Home»Lifestyle»Cukor és zománc – az óraiparban

Cukor és zománc – az óraiparban

9
Shares
Pinterest Google+

A karácsonyi időszak egyrészről szeretteink megajándékozásáról szól, a szenteste előtti kellemes izgalomról, a családról. Másrészről pedig a tömegről, ideges és feszült ajándékkeresésről, a határidőkről és az év végi zárásokról. A legszebb ebben az időszakban – az ünnepi étkeken kívül – a fenyődíszítés. Az óraiparban a karácsonyt elsősorban mint egy rendkívüli gondossággal kialakított kirakat- és marketingfelhőt lehet értelmezni. Viszont a megjelenítés ennél szebb és jelentősebb területe a számlap-, és tokdíszítés. A megtévesztő cím is erre utal, mert cikkünkben az órák világának két jelentős részletét mutatjuk be, olyasmiket, amik szofisztikáltságuk okán nem kapnak elegendő figyelmet.

Diamonds are…

Egyre többször találkozom azzal, hogy férfiak keresnek gyémántokkal, kövekkel kirakott férfi órát. Gyakran elhangzik egy beszélgetésben, hogy ej, mennyire jól néz ki az a Patek Philippe a bagettgyémántokkal a számlapján! Míg eleinte csodálkoztam ezen, mostanra rá kellett jönnöm, hogy a gyémántok nemcsak a nők legjobb barátai, hanem a férfiaké is, főleg a karórák terén.

Érdekes egyébként, hogy a minden évben megrendezett Grand Prix d’Horlogerie (GPHG) elnevezésű „versenyen” túlnyomó többségben a női szakaszon láthatunk csak gyémántos csodákat. Szó szerint csodákat, hiszen a svájciak nem aprózzák el, ha valami nagyon merész alkotásról van szó. Ilyen volt például a tavalyi eseményen a Chopard Lotus Blanc, amelyből – a gyémánt szerelmeseinek bánatára – csupán egy darab készült, amelynek értékét a gyár 800 000 svájci frankra becsüli, cserébe 25,66 karátnyi gyémánt van benne, és a Chopard ékszerészeinek elképesztően aprólékos és hosszadalmas munkája. A rengeteg apró kőtől nem is látszik a toknak és a szíjnak a titán, platina és arany része. Gyönyörű ékszer, de az igazi különlegességét az adja, hogy az óra tokja körüli szirmok becsukhatóak.

A Van Cleef & Arpels műhelyéből került ki a Lady Arpels Papillon Automate: a gyémánttal kirakott fehérarany tok szép, de már-már nem is feltűnő, a szerkezet egyik mechanizmusa viszont már annál érdekesebb, a pillangó szárnyai. A ValFleurierrel közösen fejlesztett modul a főrugó felhúzottságától függően teljesen véletlenszerűen indítja el a pillangó szárnyait, amelyek ilyenkor 1-4 szárnycsapást végeznek. Ha az órát a szerencsés hölgy folyamatosan viseli, és – automata lévén – folyamatosan felhúzva tartja, akkor sűrűbben indul el az automatizmus. És ha éppen valakinek meg szeretnénk mutatni, hogy saját, házi pillangónk van, akkor a 8 óránál kiemelkedő gomb lenyomására szintén megpróbál felszállni. Éppen 300 000 frankot kérnek érte.

Itt a Harry Winstont is muszáj megemlíteni. Az alapvetően ékszerészből kinőtt órakészítő cég a Swatch Group tagja – csakúgy, mint például a Swatch, a Tissot, a Longines vagy az Omega –, így biztosított az infrastrukturális és anyagi háttér. Ennek köszönhetően bőven van lehetőségük apró csodákat alkotni különböző drágakövek, arany és gyöngyház felhasználásával.

A férfi gyémántok már egészen másként hatnak, és a legtöbb esetben könnyedén ráfogják a brilles darabokra, hogy uniszex. Az egyik „legédesebb” az a típus, amelyet a megszállottak Haribo Rolexnek neveztek el. A Rolex nem gondolta túl, nem akarta több száz év ékszerész-tapasztalatát rögtönözni, egyszerűen kicserélték a forgatható, fekete búvárlünettát egy kövekkel kirakottra. 32 zafír, 8 gránát és 1 gyémánt alkotja a lünettát tökéletesen illesztve, mindezt egy 100 méterig vízálló, 40 milliméteres, tehát kifejezetten férfi méretű rózsaarany tokban, az eddigiekhez képest kifejezetten baráti áron: már 25 millió forinttól hozzájuthatunk. A színei és a Rolex megkérdőjelezhető árupolitikája miatt az internet népe hamar felkapta ezt a darabot, és megtalálta a leggyengébb pontját, így lett ez a típus jelen írás egyik címadója.

A gyártó másik igazán érdekes darabja az ékszerészet és az órakészítés mezsgyéjén egyensúlyozó Rainbow Daytona. A stopperes Cosmograph Daytona elnevezésű modellcsalád egyébként is az egyik legkeresettebb kollekció a gyártótól – bár nem ebben a változatban. A Rainbow Daytonán már kevesebbet élcelődtek a rajongók. A 36 különböző árnyalatú, tökéletes bagettcsiszolású zafír a névadó, a számlap 12 zafírja már csak szolid látványelem. A tokot 56 darab, briliáns csiszolású gyémánt díszíti.

Lehet ezt szolidabban, a Rolex kínálatában is van olyan modell, amely nem ennyire feltűnő, csak az indexek helyén vannak apró(bb) gyémántok. A Patek szintén a tökéletességig csiszolt bagettgyémántokat használ több óráján is, de a Breitlingnél, az Omegánál, a TAG Heuernél is találkozhatunk köves modellekkel, a fentieknél lényegesen alacsonyabb áron, és ami különösen érdekes, a Casio Retro kollekciójába is bejutottak a gyémántok, ráadásul egy kiadósabb vacsora áráért, 20 000 forint körül már kaphatunk. Igaz, hogy két, nagyon apró gyémánt van csak a számlap alsóbb és felsőbb részén, de gyémántnak gyémánt.

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin JÁRMŰIPAR című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Édes kis stílusikonok

Következő cikk

Ínyencségek a Los Angeles-i Autószalonról