Home»Insider»Egészségmegőrzés, fittség és diagnosztika –A munkavállalók legjobb társa lehet a Fitpuli

Egészségmegőrzés, fittség és diagnosztika –A munkavállalók legjobb társa lehet a Fitpuli

1
Shares
Pinterest Google+

Az egészségmegőrzés területén alkotott egészen újat dr. Békási Sándor és dr. Oláh Dániel, akik kitalálták a Fitpuli alkalmazást, amely egyszerre kezeli az orvosi és az életmódbeli paramétereket. Az elsősorban munkáltatóknak és munkavállalóiknak szánt app ősszel lép a piacra, az ide vezető útról és a Fitpuli újszerűségéről az alapítókat kérdeztük.

Békási Sándor végzettsége szerint háziorvos, míg alapítótársa, Oláh Dániel foglalkozás-egészségügyi szakorvos, vagyis mindketten szakavatott ismerői az egészségügynek, és ezáltal a rendszerben előforduló hiányosságoknak is. Nem véletlen, hogy több mint egy éve belevágtak egy egészen új, a piacon addig ebben a formában nem létező alkalmazás és a mögötte húzódó üzleti vállalkozás megteremtésébe. A Fitpuli megálmodói szerint a hazai alapellátásból nagyon hiányoznak a digitális eszközök, holott a páciensek vagy éppen ügyfelek részéről meglenne a valós igény ilyen korszerű eszközök implementálására. Manapság szinte minden okostelefonon megtalálható legalább egyféle fitnesz- és életmódapp, de akár ingyenes, beépített formában is elérhetők olyan alapfunkciók, mint mondjuk egy lépésszámláló. Nem véletlen, hiszen az egészségtudatos életmód az aranykorát éli, ugyanakkor a hagyományos orvoslás nem képes reagálni az okoseszközök kínálta lehetőségekre, ami pedig nagyobb baj, hogy nem is fordít túl nagy figyelmet az életmóddal összefüggő adatokra, körülményekre. Békási Sándor szerint ritkán fordul elő, hogy például magas vérnyomás esetén az orvos arról érdeklődne a betegtől, hogy esetleg kialvatlan-e, mennyi munkahelyi stressz éri, mennyit mozog, vagy éppen túlerőltette-e magát, holott ez mind közrejátszhat a magas vérnyomás kialakulásában. „A megoldás gyakran rögtön egy vérvétel vagy a gyógyszer felírása, ami a túldiagnosztizált, túlmedikalizált világunkra oly jellemző. Holott a mai technológia már lehetővé teszi például egy alvásfigyelő letöltését és használatát, amiből számos információ azonnal megtudható lenne, ami orvosilag is releváns. Ezt a két szegmenst hozza egy platformra ez az alkalmazás” – mondta el a Fitpuli alapítója.

Fittség és egészség egy kézben

 A Fitpuli működése igen egyszerű. Az applikációban a cél beállítása után a rendszer elkezdi rögzíteni az életmódbeli paramétereket és sajátosságokat, amelyeket a hétköznapokban végzünk. Összefoglaló felületén megjeleníti a napi lépésszámunkat, a megfelelő pulzusszám felett végzett tevékenység alapján mért, aktivitással töltött perceinket vagy a megtett emeletek számát, továbbá testsúlynaplót, alváselemző felületet és egy hangulatnaplót is tartalmaz, ez utóbbi a napi boldogságadagunkat segít elérni és megtartani. A rendszer természetesen azt is listázza, hogy mit kell megtennünk az adott napon a célunk eléréséhez. Az életmódmérés mellett az applikációnak része egy orvosi paramétereket rögzítő rendszer is, amely a vérnyomás, a pulzus és a vércukorszint listázását segíti, továbbá egy látás- és hallásprevenciós teszt, valamint egy laborértelmező részlet. A főoldalon az aktív és alvással, illetve munkával töltött idő elemzése is megtalálható, amivel tudatosabban lehet tervezni a mindennapjainkat. A felületen ezenkívül Lupitól, a csetkutyától lehet majd információt, motivációt és tippeket is kapni.

Az említett, hagyományos orvoslástechnikákkal szemben a Fitpuli egyik fontos célja éppen a prevenció, hiszen kis változásokkal és némi odafigyeléssel komoly életmódbeli javulás érhető el. Az alapítók látták, hogy az eszköz, és ezáltal a szemlélet is beilleszthető a munkahelyi környezetbe, különösen azoknál, akik nem járnak sokat háziorvoshoz, pedig lehet, hogy már jelentkeznek egy kezdődő krónikus betegség tünetei, például az ülőmunkából adódó elváltozások miatt. A Fitpuli személyre szabott, egyéni eredményeket elemző megoldást kínál, amely révén nagyon személyes egészségfejlesztés jöhet létre. A felhasználói fiókban egyénileg beállíthatók a motivációk és a célok, így a rendszer a megadott adatok és az elérni kívánt eredmények függvényében figyelmezteti a felhasználót, hogy mit szükséges megtennie az egyes napokon, hogy a küldetése sikeres legyen. A készítők szerint ugyanis fontos, hogy a különböző kondíciójú embereket ne egy egységes szint szerint mérje a rendszer, hiszen míg egy fittebb embernek könnyen teljesíthető az általánosan meghatározott napi tízezer lépés – amely a köztudatban mintegy napi limitként terjedt el –, addig másnak, aki éppen csak megtesz napi kétezer lépést, már akár plusz ezer is komoly eredményt jelent. „Csak így lesz meg a személyes fejlődés lehetősége, hogy valaki lépésről lépésre jusson el a jobb eredményig” – mondják.

Bár a Fitpuli alapvetően fitneszadatokkal dolgozik, megálmodói mégsem szerettek volna egy sokadik fitneszappot készíteni, ezért alkalmazásukat egy komplex életmód- és egészségfejlesztő irányba alakították. „Így megvan a visszajelzés lehetősége, tehát a felhasználó nemcsak a teljesítményét és a keletkezett adatait látja, hanem értelmezzük és kiértékeljük neki az adatokat.” Éppen ezért fontos, hogy a Fitpuli használója aktív legyen, és gyűjtse az adatokat, mert ezekből születhetnek aztán igazán jól diagnosztizálható eredmények és még pontosabb mérések. Ezek az adatok egyébként akár a háziorvosnak is segítséget jelenthetnek, hiszen olyan, krónikus betegségekre vonatkozó adatokat, mint a vérnyomás- vagy a vércukorszint-problémák, naplózni lehet az alkalmazáson belül. Ezek alapján az orvos eldöntheti, hogy például a rendszeresen szedett gyógyszer jól van-e beállítva, vagy esetleg változtatni kell az adagolásán. A hagyományos orvoslásban ráadásul még nincs jelen az, ami a Fitpuli erőssége, hogy egyszerre kezeli az orvosi és az életmódbeli paramétereket. Az adatokat heti összefoglaló formájában, e-mailben is megkapja a felhasználó, ám később, ha a fogadó oldal is beépül a használók közé, az appon keresztül egy egyszerű információcserével megoldhatóvá válik az adatmegosztás. Ehhez egyébként az alapítók egy olyan interfészt is fejlesztenek, amelyre majd egészségügyi szolgáltatók is rácsatlakozhatnak, és – szigorúan a felhasználó beleegyezésével – megoszthatóvá válnak az arra szánt eredmények és adatok.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ZÖLDÜGYEINK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Mennyire tudatosak a hazai élelmiszerláncok?

Következő cikk

A magyar divat is tud környezetbarát lenni: Touch Me Not