Home»Lifestyle»Hátrányból előny, avagy sikeres modellek kis testi hibával

Hátrányból előny, avagy sikeres modellek kis testi hibával

1
Shares
Pinterest Google+

Légy önmagad, vállald fel önmagad! Világszerte magazinok tucatjai hirdetik ezt a szlogent, miközben az aktuális lapszámokat hibátlan bőrű, dús hajú és tökéletes alkatú modellekkel próbálják eladni. A szétretusált kiadványok címlapjai tizenévesek millióinak életét nyomorítják meg, mivel ők – a kikiáltott ideálokkal szemben – elálló füllel, szeplős arccal, szabálytalan orral vagy éppen szélesebb csípővel lépnek ki reggelente az utcára. Társaik csúfolják, megbélyegzik ezeket a hétköznapi lányokat és fiúkat, ezzel pedig életre szóló önértékelési problémákat okoznak nekik. A tökéletességet megunt, egyre magasabb ingerküszöbű modern média és divatvilág is az egyéniségeket és a különlegességet helyezi előtérbe, így a makulátlan szépségek mellett egyre több, testi hibával – örökölt jeggyel, születési vagy betegségből adódó rendellenességgel – élő modellre reflektál. A következő összeállításban öt roppant sikeres és népszerű személyiséget mutatunk be, akik retusálás nélküli arccal, különleges adottságaikból előnyt kovácsolva képesek voltak meghódítani a világot, hogy valóra válthassák álmaikat.

 „Nincs olyan, hogy tökéletes szépség… furcsaság nélkül.” Edgar Allan Poe

Winnie Harlow, az új szépségideál

Gyerekkorában csúfolták, zebrának és tehénnek nevezték társai a kanadai Chantelle Brown-Youngot. Más volt, mivel a testének egyes részein foltokban megjelenő pigmenthiány – az úgynevezett vitiligo – miatt kilógott a sorból, így a fekete és a fehér bőrű gyerekek sem fogadták el. A sorozatos szóbeli bántalmazások ellehetetlenítették a lány hétköznapjait, így kénytelen volt a középiskolai tanulmányait is megszakítani. A megaláztatások lerombolták a meglévő kevéske önbecsülését, elveszítette a kontrollt az élete felett, elkeseredettségében öngyilkosságot kísérelt meg. Ám a sors kárpótolta Chantelle-t, 2014-ben az amerikai tehetségkutató Next Top Model show felfigyelt különleges adottságaira, a világhírű Tyra Banks szupermodell felkarolta. A korábban kiközösített és megszégyenített lány egy szempillantásra ismertté vált, Winnie Harlow néven a műsor történetének első és egyetlen kanadai modelljeként befutott. A különleges szépség 2015 tavaszán már a londoni divathétre kapott meghívást, majd a Diesel márka arca lett. Felbukkant a spanyol és olasz Glamour magazinban, interjút készített vele a Vogue Italia. 2016-ban láthattuk a Sprite és a Swarovski reklámjában, később Eminem, a Black Eyed Peas és Beyoncé videóklipjeiben is szerepelt. Elnyerte a portugál GQ Men of The Year Role Model, majd 2017-ben a Glamour Editor’s Award díját. A közösségi oldalakon rajongók millióit gyűjtötte maga köré, a vörös szőnyeges gálák és VIP-partik első számú sztárja lett. A divatvilág élvonalába kerülve a leghíresebb divattervezők öltöztetik és szerepeltetik bemutatóikon, még a Victoria’s Secret 2018-as fehérneműshow-jába is beválogatták.

Winnie Harlow napjainkban a világ egyik legkeresettebb szupermodellje, az óriási hírverés és irigylésre méltó karrierje mellett egy percre sem feledkezett meg arról, hogy honnan emelkedett ki és jutott a csúcsra. Élharcosa lett a vitiligo elfogadásának, a Dove Valódi Szépség kampányában is feltűnt. Harlow élete és kitartása bizonyítja, hogy a kisebb testi hibáinkat elfogadva teljes életet élhetünk. Nem mások véleménye, hanem a saját személyiségünkbe vetett hitünk megváltoztathatja az életünket.

Extravagancia kontra tabudöntögetés

Szimmetrikus arcforma, gyönyörű vágású szem, hosszú szempilla, pisze orr, finoman ívelt, igéző ajak és hibátlan, rózsás arcbőr. Ezeket a jegyeket tartja a hétköznapi ember a szépség legfontosabb ismérveinek. Talán a természetes szelekció belénk kódolt üzenete, talán a több évszázados tapasztalat mondja, hogy a kiemelkedően szép nők és férfiak mindig sikeresebbek. Ám ha visszatekintünk a történelem jelentős személyiségeire, nem csupán az adott korszakok szépségideáljai vitték sokra, testi fogyatékos hadvezérek és államfők, különféle örökletes betegségekben szenvedő fejedelmek és királyok, illetve ma már elismert képzőművészek is képesek voltak igazán maradandót alkotni.

Napjainkban a tökéletesség féktelen hajhászása a magazinok címlapjain és az Instagramon jól megfigyelhető, ebből pedig egy hamis, sokszor a valóságtól elrugaszkodott kép bemutatásával találkozhatunk. A retusált fotók és művi ideák tökéletes ellenpontja a világhírű Melanie Gaydos. A különös genetikai betegséggel született modell a vezető divatházak egyik legfelkapottabb arca annak ellenére, hogy vékony testalkatát kivéve egy cseppet sem felel meg a kor szépségideáljának. Melanie egy ritka rendellenességgel, az úgynevezett hypohidrotic ectodermal dysplasiával él, emiatt az átlagostól eltérő arcvonásai vannak. Az orr- és homlokformája másképp fejlődött ki, a bőre száraz, szőrzete és fogai nincsenek. A 28 éves amerikai nő a betegsége ellenére sikeres modellkarriert futott be, az ismert divatházak és magazinok rendszeresen szerepeltetik extravagáns ruháikkal készített fotósorozataikban. Meghökkentő kinézetét nem szégyelli, sőt sikerült előnyt kovácsolnia belőle, a közelmúltban egy interjúban így vallott erről: „Tényleg nem vagyok mindennapi, de soha nem gondoltam még magamra csúnyaként.”

A különleges külseje miatt sokan ijesztőnek és szellemi fogyatékosnak gondolják a New York-i lányt, pedig az elméje tiszta és ép. Művelt és intelligens, festészetet és képzőművészetet is tanult, mielőtt modellkarrierje beindult. A Rammstein Mein Herz Brennt című klipjében bukkant fel először, egyedi adottságait azóta is gyakran bújtatják polgárpukkasztó jelmezekbe, haute couture ruhakölteményekbe, és szerepeltetik sötét hangulatú fotósorozatokban. Melanie ezt egy cseppet sem bánja, ugyanis professzionális modellként szeretne érvényesülni, és nem megbotránkoztató, figyelemfelkeltő kampányok arcaként. Önmagát menedzseli, ugyanis pár éve leszerződött a Kate Mosst és Bella Hadidot futtató IMG ügynökséghez, ám megváltak tőle, mert kockázatosnak találták az alkalmazását. Gaydos plasztikai sebészet nélkül is ügyesen megtalálta a helyét a kőkemény és olykor kegyetlenül kritikus divatszakmában, mert tudja, hogy szükség van rá. Népszerűsége töretlen, sikerét a közösségi oldalain egyre növekvő rajongótábora is kitűnően mutatja.

„A tökéletlenség szép, az őrület zsenialitás, és még mindig jobb nevetségesnek lenni, mint halál unalmasnak.” Marilyn Monroe

A divat jeges tekintetű kis hercege

A modellvilág igencsak rögös útját sok férfi is megjárja, az igazán agilisak és az egyedi külsővel megáldottak pedig sokat profitálhatnak belőle. Napjainkban a szálkás testű, magas és vékony, sötét hajú fiúk a legkeresettebbek, ám egyes divatházak az aktuális trendektől eltérő srácokat is szívesen alkalmazzák. Egy New York-i jazzklubban figyelt fel a Vogue Hommes a zongorázó Stephen Thompsonra. Az akkor 17 éves, jóképű albínó fiút különleges arcvonásai és hideg színei egy pillanat alatt a modellvilágba repítették. Ritka veleszületett genetikai rendellenessége miatt Thompson haja és szőrzete tejfehér, az egyik szemére vak. A 2010-es években népszerű androgün modellek kitűnő ellenpólusa lett a férfias és karakteres megjelenésével. Nem meglepő, hogy a Givenchy-ház – Riccardo Tisci vezetésével – hamar kivetette rá a hálóját. A márka a 2011-es tavaszi kollekció prezentációjában szerepeltette, később dolgozott Steven Klein fotóssal a W Magazine és az i-D sikeres kampányaiban. A siker és a hírnév egy percre sem részegítette meg Thompsont. Thierry Mugler és Marc Jacobs divattervezőket ámulatba ejtette karizmatikus megjelenése, szenvedélyes és szürrealista fotósorozatokhoz hívták közös munkára.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin 4.0 című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Töltő – az újhullámos kolbászok császára

Következő cikk

A négyzetes elegancia