Home»First Class»Tereket nyit meg előttünk a mesterséges intelligencia

Tereket nyit meg előttünk a mesterséges intelligencia

1
Shares
Pinterest Google+

Megoszlanak a vélemények arról, hogy manapság van-e értelme a meetingnek, hiszen szinte már nincs olyan dolog, amit egy csevegőalkalmazás segítségével ne tudnánk megbeszélni. Ráadásul sok időt vesz el mind az utazás, mind maga a megbeszélés, és egész egyszerűen az is előfordulhat, hogy valaki megbetegszik, vagy külföldre kell utaznia, ezért nem tud személyesen megjelenni. Ugyanakkor mindaz, ami egy megbeszélés előtt vagy után történik, sokszor fontosabb, mint maga a meeting. Ez a felhőalapú platformvilág egyik legnépszerűbb üzleti kommunikációs megoldása, amely havonta több mint 30 millió online konferenciának add otthont.

 A közelmúltban a Cisco bejelentette a Google termékeivel integrálható megoldásainak első hullámát. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) és a gépi tanulás drámai mértékben változtatják meg a munkafolyamatokat, ezért a két vállalat alkalmazottai azon dolgoznak, hogy a Google cloud platformjának AI-megoldásait az együttműködéses technológiákban is hasznosíthassák. Hozzátették, világszerte több mint hárommillió ügyfél használja a társaság ügyfélszolgálati szoftvereit, ezért a partnerség keretében a Cisco mesterséges intelligenciával bővítette a customer journey (ügyfélélmény) megoldásait az új Google Cloud Contact Center AI eszköze segítségével: egy egyszerű, biztonságos és rugalmas megoldás jött ezzel létre, amely lehetővé teszi, hogy a gépi tanulás terén kevesebb tapasztalattal rendelkező vállalatok is alkalmazhassanak mesterséges intelligenciát ügyfélszolgálataiknál.

„A contact centerekben (ügyfélkapcsolati központokban – a szerk.) bizonyos feladatok elvégzésében segíthet a mesterséges intelligencia. Egyrészt lehetővé teszi számos munkafolyamat automatizálását, másrészt egyfajta asszisztensként képes az ügyfélszolgálati munkatársak keze alá dolgozni. A Cisco és a Google együttműködésével, a Google Cloud Contact Center AI integrálásával e képességek kapcsolhatók a Cisco contact center megoldásaihoz” – tudtuk meg Németh Zoltántól, a cég termékmenedzserétől.

 Virtuális találkozások

 Az új technológiák ugyanakkor az olyan, ma már sok vállalatnál alkalmazott területen is megjelennek, mint például az online konferenciák. „A Webex a Cisco teljes körű üzleti kommunikációs-kollaborációs platformja, amelynek egyik eleme a Webex Meetings alkalmazás. Ennek segítségével a vállalati felhasználók virtuális megbeszéléseket tarthatnak az interneten keresztül. Nemcsak hallják, de látják is egymást, és képernyőmegosztással dolgozhatnak közös dokumentumokon. Ráadásul a felhasználó szempontjából mindegy, hogy a vállalati tárgyalóból, a PC-jéről vagy mobiltelefonról kapcsolódik a konferenciához.


A garantált hang- és képminőség, a vállalaton kívüli felhasználók részvétele, a sok résztvevős képességek, illetve a platformfüggetlenség különböztetik meg a Webexet egyéb – részben hasonló – megoldásoktól” – tudtuk meg a szakembertől. A Google és a Cisco együttműködése ezekre a virtuális megbeszélésekre is kiterjed. A G Suite programcsomag egyik kiegészítője révén a Webex Meetings ikon is elérhetővé válik a Google Naptárban: így egy kattintással lesz beállítható a videós Webex-megbeszélés, csak ki kell választani a meghívandó munkatársakat és a virtuális találkozó helyét, a program minden mást elvégez a felhasználó helyett. Ugyanakkor a Cisco videoeszközök felhasználói egyetlen gombnyomással léphetnek be a megbeszélésbe, de más eszközökről a Chrome böngészőn keresztül is csatlakozhatnak a tárgyaláshoz – mindezt az applikáció letöltése vagy Webex vendégfiók létrehozása nélkül. Bár ezeket az eszközöket két különböző vállalatnál fejlesztették ki, mégis úgy működnek, mintha eleve integrálták volna őket. A két cég tovább dolgozik azon is, hogy a Google AI-megoldásai olyan funkciókban is megjelenhessenek, mint a fordítás, az emlékeztetők és leiratok készítése, valamint a megbeszéltek „kézzelfogható” feladatokra bontása. Ugyanakkor a Cisco és a Google célja az egyre terjedő tartalmi együttműködések megkönnyítése a felhasználók számára. A megoldásaik révén megszűnhetnek a dokumentumok sokszor követhetetlen körbeküldései az egyes szerkesztési körök után – elég egyszer megosztani a dokumentumot, amely bármennyiszer szerkeszthető, alakítható, és a résztvevők mindig a legfrissebb, legjobb verzióval dolgozhatnak.
„A mesterséges intelligencia irodai alkalmazásában még csak az első lépéseknél tartunk. A jövőben az AI képes lesz a megbeszélések megszervezésére, az elhangzottak szöveges leiratára (speech-to-text), összefoglalók készítésére, továbbá a megfogalmazott feladatok rögzítésére és a felelősökhöz továbbítására. Az AI teljes képességei a gépi tanulással kiegészítve és a vállalati adatokhoz történő hozzáférés megadásával fel tudják majd térképezni a felhasználói kapcsolatokat, és proaktívan össze tudják majd hozni a szakértőket.” – fogalmazott Németh.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin 4.0 című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Felvágós kabriók a nyári fesztiválszezonra

Következő cikk

Az autózás forradalma