Home»First Class»A saját műsorokban rejlenek a tartalékok

A saját műsorokban rejlenek a tartalékok

0
Shares
Pinterest Google+

Zájer Attilával, a TV2 Csoport ügyfélkapcsolati igazgatójával a fiatalok eléréséről, új csatornákról és műsorokról, online fejlesztésekről és a hirdetői piac alakulásáról beszélgettünk. 

A TV2 Csoportnál érzékelik, hogy a fiatalabb generációk kevesebbet tévéznek?
A Nielsen felmérését követően a MEME az Ipsos-szal közösen készített egy kutatást a fiatalok, illetve a 15–29 évesek piacon elfoglalt helyéről, és bár igaz, hogy médiafogyasztási szokásaikban vannak változások, de ahogy telik-múlik az idő, ez a korosztály is hozzáidomul a tévéhez. Akik fiatalabb korukban még kevesebbet tévéztek, később több időt töltenek otthon a képernyő előtt. 2017-ben a 4–17 éves korosztály is átlagosan napi 3 órát tévézett, ami a 2009-es adatokhoz képest egy szolid emelkedést jelent. Ugyanakkor elkeskenyedő korfáról beszélhetünk, mivel a magyar társadalom öregszik, ezért az össztévézés valamelyest csökken Természetesen a TV2-nél is szembesülünk ezzel a kihívással, de nem mondható, hogy ne lennének olyan televíziós programok, amelyeket ne választanának a fiatalabb célközönség tagjai is előszeretettel estéik eltöltésére. Egyik legjobb példánk a 2017-es Ninja Warrior volt, ami kifejezetten nagy sikernek örvendett a fiatalok körében.

És jelen vannak az idősebb generációk is: a TV2 műsorainak jelentős része – a telenovellák, török sorozatok – mintha inkább a 18–59 éves célcsoport idősebb nézőközönségéhez szólna.
2016-ban az Izaura TV elindításával belevágtunk egy lefedetlen terület meghódításába, és ez meglepő eredményeket hozott. Rengeteg fiatal követi a régi klasszikusokat is. Például az Esmeraldát és a Marimart. Az pedig, hogy a délutáni, főműsoridőt megelőző időszakban egy nagy kereskedelmi tévénél van helye ezeknek a sorozatoknak, természetesnek tekinthető. A főműsoridő felé haladva, a műsorok is egyre szélesebb közönségnek szólnak.

A TV2 Csoport mennyire nyit az online felé? A versenytárs sokat beszél arról, hogy már mindegy, milyen csatornán vagy mekkora képernyőn jut el a mozgóképes tartalom a fogyasztókhoz.
Nekünk is megvannak a terveink. Az online fogyasztás attól függ, vannak-e éppen nagy, event-jellegű műsoraink. A Nagy Duetthez hasonló műsorok mindig megdobják a videóindítások számát a TV2 háza táján is. Kifejezetten nagy fókuszt helyezünk arra, hogy kihasználjuk és monetizáljuk az online utókövetést. A Jóban Rosszban kapcsán hoztuk meg először azt a döntést, hogy nem közvetlenül a SuperTV2-s sugárzást követően tesszük fel videómegosztóra a premierepizódot, hanem késleltetve. Ennek meg is lett a nézettségre gyakorolt pozitív hatása: az emberek igenis rászoktak arra, hogy ezt a tartalmat inkább on-air nézik meg.

Önálló online tartalmakban is gondolkodnak?
Mindenképpen, de ezek esetében meg kell vizsgálnunk, hogy mennyire éri meg az adott tartalom előállítása. Folyamatosan próbálunk, akár kimaradt részeket vagy speciális forgatott tartalmakat biztosítani, amellyel a nézők a szünetekben is követni tudják kedvenc márkáikat.

Egyéb fejlesztések is zajlanak?
Mindig igyekszünk keresni azokat a lehetőségeket, ahol akár külsős cégekkel együttműködve, kiaknázhatunk valamilyen üzleti potenciált. A Prospecto nevű bolgár cég 17 országban digitalizálja a szórólapokat, és emeli át azokat a saját felületére. Az ajánlatok kattinthatóak, terelik a forgalmat, és geofencing technológiával a vásárlók is követhetőek. Ebben a projektben a TV2 biztosítja az ismertség- és márkaépítéshez szükséges online és on-air médiatámogatást, illetve a partnereink felé is értékesítjük a megoldást – saját termékként.

A televíziós piac – a MEME (Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete) számai alapján – négy éve folyamatosan növekszik, tavaly például 7,5%-kal, ami a gazdasági növekedés mellett is szép eredmény. Viszont ez nagyrészt tartalmazza az állami költéseket is.
Fontos tisztázni, hogy a piaci növekedésből a kereskedelmi terület 6%-ot tett ki, az állami kommunikáció intenzitása csak 1%-ot hajtott az amúgy is bővülő piacon. 2018-ra folytatódó tendenciát várunk, pozitív stagnálásra számítunk, és szeretnénk hinni abban, hogy a televízió, mint legértékesebb, legköltséghatékonyabb médiafelület a hirdetők költéseiben, továbbra is előkelő helyen áll majd, és részesülünk az esetleges felülköltésekből.

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin PLAKÁTVAGÁNYOK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!
  

Előző cikk

„Mindenki csak nyírni akarja a birkát, etetni nem” – interjú Puzsér Róberttel

Következő cikk

Klikkfétis – Szembenézés legújabb függőségeinkkel!