlik: az NMHH június 27-én terjesztette a szakma elé a nemzeti ütemtervet, ezt egy hosszú nemzetközi egyeztetéssorozat és előkészítés előzte meg. Reményeik szerint a frekvenciatartomány átadása hozzájárul majd a magyarországi digitalizáció további fejlesztéséhez, és lehetővé teszi az 5G gyorsabb bevezetését, illetve a mainál lényegesen gyorsabb adatátvitelre képes mobilhálózat kialakítását. A változtatás következtében a 470–790 MHz sávból 2020 után csak a 470–694 MHz használható majd földfelszíni műsorszórásra. A 800 MHz-es frekvenciatartomány korábbi kiürítése után még lehetséges volt öt országos hálózatot kiépíteni, a 2020-as változásokkal viszont a jelenlegi helyzet a DVB-T-technológiával (Digital Video Broadcasting – Terrestrial, digitális földfelszíni videó adás – a szerk.) már nem lesz tartható, az öt helyett csak három állhatna rendelkezésre. Ezért technológiai áttervezés és az NMHH részvételével zajló sikeres nemzetközi koordinálás szükséges, hogy fennmaradjon az öt országos hálózat.
A kialakult helyzet egyben lehetőséget ad arra, hogy a leendő szolgáltató egy fejlettebb technológiára, a DVB-T2-re váltson, így megőrizhető a korábban rendelkezésre álló hálózati kapacitás. Az országos és helyi digitális televíziós műsorszóró hálózatokat az NMHH egységesen kezeli, ehhez szükség lesz egy pályázat kiírására, aminek céldátuma 2019. szeptember 5. A hatóság célja, hogy az ingyenes műsorokat nézőket ne terhelje semmilyen többletköltség az átállás során, és bárminemű műszaki beavatkozás nélkül, a korábban megszokott módon nézhessék ezeket a műsorokat.

Azért nem mindenki jár jól

Az érintett UHF-sávokban az Antenna Hungária végez digitális földfelszíni műsorszórást (lásd keretes írásunk), összesen öt multiplexen. A cég az érvényes szerződésük alapján mintegy 112 Mbps-nyi kapacitáson 12 ingyenes és 47 fizetős csatornát továbbít, amely 2020. szeptember 5-én jár le. A hatóság statisztikái szerint ma a 4,106 millió magyarországi háztartásból mintegy 509 ezren tévéznek digitális földfelszíni sugárzású adások révén, ám csak mintegy százezer olyan háztartásról van szó, mely ezen a platformon a fizetős tartalmakat is nézi – olvasható a hwsw.hu-n. Megkérdeztük az NMHH-t, hogy mit tehet egy digitális földfelszíni műsorszórással foglalkozó szolgáltató ebben a helyzetben – viszont nem kaptunk érdemben választ.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin PÉNZFORGATÓK című lapszámában! 
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Fotózz, és már ott is vagyok! – NaviCarddal a világ körül

Következő cikk

Tájékozott autodidakták vs exfocisták: kiből lesz jó szakértő? – Interjú Kele János futballszakértővel